hastanın iyileşme özelliklerine göre 2 ayda % 80-90 iyileşme tamamlanabilir. Klasik burun kemiğinin kırıldığı burun estetiği ameliyatlarından sonra iyileşme süresi, ameliyat sonrası morluk ve şişlik, komplikasyon olasılığı ... daha fazladır.
Burun Kemeri Törpüleme
Burun Kemeri Törpüleme Nasıl Yapılır?
Burun kemeri törpülemesi kapalı teknikle ve açık teknikle yapılabilir. Bazen burun estetiği ameliyatlarının bir parçası olarak bazen de burun ucu estetiği ameliyatları ile birlikte yapılabilir. Konu ile ilgili video ve makale linkleri >> Burun Törpüleme Ameliyatı ve Örnek Fotoğraflar - YouTube / Burun Törpüleme Ameliyatı ve Örnek Fotoğraflar / Burun Törpüleme Ameliyatı / Burun Törpüleme Ameliyatı / Burun Ucu EstetiğiBurun Kemeri Törpüleme İşlemi Burun Kemiği Kırılmadan da Yapılabilir!
Burun törpüleme işlemi esnasında, burun kemiğinin ön kısmı tamamen törpülenmeden ve burun kemiğinin önü açılmadan (çatı açılması ya da açık çatı deformitesi şeklinde adlandırılan durum), kemer bölümü uzaklaştırılabilir. Aslında burun çatısı açılmadan burun kemeri törpülemesi işleminde "kemiğiniz izin verdiği" kadar törpü yapılmaktadır. Eğer burun kemiğinizin kırılmasını istemiyorsanız ve burun kemeriniz fazlaysa, doktorunuz burun kemerinizi sizin beklediğiniz kadar törpüleyemeyebilir. Burun kemeri törpülemesi esnasında, burun kemiği çatısı açılırsa yani açık çatı deformitesi (Açık Çatı Deformitesi linkine göz atabilirsiniz) ortaya çıkarsa, klasik burun estetiği ameliyatına dönülerek burun kemiklerine planlı kırma işlemi (osteotomi) yapılarak burun kemiği çatısının kapatılması gerekebilir.Burun Kemeri Törpülenince, İyileşme Sonrasında Burun Üzerinde Çıkıntı Çıkabilir!
Burun kemeri törpülendikten sonra, hastanın iyileşme özelliklerine, bakımına ve törpüleme miktarına göre yaralanmış kemik dokusu ve deri altı dokusunun iyileşme süreci tamamlandığında genellikle çoğu gözle görülmeyen ve elle muayene esnasında anlaşılabilen ve nadiren gözle görülebilir çıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bazen mercimek tanesi bazen de bulgur tanesi kadar olabilen bu çıkıntılar kemik iyileşme dokusu ya da deri altındaki ,iyileşme dokusuna bağlı olabilir. Sigara kullanılması ve güneş ışınına erken dönemde temas edilmesi bu tür iyileşme dokularının daha fazla çıkmasına neden olabilir ya da yara iyileşmesi olumsuz etkilenebilir. Önceden deri kesisi olan ve yara izi abartılı olarak ortaya çıkan hastalarda, iyileşme sorunları daha fazla görülebilir.Burun Kemeri Törpülemesi Fazla Yapılırsa Burnunuz Önden Daha Yayvan ve Geniş Görünebilir
Burun kemiği tabanı geniş olan ve burun kemeri bulunan hastalarda, tek başına burun kemeri törpülemesi yapıldığında, törpü yapıldıkça önden burun kemiği daha geniş görünmeye başlayacaktır. Geniş burun kemiği olan hastalarda, tek başına burun kemeri törpülemesi yapılması estetik açıdan hastaları mutlu etmeyebilmektedir. Bu hastalarda, gözlerin de çekik olması durumunda, hastanın yüzünün Doğu Asya yüz yapısına benzemesine neden olabilmektedir.Eğri Burun Deformitesi Olan Hastalarda Tek Başına Burun Kemeri Törpülemesi Yeterli Estetik Sonuç Vermez!
Yamuk burun ve eğri burun deformitesi olan hatalarda, tek başına burun kemeri törpüsü yapıldığında, önden bakıldığında, burun törpüsü burnun daha yamuk ya da daha asimetrik görünmesine neden olabilir. Zaten yamul olan burun kemiğinin kenarları törpü yapıldıkça birbirinden daha asimetrik görünebilir. Tabi ki bu durumu burun estetiği animasyonu programı üzerinde görmeniz daha uygun olacaktır.Burun Kemeri Törpüsü Genellikle Burun Kemiğinin Üst Kısmına Atılır!
Burun kemiği asitmetrik olan ve bir duvarı diğer duvarına göre daha dışarıda ya da daha içeride olan hastalarda, dışarıda olan burun kemiği duvarının sadece törpü yapılarak daha içeride gibi gösterilmesi her zaman mümkün değildir. Bu burunlarda genellikle planlı burun kemiği kırma işlemleri (lateral ve medial osteotomiler) yapılarak burun kemiği hareket ettirilerek yamukluk ya da asimetri giderilmeye çalışılır.Burun Kemeri Törpülemesi İçin Yapılan Burun Estetiği Animasyonu ile Gerçek Ameliyat Sonucu Birbirinden Farklı Olabilir!
Bazen oldukça kemerli ve dar tabanlı burnu olan hastalarda, animasyon programları ile burun kemerini silen hastalarda "benim burnumun kırılmasına gerek yok sadece burun kemerim törpülense yeter!" şeklinde yorumlar ve sorular gelebildiğinden önemli bir bilgiyi yine eklemek istedim. "Burun kemiğiniz inceyse ve burun kemiğinizin yanlardan kırılmasını istemiyorsanız, beklentiniz kadar kemer törpüsü yapılamayabilir". Kemik kırılmadan törpü yapılması planlanan hastalarda, ameliyat esnasında, burun kemiğinin ön kısmı ışık geçirir hale geldiğinde işlemin sonlandırılması gerekmektedir. Yani az miktarda törpü yapılırsa ve kısmi olarak da iyileşme dokusu çıkarsa, hastaların fotoğraf animasyonlarında elde ettiği sonuçlardan çok farklı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.Burun Dolgusu Burun Kemerini Eritmez!
Açıkçası bunu yazıp yazmama konusunda tereddüt ettim ancak, burun dolgusu ile burun kemerinin eritilebileceğini (!) düşünenler mevcut (sorular geldiğinden yazdım). Burun dolgusu ile burun kemeri çok daha az görünür hale getirilebilir ve www.burun-dolgusu.com web sitesinde bu görsellerden bulabilirsiniz. Burun kemiğinin, burun derisine ve deri altı dokusuna zarar verilmeden kimyasal bir ürünle eritilerek düzleştirilmesi günümüzde mümkün değildir. Hatta lazer bile, burun kemerindeki kemik doku çıkarılması için uygun değildir. Burun dolgusu kemerin üzerine ve altına enjekte edildiğinde, "kamuflaj etkisi" ile burun kemiğinin daha az göze çarpar hale gelmesini sağlamaktadır.Burun Kemeri Törpüleme ve Burun Ucu Estetiği Ameliyatları Yapıldıktan Sonra İyileşme Süresi Ne Kadardır?
İki işlem birlikte yapıldığında,hastanın deri özelliklerine, törpüleme miktarına vehastanın iyileşme özelliklerine göre 2 ayda % 80-90 iyileşme tamamlanabilir. Klasik burun kemiğinin kırıldığı burun estetiği ameliyatlarından sonra iyileşme süresi, ameliyat sonrası morluk ve şişlik, komplikasyon olasılığı ... daha fazladır.
Burun törpüleme iyileşme süreci
Genellikle işlemden sonraki ilk hafta burun üzerinde ve buruna komşu alanlarda buru estetiği ameliyatlarına göre çok daha az miktarda morluk görülmektedir. Ödem 2 aya kadar olukça hızlı ortadan kalkar ve sonrasındaki iyileşme hızı yavaşlayarak devam eder. Burun kemeri törpüsü sonrasında her zaman burun ateli kullanılması gerekeli değildir.Burun törpüleme yaş sınırı
Burun kemeri törpülemesi için yaş sınırı burun kemiği ve kıkırdaklarının büyümesini tamamladığı kabaca 18 yaşı olarak söylenilebilir. Burun ve yüz gelişimi bazen erkeklerde 20 yaşın üzerine kadar devam edebilmektedir.Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder