Ana içeriğe atla

Kansız, Bıçaksız ve Çok Daha Ağrısız Bademcik Ameliyatı Tekniği: Thermal Welding Yöntemi

İlk yapılan bademcik ameliyatlarında işaret parmağının tırnağı kullanılmış!

Bademcik ameliyatı tarihçesine kısaca göz atarsak, ilk yapılan bademcik ameliyatlarında işaret parmağının tırnağı ve sonrasında kanca şeklinde çivi kullanılmış. Hatta yarım bademcik ameliyatının ciddi kanamaya neden olabileceği bildirilmiş ve 7. yüzyılda Paulus Aegineta (625-690) detaylı bademcik ameliyatı ve ameliyat sonrası kaçınılmaz kanama ile ilgili bir teknik tanımlamış kullanılmış. Kaynak: A History of Tonsillectomy: Two Millenia of Trauma, Hæmorrhage and Controversy. Kaynak link oldukça ayrıntılı.

Bademcik ameliyatları kulak burun boğaz ameliyatları arasında en sık yapılanlardandır. 2000 yıldır yapılan bir ameliyat ... 

Lokal anestezi altında bademcik ameliyatı yapılması çok uygun değildir!


Bademciklerin bulunduğu bölge bir çok sinir ağı ile donatılmıştır sadece Ağrı'ya neden olması değil oraya dokunulması durumunda bile çok ciddi öğürme refleksleri ortaya çıkabilmektedir. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın bademcik ameliyatının ortalama suresi 10 15 dakikadan daha kısa değildir Bu süre boyunca hastalığın ağzını açıp tutabilmesi vermemesi ve ortaya çıkan Ağrı'ya dayanabilmesi kolay değildir Bu nedenle Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılmaktadır çok eskiden poliklinik şartlarında lokal anestezi altında bademcik ameliyatı yapılmaktaydı ancak günümüzde birçok klinikte Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılmaktadır zaten küçük çocuklarda post travmatik stres bozukluğu ortaya çıkabileceği için hastanın hiçbir şeyi hatırlamaması ameliyat esnasında Ağrı duymaması ve ameliyat sonrası konforlu bir dönem geçirebilmesi için genel anestezi şarttır.

Bu ameliyatı bende oldum ve eskiden bademcik ameliyatı olanlara sorduğunuzda çok ciddi ağrılı öyküler dinleyebilirsiniz (tükürüğünü yutamama, 15 gün çok şiddetli boğaz ağrısı olması, kilo kaybı korku filmi gibi) anılarını size anlatabilirler. Örneğin ben 7 yaşındaydım ve bir doktor amca ve üzeri kan olmasın diye kahverengi deri bir koruyucu takmış olan başka bir kişi işlemi birlikte yapmışlardı. Bir kişi hastanın kol ve bacaklarını arkadan tutarken doktor da ağız içerisinden işlemi lokal anestezi altında yapmaya çalışıyor. Tüm yapılanları 30 seneden fazla geçmiş olmasına rağmen hatırlıyorum ve gerçekten biraz zor bir işlem olmuştu ... Günümüzde lokal anestezi altında bademcikler için özellikle lazer uygulamaları yapılabiliyor ancak lazerin avantaj ve dezavantajlarını aşağıda kısaca yazdım.

Bademcik ameliyatı sıklığı son yıllarda neden arttı?

Son yıllarda bademcik büyüklüğü ile uyku apnesi sendromu ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkinin daha net anlaşılması ve bademcik ameliyatlarının olumlu sağlık etkilerinin bilimsel çalışmalarla kanıtlanmasından sonra bademcik ameliyatı sıklığında çok ciddi artış olmuştur. İri bademcikleri olan ve bademcikleri alınan hastalarda hipertansiyon ilacı ihtiyacının ortaya çıkması, kalp - damar hastalıklarının başlaması daha ileri yaşlara kayabiliyor ... Havayolu darlığına bağlı uyku apnesi olması daha sık olarak bademcik ameliyatı nedeni olmaya başlamıştır. Konu ile ilgili Amerikan KBB & BBC Akaemisi' ne ait sayfa >> Tonsillectomy Facts in the U.S.: From ENT Doctors Amerika' da 15 yaşından küçük çocuklarda yıllık 530.000 bademcik ameliyatı yapılıyormuş (kaynak: Tonsillectomy)

Thermal welding bademcik ameliyatının fiyatı

Thermal welding cihazının bulunduğu hastanelerde genelde ameliyatı fiyatına ilave olarak Termal welding probunun ücreti eklenmektedir. Thermal welding yöntemi ile yapılan bademcik ameliyatının fiyatı, hastaneye göre değişmektedir. Genelde 3000 ile 10000 TL arasında değişen rakamlar bulabilirsiniz. Buradaki fiyat farkı düşünüldüğünde, birkaç hafta önce hastanın işe başlaması durumunda aslında yöntemin tutarının diğer yöntemler de aynı oldugu düşünülebilir.

Thermal welding bademcik ameliyatı hangi hastanelerde yapılır?

Thermal welding cihazı genelde büyük ve kapsamlı hastanelerde bulunmaktadır Ancak bu cihazın bulunduğu ve genel anestezi şartlarının uygun olduğu tüm hastanelerde Thermal welding yöntemi ile kansız bıçaksız bademcik ameliyatı yapılabilir

Thermal welding yöntemi ile bademcik ameliyatı nasıl yapılır? 

Bademcik ameliyatı öncesi hazırlık

Bademcik Ameliyatı Öncesi Hazırlık

Ameliyat öncesinde beraberinde geniz eti ameliyatı da yapılacaksa yukarında görülen steril ameliyat masası hazırlanır. Bademcik ameliyatının tamamı sadece bademcik tutucu bir metal alet ve thermal welding cihazı ile yapılmaktadır.

Thermal welding cihazı nedir ve nasıl çalışır?



Thermal Welding Cihazı

Thermal welding cihazı ısı enerjisini kullanan ve ısı enerjisini içerisinde birkaç mm dışında yayılmasını engelleyen yalıtımlı bir ucu olan cihazdır. Bademcik ameliyatları sonrasında ağrıyı belirleyen bademcik dışında kalan Mukoza ve kas dokularının ısı hasarlıdır yani hangi yöntem Bademcik dışındaki dokuları en az yakıyorsa o yöntem en ağrısız olan bademcik ameliyatı yöntemidir.


Thermal welding doğru kullanıldığında işlem sonrasında, diğer yöntemlere göre farklar hasta tarafından çok çabuk fark edilebilir. Cihazı2 modu vardır ve cihaz üzerinde güç ayarı mevcuttur. ilk modu kanamayı durduran ve damarların açılmasını engelleyen moddur. İkincisi kesici moddur. Ayaklı pedalde soldaki yakıcı sağdaki kesici modu çalıştırır. İşlem esnasında cerrah bunu iki ayrı ses olarak duyar ancak aşağıdaki videoda fon müziği eklediğim için duyamıyorsunuz. İlk modda da ısı enerjisi daha çok ortaya çıkar ve bu modun fazla kullanılması durumunda yine doku hasarı ortaya çıkacağından ameliyat sonrası ağrı miktarı artabilir. İkinci modu tek başına kullandığımız da işlem esnasında bir miktar kanama ortaya çıkabilir yani Thermal welding cihazında yakıcı modu en az kullanarak, kesici modu en fazla kullanarak cihazın ortaya çıkarmış olduğu mukoza hasarını en aza indirebiliriz. Fotoğraflarda belki bir miktar fark edebilirsiniz, Termal welding probunun bir ucunda bir tel ve diğer tarafında da bu telin oturduğu ısı yalıtımı bulunan bir çukur yüzeyin bulunduğu uç var. Telin karşısındaki ucunun etrafında ısı yalıtımı sağlayan maddeler var bu şekilde cihazın ucu dokuyu keserken ısının dokuda birkaç milimetre dışarısında geçişini engellemektedir. Bu yöntem yurtdışında bazı hastanelerde "painless and bloodless tonsillectomy method" - ağrısız ve kansız bademcik ameliyatı tekniği şeklinde hastalara söylenilmektedir. Yandaki fotoğrafta ben varım ve thermal welding ile bademcik ameliyatı yapıyorum ...

Thermal welding bademcik ameliyatı

Bademcik ameliyatı diğer adıyla tonsillektomi operasyonu genellikle genel anestezi altında yapılır. Günümüzde birçok farklı teknik tanımlanmıştır bunlar arasında son yıllarda özellikle ağrıyı ve mukozal hasar en aza indiren Thermal welding yöntemi daha çok dikkat çekmektedir. Lazerle ortaya çıkan mukozal hasarın çok daha azına neden olmaktadır.





Ağız açıcı metal ekartör yerleştirildikten sonra, yukarıdaki videoda görüldüğü gibi thermal welding probu kullanılarak bademcik kapsülünden sıyrılarak çıkarılmaktadır. Aşağıda daha önceden yayınladığım diğer ameliyat videosunu bulabilirsiniz.


Thermal welding bademcik ameliyatı ne kadar sürer?

işlein kendsi iki bademcik için ortalama 10-20 dk arasındadır. Ancak, ameliyat sonrasında emilebilem dikişlerle bademciklerin ön ve arka plikalarını dikmeyi tercih ettiğim için ilave 10 dk kadar bir süre daha eklenmektedir.

Thermal welding yönteminin diğer yöntemlerden farkları


Yandaki fotoğrafı Wikipedi' de bulabilirsiniz (https://en.wikipedia.org/wiki/Tonsillectomy). Bademcik ameliyatı sonrasında 3. gün boğaz fotoğrafı ... Lütfen aşağıdaki diğer thermal welding videosuna bakın ve aradaki farkı kolayca görebilirsiniz.

Bademciklerin alındığı bölgelerin oldukça koyu renkli sanki yanık yarası gibi görünüyor bunun nedeni işlemin ısı hasarına neden olan bir yöntemle yapılmış olması. Thermal weldingde, bademcik dışında kalan dokulara ısı hasarı en aza indirilmiştir. Boğazda böylesine bir yanık hasarı olduğunda bol sulu gıda almak ya da dondurma yemek çok çözüm getirmiyor ...  Bunun dışında işlem esnasında kan kaybının en aza indirilmesi, iyileşme süresinin kısaltılması da amaçlanmış. 

Konu ile ilgili internet ortamında birçok video ve makale bulabilirsiniz genel olarak bu yöntem kansız bıçaksız ve ağrısız bademcik ameliyatı olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte sonuçta bir doku hasarı ortaya çıkmaktadır (sadece kolunuza ufacık bir iğne yaptırdığımızda dahi bir hafta o bölgenin aradığını söyleyebiliriz) boğazda sonuçta bir işlem yapılıyor ve tamamen ağrısız demek belki çok gerçekçi olmayacaktır. Bununla birlikte diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında ağrısız bir bademcik ameliyatı tekniği olarak savunulmaktadır.


Yukarıdaki fotoğrafta Thermal welding bademcik ameliyatı sonrasında, sık aralıklı su içen ve sulu gıda tükete bir hastanın 1 hafta sonraki boğaz görünümü mevcut. Sadece bir kaç emilebilen dikiş materyali görünüyor ve kesi izi yok gibi ...

Thermal welding ameliyatından hemen sonraki (emilebilen dikişler atıldıktan  ve lokal anestezik enjeksiyonları yapıldıktan hemen sonrası) görüntülerini içeren fotoğraf:



Küçük kızarık alanlar, lokal anestezik enjeksiyonu yapılan iğne deliklerinin yeridir. Mor ve beyaz kendiliğinden eriyen dikişler de görülmektedir.


Bunlar da çıkarılan bademcikler:




Isı hasarına bağlı yanık izinin olmadığı görülmektedir.

Thermal welding cihazına ilave olarak ameliyat esnasında yapılan bazı işlem ve uygulamalar, ameliyat sonrası ağrı miktarının daha da azalmasını sağlayabilir!

Bademcik ameliyatları esnasında ağrıyı azaltmak için sık olarak yaptığım birkaç uygulamayı sizlerle paylaşmak isterim:
  • Birincisi ameliyat esnasında fotoğrafta videoda gördüğünüz gibi metal ağız ekartörünü belirli aralıklarla kapatarak dilin ve ağız içerisindeki diğer dokuların basiıan kurtulmasını sağlıyorum.
  • İkincisi belirli aralıklarla hastanın ağız içersine ve dilin üzerine soğuk steril serum döküyorum bu şekilde ağız içersinde ağrı ve ödem ortaya çıkmasının en aza inmesi sağlanabilir.
  • Üçüncüsü ameliyat esnasında cihazın yakıcı modunu mümkün olduğunca az kullanıyorum. Mümkünse sadece kesici modunu kullanarak ufak tefek ama kanamaları bademciklerin ön ve arkasındaki plaka denilen zararları emilebilen ipliklerle dikerek kanamanın durmasını sağlıyorum
  • Dördüncü olarak bademcik ameliyatından sonra bademciklerin alındığı bölgelere yani bademcik yataklarına lokal anestezik enjekte ediyorum, Lokal anestezik ilaçlar genelde 4 saate yakın hastanın boğazında ağrı kontrolünü sağlıyor
  • Beşinci olarak ameliyat esnasında birçok yayında gösterilen bir kortizon (deksametaxon) içeren kokteyl yaptırıyorum
  • Altıncı olarak ameliyat esnasında Thermal welding dışında kanama durdurucu ve kanamayı kontrol altına almak için kullanılan radyofrekans cihazlarını kullanmıyorum. Özellikle bu tür cihazlarla yapılan koterizasyon esnasında 300 ile 400 derece arasında ısı hasarları ortaya çıkar çıkabiliyor ve hastanın esas ağrısını belirleyen belki bu cihazin kullanılmasina bağlı ortaya çıkan mukoza hasarı olabiliyor.

Bademcik ameliyatı sonrasında iyileşmeyi hızlandıran ve ağrıyı azaltan birkaç pratik öneri!

Bademcik ameliyatı sonrasında ağrıyı azaltan ve iyileşmeyi hızlandıran bir kaç öneriyi sizlerle paylaşmak isterim. Bademcik ameliyatları bittikten sonra genelde 4 saat anestezi etkisinin ortadan kalkması beklenir ve dört saat geçtikten sonra soğuk ürünlerle ilk olarak yemek yemeye başlanılır. Örneğin dondurma veya sütlü tatlı ile ilk olarak yemek yemeye başlanabilir. Genelde dondurmanın soğuk olması nedeniyle, soğuğun ağrı kesici ve kanamayı durdurucu özelliği düşünerek yenilmesi önerilmektedir. Zaten dört saat boyunca lokal anestezik ilacın etkisi sürmektedir. Dört saatten sonra dondurma sonrasında yumuşak ılık diyeti ile hasta yemek yemeye başlar. Bademcik ameliyatları sonrasında iyileşmeyi esas hızlandıran sık aralıklı su ve sulu gıda tüketilmesidir. Bademcik ameliyatından sonra ortaya çıkan mukoza hasarının en hızlı giderilebilmesi için hastanın boğazına sürekli sulu bir gıdanın temas ettirilmesi gerekmektedir. Örneğin iki saatte bir bardak su içilmesi yerine; yarım saatte bir 1 yudum belki 15 dakikada bir yarım yudum su içilmesi daha mantıklıdır. Bunun dışında genel vücut direncini arttırmak ve hastanın iyileşme sürecinde ihtiyaç olan vitamin ve proteinlerin alınması amacıyla hastalarıma blendırdan geçmiş kuzu etli tahıl ürünlerini, protein oranı yüksek tahıl ürünlerini, kaynatılmış kemik iliği suyunu ve ev yoğurdu gibi ağız florasının bakterilerine besleyecek mukoza iyileşmesini hızlandıracak faydalı mineral ve vitaminler içeren ürünleri öneriyorum. Genelde burada çok dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta hastanın boğazı ağrıdğı için yemek yemek istemiyor ve su ya da sulu gıda tüketmiyorsa, yara iyileşmesi çok olumsuz etkilenir ve ağız içerisinde bademciklerin alındığı yerlerde afta benzer lezyonlar ortaya çıkar. Giderek bir kısır döngüye dönüşen bu durumda hasta yemek yemedikçe, su içmedikçe boğaz ağrısı artar boğaz ağrısı arttıkça da hasta su içemez hale gelir. Böyle bir kısır döngüye girmemek için özet olarak boğazınız ağrıyorsa daha çok su için! Son yıllarda bademcik ameliyatı sonrasında normal bal ya da propolisli bal ın tüketilmesinin iyileşmeye hızlandırdığını, ağrı kontrolünde çok etkili olduğuna dair yazılar yayınlandı (işte bir tanesi >> Efficacy of honey in reduction of post tonsillectomy pain ...)

Bazen hastalarımız bizlere "serum taktırsam daha iyi değil mi?" gibi sorular soruyorlar ancak ağız içerisinden sulu bir ürün geçmediği sürece yani ağızdaki kesi yapılan mukoza bölgeleri sulu gıdayla temas etmediği sürece iyileşme olumsuz etkilenmektedir. Tabii ki vücudun su oranının yüksek tutulması açısından önemlidir ama ağız yoluyla alınacak bütün sulu gıdalar iyileşmeye hızlandırmaktadır!

Bademcik ameliyatı sonrası gece oda nemlendirici makineler (soğuk buhar makineleri) faydalı olabilir!

Bademcik ameliyatı sonrasında özellikle gece ve kurutucu ısıtıcı bulunan tüm mekanlarda sürekli oda nemlendirici ya da soğuk buhar makinesi kullanılmasını öneren makaleler var. Hastalarıma uykusuz da kalsalar gece kalkıp mümkünse sık aralıklı su içmelerini öneriyorum.

Bademcik ameliyatından sonra sert sıcak baharatlı ve tuzlu ürünlerin tüketilmesi sakıncalıdır!

Bademcik ameliyatlarından sonra ilk 10 gün kanama riskinin en fazla olduğu dönemdir. Hatta onuncu gün kollajen dokusunda değişiklik ortaya çıkar ve Onuncu gününde kanayan birçok bademcik ameliyatı olan hastalar mevcuttur. Ameliyat sonrasında özellikle kritik dönem ilk 10 gündür Tabii bu normal bakım yapan düzenli beslenen hastalar içindir ağızdan yeterli sulu gıda olmayan hastalarda Bu süre bazen birkaç haftayı bulabilmektedir. Bademcik ameliyatından sonra sert, sıcak, keskin kenarlı, tuzlu ve baharatlı ürünlerin tüketilmesi ameliyat bölgesinde doku hasarına neden olabilir ve kanamayı başlatabilir. Bunun dışında pıhtılaşmayı etkileyebilecek sarımsak, vişne, Ginkgo Biloba, Omega 3 tabletleri gibi yiyecek ve ürünlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Bademcik ameliyatı öncesi ilk hafta ve  ameliyat sonrasındaki 10 gün Aspirin kullanılmaması gerekmektedir.

Bademcik ameliyatı sonrası tam iyileşme süresi ne kadardır?

Bademcik ameliyatından sonra düzenli sulu gıda alan hastalarda genelde ilk 10 günde iyileşmenin çoğu tamamlanmaktadır. Bununla birlikte mukozal yüzeylerin tamamen iyileşmesi iki hafta ile 3 haftayı bulabilmektedir .Tabii ki bu süreler Thermal welding yöntemi için yazılmıştır diğer yöntemler de bu süreler çok daha uzun olabilmektedir.

Ameliyat bölgesinin tamamen iyileştiğini nasıl anlarsınız?

Aslında burada hep sorulan hastaların tam olarak normal beslenmeye ne zaman geçebileceği zaman sorusuna cevap da oluyor ...
Bademcik ameliyatı sonrasında bademciğin alındığı bölgelerde önce beyaz ince bir tabaka ortaya çıkar. Çoğu hasta bu tabakayı sanki boğaz iltihabı olmuş gibi düşünür ancak derideki kesi yüzeylerinde ortaya çıkan renk değişikliklerinden farklı olarak ağız içerisindeki mukoza kesileri beyazlaşarak iyileşir. Yani bademciklerin alındığı yerlerdeki beyaz alanlara bakıp korkmayın. Thermal welding yönteminde Mukoza hasarı çok az olduğu için bu beyaz tabaka çok daha ince bir yüzey halinde görülür. Ağzımızın içerisindeki normal pembe mukoza yüzeyi ile bademcik ameliyatı yapılan yerdeki mukoza rengi aynı olduğunda iyileşme tamamlanmış demektir.  Yani ameliyat yapılan yer halen beyazsa keskin kenarlı bir ürün yediğinizde o bölgeye sürterek kanamayı başlayabilir. Bu nedenle ağzınızın içinde ameliyat bölgeleri halen beyaz olduğunda mümkünse sık aralıklı sulu gıda tüketmeye devam edin.

Bademcikler alındıktan sonra sigara içilebilir mi?

Bademcik ameliyatından sonraki erken dönemde Yani ilk 10 gibi sigara içilmesi çok ciddi enfeksiyonlara ve kanamalara neden olabilir. Mümkünse ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta sigara içmemek gerekmektedir. İyileşme tamamlandıktan sonra sigara içerseniz birkaç olumsuz sağlık etkisini kabul etmeniz gerekir:
  • Örneğin bademcikler boşuna yaratılmış ve ağzımızın içerisinde tesadüfen bulunan dokular değildir. Lenf dokusu içeren bademcikler vücudun savunma sisteminin bir elemanıdır. Bademcikler alındıktan sonra bademciklere yakın bölgede bulunan diğer lenf dokuları (waldeyer lenf düğümü halkasının diğer elemanları) bademciklerin yapmış olduğu görevlerinin birçoğunun yerine getirir. Ağzımızın içerisine sigara dumanı gibi pislik ve kurum içeren bir dumanı temas ettirirsek bademciklerin arkasında kalan bölümde kronik enfeksiyon durumu ortaya çıkar. Kronik farenjit dediğimiz bu durumda, hastada ağız kokusu, boğazda batma, yanma, sabahları boğazda gıcık hissi gibi çok farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Bademcikleri alınan hastalarda sigara içilmesi durumunda kronik farenjit sık olarak görülmektedir.
  • Sigaranın birçok farklı zararlarıı ve kanserleşmeye neden olabilecek yan etkileri mevcuttur. 
  • Hava yolu darlığı ve uyku apnesi nedeniyle bademcik ameliyatı yapılmışsa, sigara ameliyatın başarısını etkileyebilir. Örneğin düzenli sigara içen insanlarda yumuşak damak ve küçük dilde sarkma, horlama ve zamanla boğazda daralma ortaya çıkmaktadır. Yani uyku apnesi olan bir hastaya, bademcik ameliyat yapıldıysa, sigara içilmesi durumunda, ilerleyen dönemde ameliyat başarısının düşeceği söylenilmelidir.
 Bademcik ameliyatı yapılan hastaların sigaralı ortamdan, viral üst solunum yolu enfeksiyonu ve diğer boğaz enfeksiyonları olan hastalardan uzak durması gerektiğini vurgulayan makale linki >> Tonsillectomy

Lazerle bademcik ameliyatı da kansız ve bıçaksız!

Lazerle bademcik ameliyatları da kansız ve bıçaksız olarak yapılabiliyor ancak; ortaya çıkan mukoza hasarı çok fazla ve iyileşme süresi çok daha uzun. İşlemden sonra uzun süreli ağrı kesici kullanılması gerekebiliyor. Londra' da bir klinikte lazerle bademcik ameliyatı fiyatı 2000 Sterlinmiş bakın Dailymail' de yayınlanan makalenin linki burada >> Me and my operation: laser tonsillectomy

Lazerle doku kansız bir şekilde buharlaştırılabiliyor. Lazer uygulaması esnasında metal aletlere çarparak ışın dağılması ve göze temas sonucu gözde hasar, hava yolu yanığı (lokal anestezi altında bademcik ameliyatı ya da bademcik taşı tedavisinde yapılan yüzey pürüzsüzleştirme- lazer kriptoliz işlemi esnasında hastanın başını çevirmemesi, hapşırmaması, öğürmemesi gerekiyor), yarım bademcik ameliyatları sonrasında bademciklerin yeniden büyüyebilmesi, şah damarının bademciğe yakın olduğu hastalarda ana damarlara kadar ulaşabilen hasarlar (nadir bir durum ve enerjisi yüksek olan lazer kullanımında ışınsal bir ok gibi doku içine bu enerji penetre olduğundan bu durum ortaya çıkabiliyor) gibi riskler ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında lazer kullanım bedeli diğer yöntemlerden daha pahalı olmasına neden oluyor.

Thermal welding cihazı ve Thermal welding yöntemi ile bademcik ameliyatı hakkında yazdığım benzer ayrıntılı makaleleri aşağıda bulabilirsiniz:




Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl