Burun Etine Hyaluronik Asit Jel Dolgu Enjeksiyonu
Hyaluronik Asit İçeren Dolguların Avantajları ve Uygulama Ayrıntıları). Önceden geçirilen burun ameliyatları sonrasında burun etlerinin küçültülmesi yerine tamamen ya da büyük oranda çıkarılması sonucunda, burun içerisinde anormal hava boşluğu hacminde artış, alınan havanın nemlenme, ısıtılma ve filtrasyon işlemine tutulmadan akciğerlere ulaşması ve burun mukozasında nem kaybı ile birlikte yapısal değişikliklerin ortaya çıktığı bir durum olan Boş Burun Sendromu ortaya çıkmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz üç makale linki >> Boş Burun Sendromu Olan Hastalarda, Septum Perforasyonu da Ortaya Çıkarsa Belirtiler Şiddetlenir! / Boş Burun Sendromu (Empty Nose Syndrome) / Empty Nose Syndrome International Association (ENS International), "Boş Burun Sendromu Tedavisinde Hyaluronik Asit İle Burun Eti Dolgusu" Videomuzu Kullanıyor!. Boş burun sendromunda belirtiler, burun anatomisindeki olumsuz değişikliklerin miktarına göre değişebilir. Örneğin alt burun eti tamamen alınan hasta ile, alt burun etinin sadece arka kısmı alınan hastaların belirtileri aynı değildir. Maalesef ki, bu hastalıkta özellikle tamamen burun etleri alınan hastalara, birebir burun eti görevini görebilecek bir greft hazırlama, ameliyatla doku kaydırma şeklinde bir cerrahi işlem tanımlanmadığı gibi; özellikle burun mukozasında kuruluk ve atrofik rinit belirtileri ortaya çıkan hastalarda önerilen yağ dokusu - kök hücre enjeksiyonu, PRP, PRP + vitamin enjeksiyonu tedavileri sadece geçici etki etmektedir.Burun etlerini yapısı eşsizdir ve içerisinde sıcak damar ağı bulunan, üzerinde silyalı mukoza ve sıcak sümük tabakası ile dış ortamdan alınan havanın akciğerler sıcak, nemli, temiz ve basınçlı gönderilmesini sağlamaktadır. Burun etleri tamamen çıkarılan hastalarda, abartılı olarak hava yolu genişlemesi sonucu burun mukozasında atrofi, harabiyet, ağrılı uyaranların ortaya çıkması, kokulu akıntı ve koku almadan azalma gibi belirti ve bulgular eklenebilir. Hatta, yurtdışından gelen bazı hastalar, burun deliklerinin 6 ay süre ile tam olarak kapatılması amacıyla "Young Cerrahisi" ameliyatını da istemektedirler (Atrofik Rinit ve Young Cerrahisi (Young's Surgery, The Young's Procedure, Burun Deliklerini Kapatma Ameliyatı). Bazı hastalar, geçici etki yerine kalıcı etki isteyerek burun deliklerinin kalıcı olarak daraltılmasını içeren cerrahi uygulamaları da tercih edebilmektedir (Modifiye Young Cerrahisi, burun içerisinden hava yolunu daraltan burun tabanına kıkırdak ya da suni damar grefti yerleştirilmesi ... gibi).
Hyaluronik asit dolgular uzun süredir burun ve yüz dolgusu olarak kullanılmaktadır. Allerjik reaksiyon riski düşük olduğundan, doğal ödem yapıcı ve su tutucu etkisinin olması ve yaşlanma karşıtı etkilerinden dolayı en sık tercih edilen dolgu ürünleridir.
Boş burun sendromu olan hastalarda, burun içi enjeksiyon için özellikle burun dolgusu değil de; dudak dolgusu olarak üretilen ve daha sıvı, yumuşak dokuya enjeksiyon için daha uygun, ödem yapıcı etkisi daha fazla olan yine çapraz bağlı hyaluronik asit içeren dudak dolgularını (Regenyal Idea Lips Dudak Dolgusu) kullanmayı tercih ediyorum. Bu konu ile ilgili standardize edilmiş bir algoritma yok ama sizlere aşağıda birkaç bilimsel makale ve kurumsal sağlık sayfalarının eşliğinde hyaluronik asit içeren dolguların boş burun sendromunda kullanım şekillerini açıklamak isterim:
Bu çalışmada, atrofik rinit ile birlikte boş burun sendromu (ENS) hastalarda, nazal konka ve nazal septumun mukoza zarı altına hyaluronik asit enjeksiyonlarından oluşan deneme tedavisine tabi tutulmuşlar ve tedavi sonucunda hastaların semptomlarının birkaç ay içerisinde düzeldiği ve hiçbir komplikasyonun kaydedilmediği bildirilmiş. Bu makalenin sonuç bölümünde vurgulanan ifade: "Basitliği, güvenliği ve etkisi oldukça iyi fakat, tüm etkilerinin çoğunlukla geçici olması nedeniyle nedeniyle hyaluronik asit enjeksiyonları, ENS' nin daha az şiddetli formlarında dikkate alınmaya değecek gibi görünmektedir"
Bazı cerrahlar, boş burun sendromunun cerrahi tedavisi için, burun içi implantlardan hastanın fayda görüp göremeyecğini tedat etmek için, implant yerleştirilecek alana hyaluronik asit dolgu enjekte etmektedir (implantların daha çok yerleştirildiği, burun içi hava yolu girişinin alt tarafına enjekte ediliyor).
Enjekte edilebilir bileşik olan Hyaluronik asit jeli komplikasyonları artırmadan semptomları iyileştirdiği görülmüştür.
Boş Burun Sendromu için henüz bir tedavi mevcut değildir. Rejeneratif tıpta son gelişmelerle kulak burun boğaz uzmanlarının kök hücre ve doku mühendisliği teknolojisini kullanarak burun tünellerini tamamen yenilemek veya yeniden oluşturmak için yollar keşfedecekleri, burunları normal sağlık durumuna geri döndürebilecekleri umudunu taşımaktadır.
Konu ile ilgili birçok makale mevcut. Kendi doktorunuzun sizin için önerdiği en doğru olandır.
Burun Eti Dolgusu
Regenyal Idea Lips Dudak Dolgusu' nu alt burun etinin ön bölümüne (eğer bu kısım halen mevcutsa), burun septumunun ön alt bölümüne ve burun içi boşluğun ön alt bölümüne enjekte etmeyi tercih ediyorum (önden havanın başlangıçta sıkışarak dönmesi, yavaşlaması amacıyla). Bu ürünün neden olduğu ödem genelde birkaç hafta süre ile en fazladır ve bu dönemde hava giriş hızı azalarak burun mukozasının yeniden nemli hale gelmesinde faydalı olabilir. Ofis şartlarında yapılabilmesi, kendisinin de kuru mukoza tedavisinde kullanılan bir ürün olması, hyaluronik asit dolgularının boş burun sendromun tedavisinde tedaviye yardımcı alternatif bir ürün olarak düşünülebilir.

Konu ile ilgili yayınladığım benzer makale linkleri >> Boş Burun Sendromu Tedavisinde Burun Etine Hyaluronik Asit Enjeksiyonu / Hyaluronic Acid Gel Filler Injection to Turbinates For Treatment of Empty Nose Syndrome Video
Konu ile ilgili önceden hazırladığım videolar (burun dolgusu videosu)>>
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder