Kalın Derili Burunlarda Revizyon Burun Estetiği
"Kalın deri özellikleri" olan burunlarda "revizyon" rinoplasti operasyonu, klasik ince derili ve primer burun estetiği ameliyatlarına göre daha zor ve karmaşıktır.
Önceden bir defa ameliyat yapılmış olan ve yoğun sigara içme hikayesi olan bir hastaya revizyon burun estetiği operasyonu yaptık yine. Hastanın anamnezine göre, ameliyat sonrası erken dönemde günde 2,5 paket sigara içmeye devam etmiş. Hastanın ameliyat esnasında, burun ucundaki destek kıkırdaklarında birçok deformasyon ve zayıflık saptadık. Sigaranın içerisindeki nikotine bağlı olarak kan damarlarında daralma, doku kanlanmasında azalma ortaya çıkmaktadır. Diğer sigaraya bağlı yan etkiler karbonmonoksite bağlı doku oksijenasyonunda azalma, içerisinde bulunan partiküllere bağlı enfeksiyon riskinde artış olmasıdır. Ameliyat sonrasında burun içerisindeki mukozal iyileşme bazen 6 haftadan daha uzun sürebilmektedir. Mümkünse, rinoplasti operasyonu sonrası sigara kullanılmasına birkaç haftadan sonra başlanılması ideal olandır. Sigara kullanılmasına ara vermeyecek hastalarda, ameliyatın iptal edilmesi doğru olabilir.
Fotoğraflarını paylaştığım hastanın burun içerisindeki nazal septum kıkırdakları yeterli olduğundan, kolumellar strut greft, cap grefti, spreader graft, sepumdn alınan kıkırdaklarla hazırlandı ve 4/0 PDS ve 5/0 vicryl ile suture edildi. Sınırlı miktarda kemik törpüsü yapıldı ve iki taraflı osteotomy yapılarak burun kemiğinin daralması sağlandı.
Kalın derili burunlarda revizyon rinoplastinin zorlukları
Kalın deri özellikleri olan burunlarda, revizyon rinoplasti esnasında aşağıdaki zorluklar ortaya çıkabilmektedir:
- deri altı fibrozis normalden fazla olabilir ve diseksiyon daha zor hale gelebilir
- işlem esnasında, ölü 3. boşluk oluşmaması için dikkat edilmesi gerekmektedir
- Kalın derinin mekanik olarak desteklenmesi amacıyla normalden daha fazla kıkırdak destek greftlerinin hazırlanması gerekebilir
- Dijital rinoplasti animasyonu ile ameliyat öncesi çizilen fotoğraftakinden farklı ve daha kalın bir burun ucu ortaya çıkabilir
Kalın derili burunlarda revizyon rinoplasti operasyonu sonrasında ödem ve morluk için ilave öneriler
Bunların dışında, kalın derili revizyon rinoplasti operasyonu sonrasında, burun ucunda belirgin olabilen ödemin azalması amacıyla hastalara aşağıdaki ilave öneriler sunulabilir:
- uyku zamanı burun ucu bantlaması (U şeklinde ve yatay tape uygulaması, burun ucunda ve supratip alanında ödemin hızlı gitmesini sağlayabilir)
- 2-4 ay diyette tuz kısıtlanması
- burun ucunda ödem uzun süren hastalarda, 2. aydan sonra buruna kortizon enjeksiyonu planlanması
"Kalın deri özellikleri" ve "revizyon" başlı başına iki ayrı zorluk!
Revizyon rinoplasti zaten önceden yazdığım gibi "bir sürpriz kutusunun açılması" şeklinde bir ameliyattır. Değişmiş anatomi ve iyileşme dokusuna bağlı doku diseksiyonu zorluklarının yanında, ameliyat sonrasında uzun sürebilen ödem ve iyileşme süresi görülebilmektedir. "Kalın deri özellikleri" ve "revizyon" başlı başına iki ayrı zorluk anlamına gelmektedir.
Burun derisinin kalın olduğunu nasıl anlarsınız?
Burun cildinin kalın olup olmadığını kolayca iki ayrı şekilde anlayabilirsiniz.
1. yol: yakından burun derisine bakın ve deri üzerinde yoğun komedon görüyorsanız, deri altının yağlı ve kalın olduğu anlamına gelmektedir.
2. yol: işaret parmağınızı ve baş parmağınızı kullanarak yukarıdan aşağıya doğru, orta hatta burun derisini iki parmak arasında tutarsanız eğer, burun ucunda ciddi kalınlık artışı fark ediyorsanız bu durum burun ucunun kalın derili olduğu anlamını taşımaktadır
Ameliyatta size bol şanslar dilerim ...
Benzer makale >> Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı
Kaynak link >> Revision rhinoplasty - NCBI / Revision Rhinoplasty in Istanbul
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder