Kalın Derili ve Eğri Burun Ucu Ameliyatı
Genelde hem estetik hem de fonksiyonel nedenlerle Burun Ucu Estetiği ameliyatları yapılmaktadır. Hastalarda ameliyata hazırlık yapılırken işlemin zorluklarının hastalarla paylaşılması gerekmektedir. Yukarıdaki gibi bazı burun ucu ameliyatları "normalden oldukça zor" olarak bir burun ucu ameliyatı olarak gruplandırılabilir. Aşağıdaki özelliklerin varlığından dolayı yukarıdakine benzer burun ucu ameliyatları daha zor ve karmaşık hale gelebilmektedir:
- Çok kalın burun ucu derisi olması. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi sık olarak görülen komedonların varlığında ve iki parmak ile yapılan muayenede burun ucundaki cilt kalınlığının üst taraf göre çok daha farklı ve kalın olması durumunda "kalın derili burun ucu estetiği" ameliyatının planlanması gerekmektedir. Özellikle çok ince burun ucu elde edilmesini hayal eden hastalarda ameliyat sonrasında ciddi üzüntüler yaşanabileceğinden; çok kalın burun ucu cilt yapısı olan hastalarda "ameliyat sonrasında ince ve kıkırdak köşelerinin yansıdığı bir burun ucu elde edilemeyebileceği", "tam iyileşme süresinin ve burun ucundaki ödemin ortadan kalkma süresinin 2 yıla kadar uzayabileceği", "ameliyat esnasında kalın derili burun estetiği algoritmasındaki ilave işlemlerin yapılmasının gerekebileceği" ... hasta ile önceden konuşulması gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak önceden hazırladığım "Burun Ucu Derisinin Kalınlığı, Burun Ucu Estetiği ve Burun Estetiği Sonrasında İyileşme Süresini, Ödem Miktarını ve Ortaya Çıkan Şekli Etkileyebiliyor!" linkine göz atabilirsiniz.
- İleri derecede septum deviasyonunun olması. Yukarıdaki hastanın burun içerisinde sola doğru ileri derecede nazal septum deviasyonuna bağlı olarak sol burun kanadının üst kısmında, burun kanadına alttan dayanarak kanat bölgesinin dışarıya doğru itilmesine neden olan nazal septum deviasyonu mevcuttur.
- Kaudal septum deviasyonunun varlığı. Burun septumunun en alt bölgesi normalde, burun deliklerine önden bakıldığında orta hatta bulunan kolumellanın arkasında, orta hatta bulunmaktadır. Septumun bu bölümü yani ayaklarımıza doğu olan en alt bölgesi "kaudal septum bölümü" olarak adlandırılır ve burun ucuna şiddetli travmalardan sonra septumun bu bölümü yerinden ayrılarak sağa ya da sola disloke olabilmektedir. Bu durum kaudal septum deviasyonu, anterior septal dislokasyon olarak adlandırılmaktadır. Burun ucunun en önemli destek dokusu olan septumun kaudal bölümünün yeniden normal orta hattaki yerine yerleştirilmesi ya da bölgeye yeniden kıkırdak greft hazırlanması, burun ucu desteğinin yeniden oluşturulması önemlidir. Yani bu şekilde deviasyonu olan hastalarda baist ve kısa süren deviasyon ameliyatları yerine açık teknikle yapılan ve farklı greft işlemlerinin uygulanması gerekebilmektedir. Konu ile ilgili olarak önceden hazırladığım "Hastam "Kaudal Septum Deviasyonu" nu Kağıda Çizerek Anlatmış!." linkine göz atabilirsiniz.
- Burun ucunun çok yumuşak ve etli olması. Aslında kalın ve yağlı cilt yapısına ilave olarak, zayıf ve yumuşak kıkırdak destek dokunun varlığında gülünce aşağıya doğru sarkan ve yanlara doğru yayılan, önden yuvarlak ve geniş görünen bir burun ucunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Büyük binalardaki büyük ve kalın bina destek kolonlarının yerleştirildiği gibi, etli ve ağır burun uçlarında yeterli kıkırdak greftlerle burun ucunun destelenmesi gerekmektedir.
- Burun ucundaki kıkırdaklarda ileri derecde asimetri olan (yukarıdaki hastada görüldüğü gibi) hastalarda, sadece burun ucu estetiği ameliyatı ile, burun kemiğine planlı kırma işlemi yapılmadan tüm asimetrilerin giderilmesi her zaman mümkün değildir. Özellikle hem burun kemiğinde hem de burun ucunda asimetri bulunan hastalarda, sadece burun ucu ameliyatı yapılarak, burun ucundaki tüm asimetriler giderilemeyebilir.
- Yukarıdaki fotoğrafta görülen ve sadece "aha iyi nefes alma" ve "daha fonksiyonel bir burun elde edilmesi" amacıyla ameliyat olmak isteyen bir hastada bile, ileri derece septum deviasyonu olduğunda açık teknik burun ucu estetiği ameliyatı şeklinde bir işlemin yapılması gerekebilmektedir. Yani her burun kıkırdak eğriliği tedavisi basit ve kapalı teknik deviasyon ameliyatı ile yapılamamaktadır.
- Bazen ileri derecede nazal septum deviasyonu ve burun ucunda sarkma olan hastalarda, burun ucu desteğinin yeniden yapılandırılması ve burun septumunun orta hatta yeniden getirilebilmesi için, hastanın kendi burun septumundaki kıkırdaklar yeterli gelmeyebilmektedir. Bu durumda hastanın kendi kulak kepçesi ya da kaburga kıkırdağından kıkırdak geft alınması gerekebilmektedir (bazı revizyon burun estetiği ameliyatlarında olduğu gibi).
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder