HPV Virüsü ve Korunma Yolları
İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır.HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ve paketlenmiş iki-şeritli DNA' dan oluşur. Bunlar iki tür proteinler, erken (E) proteinler ve geç (L) protein. Erken HPV proteinleri, düzenleyici fonksiyonları korumak ve konakçı hücrenin oncotransformation (kansere dönüşümünden) sorumludur ve geç proteinler viryon kapsidini oluşturmaktadır.
İnsan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonu, Amerika Birleşik Devletleri' nde en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyonudur.
HPV, en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenidir!
HPV, neredeyse tüm cinsel açıdan aktif erkekler ve kadınlar hayatlarının bir noktasında, enfeksiyona neden olabilecek kadar yaygındır. HPV' nin birçok farklı türü vardır. Bazı türleri genital siğillere neden olurken; bazıları kanser de dahil olmak üzere farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.
HPV nasıl yayılır?
Vajinal, anal ya da oral cinsel ilişki yoluyla HPV virüsü bir insandan diğer insana kolayca bulaşabilir. En sık vajinal veya anal cinsel ilişki sırasında bulaşır. virüslü bir kişi hiçbir belirti veya semptom olmasa bile HPV geçirilebilir.
Cinsel olarak aktif olan herkes, sadece bir kişi ile ilişkiye girse bile, HPV alabilir. Enfeksiyonlu bir kişiyle temastan yıllar sonra bile, HPV enfeksiyonu oraya çıkabilir.
HPV' nin neden sağlık sorunları
Çoğu durumda, HPV herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Bunun dışında, HPV, genital ve oral siğillere ya da kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mukozal alanlarda, tekrarlayıcı yüzeyden kabarık, düzgün ya da karnabahar şeklinde, büyük ya da küçük lezyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Konu ile ilgilenen bir hekim genellikle siğillere bakarak teşhis koyabilir.
HPV ağızda nasıl anlaşılır?
HPV enfeksiyonuna bağlı olarak genellikle ağız içerisinde, dilde, bademcikte, yutakta ve küçük Ağızda HPV siğili bazen kolay görülemeyecek, dil kökü ve yutak bölümlerinde de ortaya çıkabilir. Dilde papillom, bazen tat tomurcukları ile karıştırılabilir (özellikle skuamöz papillom düzgün yüzeyli ve yuvarlak lezyonlardır).
dilde olmak üzere hemen hemen tüm ağız bölümlerinde ağrısız, yüzeyden kabarık, genellikle mukoza renginde ya da daha soluk, yüzeyi düzgün ya da pürüzlü, genellikle yuvarlak lezyonlar görülür. Siğil, verrü ya da papillom olarak adlandırılan bu lezyonlar büyüyebilir, çevrelerinde yenileri ortaya çıkabilir.
Ağız da papillom resimlerini ve başka bir ayrıntılı makaleyi okuyabileceğiniz link >> Kulak, Burun, Boğaz Bölgesi HPV Enfeksiyonu Sıklığı Artıyor!
HPV siğil fotoğrafları (Papillom fotoğrafları - Verru fotoğrafları - Ağızda siğil fotoğrafları - Dilde papillom fotoğrafları - Dilde siğil fotoğrafları)
Aşağıda farklı siğil fotoğrafları görebilirsiniz:
Dilde skuamöz papillom
Ses telinde papillom - Gırtlak papillomu - Larinks papillomu |
Ses teli papillomu |
Ses teli papillomu |
Küçük dilde papillom |
Yutak papillomu - Boğazda papillom |
Küçük dil- yumuşak damakta papillom siğil |
Ağızda papillom - Ağızda viral papillom - Damakta papillom - Damakta siğil - Ağızda siğil |
Ağızda papillom - Ağızda viral papillom - Damakta papillom - Damakta siğil - Ağızda siğil |
HPV kansere neden olur mu?
HPV vulva, vajina, penis, anüs kanseri de dahil olmak üzere servikal kanserler ve ağız ve tüm baş boyun kanserlerine (orofaringeal kanser, dil, ağız tabanı ve bademcik kanseri ...) neden olabilir.Genellikle bir kişinin HPV ile temasından sonra geliştirmek için yıllar, hatta on yıllar gerekmektedir. Genital ve ağız içi siğillere neden olabilir HPV tipleri kansere neden olabilir HPV türleri ile aynı değildir.
HPV (human papilloma virus), cinsel yolla bulaşan en yaygın virüs türüdür. Cinsel yönden aktif olan yetişkinlerin% 70'i hayatlarının herhangi bir noktasında HPV bulacaktır. Servikal kanser biyopsilerinin% 99.7'sinde insan papillomavirus DNA'sı saptanmış ve herhangi bir kanser için en büyük nedensel ilişki ortaya çıkmıştır. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) 'ye göre birkaç başka kanser türü de HPV ile ilişkili olup, bunlar: anal kanserlerin% 95'i; Orofaringeal kanserin% 60'ı; Vajinal kanserin% 65'i; Vulvar kanserin% 50 si; Ve penis kanserinin% 35'idir (kaynak link: Japanese mushroom extract active hexose correlated compound (AHCC) may have role in prevention HPV-related cancers).
HPV virüsü ile kanser gelişmesi muhtemelen insanları test etmek mümkün müdür?
Kanser ya da diğer sağlık sorunları gelişecektir HPV olan kişileri, laboratuvar testleri ya da görüntüleme yöntemleri bilme imkanı yoktur. Zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler, HPV' yi ortadan kaldırmak için daha az yetenekli olabilir ve HPV' ye bağlı ondan sağlık sorunları gelişme olasılığı daha fazladır olabilir.
Deri siğilleri tedavisi
Ciltte bulunan siğiller (derideki papillomlar) içim kesin tedavi yöntemi bulunmasa da, lokalize tedavi aracı olarak farklı kimyasal ilaçlar ve koterizasyon yöntemleri mevcuttur. Virüsün özellikleri ve bulaştığı kişinin vücut direncine göre farklı şekilde seyredebilir. Genellikle lokalize tedavi sonrası hpv benign lezyonları tekrarlamama eğilimindedir. Yine lokal lazer uygulamaları da nevcuttur. Bu konu ile ilgili ayrıntıları kaynak linklerde bulabilirsiniz.
Bademcik Üzerinde Papillom |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
Bademcik papillomu - Bademcik üzerinde siğil - Boğazda siğil - Ağızda HPV enfeksiyonu - Bademcik papillomu foto |
HPV' den korunma yolları (HPV aşısı)
Kimlerin HPV aşısı olması gerekir?
HPV aşısı tipik olarak 6 ay içinde, toplam 3 doz olarak verilir. Kızlar ve erkekler ideal yaş 11 ya da 12 aşısı gençlik yıllarıdır (bu yaşta daha iyi bir bağışıklık yanıtı elde edilmektedir).HPV aşısı içi en iyi şekilde yanıt alınması için, hiç virüse maruz kalınmadan aşı yapılması önemlidir. Yani aşı cinsel aktif yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ve HPV aşısı en erken 9 yaşında olarak başlatılabilir.
Genel öneri olarak Kızlarda 13-26 ve erkekler yaşları 13-21 yaşları arasında HPV aşısının yapılmasıdır. HPV aşısının 21 yaşından sonra erkek veya kadınlarda kanser riskini düşürmede etkisi azalmaktadır.
HPV aşısı hakkında bilgileri Amerikan Kanser Birliği' nin web sitesinde bulabilirsiniz >> American Cancer Society Updates HPV Vaccine Recommendations to Include Males
HPV' nin neden olduğu ağız içi lezyonlar ve tedavisi
Yeni çalışmalarda, HPV ile ağız içi kanserler arasındaki ilişki gösterilmiştir. Birçok alt suşu bulunan bu virüsün özellikleri, konakçının ağzı içi bakımı ve bağışıklık sitemi yanıtı arasında geçen dengeye bağlı olarak farklı lezyon ve hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Ağız içerisindeki HPV ile ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur!
HPV' ye bağlı olarak ağız içerisinde farklı alanlarda asemptomatik ya da tekrarlayıcı özellikte genellikle iyi huylu lezyonlar ortaya çıkmaktadır.
Skuamöz papillom ve tedavisi
Ağız içi epitelde en sık görülen iyi huylu epitelyal neoplazmdır. Skuamöz papillomlar özellikle dudaklar, ventral dil ve frenum alanı, damak ve mukozal yüzeyi özel ilgisi olan ağızda herhangi bir yerde bulunabilir. Bu lezyonlar genellikle beyaz bir görünüme sahip ve her yaş grubunda görülebilir. Skuamöz papillomlar genellikle HPV tip 6 veya 11 enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Tipik tedavi cerrahi eksizyondur. Eksizyonda, en az 1 mm sağlam sınır ve mukoza altını içerecek sekilde lezyonun çıkarılması önerilmektedir. Tek başına cerrahi eksizyon genellikle kürartiftir yai bir daha lezyon ortaya çıkmaz. Nüks ya da yeni lezyonların görünümü kondilama aküminataya dönüşüm veya kanser olasılığını ortaya koymaktadır.
Verruka vulgaris ve tedavisi
En yaygın HPV deri lezyonu vulgaris, ama aynı zamanda ağız boşluğu içinde bulunabilir, Halk arasında "siğil" olarak da bilinir. Bu lezyonlar genellikle HPV tip 2 ve 4 ile ilişkilidir. Verruka vulgaris lezyonları ağız içerisinde en sık, dişetinin ve damağın keratinize yüzeylerde bulunur. Bazı oral lezyonların otoinokülasyonun takiben ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu lezyonlar genellikle çocuklarda görülür, ancak herhangi bir yaş grubunda da görülebilir. Verruca lezyonları genellikle hızla büyürler (ortalama boyutu <5 mm) ve daha sonra birkaç yıl boyunca çok sık stabil kalırlar. Tedavi aynı yine cerrahi eksizyondur ve lezyonun skuamöz papillomdan klinik olarak ayırt edilmesi hayati değildir.
Fokal epitel hiperplazi ve tedavisi
Ayrıca Heck Hastalığı olarak da bilinen, fokal epitel hiperplazi, HPV tip 13 ve 32 ile ilişkilidir ve ilk olarak Eskimo yerlilerinde saptanmıştır. Heck hastalığı sıklıkla çocuk nüfusunda görülür ve giderek de HIV pozitif nüfusta görülmektedir. Bu lezyon genellikle dudak, yanak ve dil mukozasında yer almaktadır. Fokal epitel hiperplazi lezyonları genellikle normal mukoza rengi benzer ama bazen beyaz ve papiller görünebilir. Klinik, bir çoğu yumuşak, pürüzsüz, kubbe şeklindeki papüller genellikle 3 - 10 mm boyutlarındadır. Lezyonlar genellikle aylar, hatta yıllarca devam eder ve kendiliğinden hiçbir tedavi verilmeksizin düzelir. Tekrarlama riski azdır.
Kondiloma akuminata (Condyloma Acuminatum) ve tedavisi
Normalde, kondilom akuminatanın lezyonlar genital bölgede bulunan ve bir cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilir. Oral kondilomlar HPV tip 2, 6 ve 11 ile ilişkilidir. Klinik olarak bu lezyonlar papillom görünüşte benzer ama genellikle büyük boyutta ve daha kümelenmiş bulunmaktadır. Ayrıca, kondilomlar daha yaygın kümelenmiştir ve papillomdan daha derin yerleşimlidirler. Sıklıkla dudak mukozasında, yumuşak damak ve dil frenulumunda bulunur. Kondilomlar oral seks yoluyla hem de otoinokülasyon veya anne tarafından geçirilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman, oral kavitede kondilomlar, oral cinsel temas ile ilgilidir. Bu lezyonlar çocuklarda teşhis edildiğinde, muayene eden klinisyen onlarda olası cinsel istismar göstergesi olabileceğinin farkında olmalıdor. Bu yaygın siğil formasyonunun, ağız içerisinde şekil bozukluğuna neden olabilen ve tedavisi zor olan hastalıktır. Otoinokülasyon olasılığını azaltmak için aynı anda lezyonların cerrahi olarak alınması en uygun olan yaklaşımdır. Lazerle ile eksizyon havadaki partiküllerin aracılığıyla virüsün yayılmasına yol açabileceğinden tavsiye edilmez. Genital ve anal kondilom tedavisinde kullanılan Podofilox (Condylox), bir antimitotik topikal ajan, ağızdan kullanım için FDA tarafından onaylanmamıştır, ancak oral kondilomlar tedavisinde de etkili olabilir.
HPV ve oral kanser arasındaki bağlantılar
Bazı HPV tipleri oral ve orophyrangeal karsinom arasındaki olası bağlantı klinisyenler için büyük önem taşımaktadır. HPV rahim ağzı kanseri hemen hemen tüm vakalarda net olarak tanımlanmış bir role sahiptir. Genital ve ağız HPV ile ilişkili lezyonlarının morfolojik özelliklerinin benzerlik göstermesi, HPV' nin oral ve larinks (gırtlak) yassı epitel hücreli kanser (skuamöz hücreli karsinom (SCC)) gelişiminde katkısı olabileceğini göstermektedir. HPV tip 16 ve 18 olan en sık saptanan yüksek riskli HPV virüsü türüdür. HPV virüslerinin izole edildiği alanlarda normal mukozada, önce displazi, sonra kanser gelişimi gösterilmiş ve test yöntemi ve saptama duyarlılığına göre oranların değiştiği saptanmıştır. Birçok çalışmada, oral kanserlerin %25-35' inde HPV virüsü DNA' sı saptanmıştır. Bazı HPV proteinleri, tümör baskılayıcı p53 geni ve Retinoplastoma geni (Rb)' ye bağlanarak inaktive etmektedir. Mutasyon veya bu genlerin inaktivasyonu nedeniyle ağız içi kanser gelişimi ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, HPV ağız içi kanser gelişimi için, sigara ve alkolden bağımsız bir risk faktörüdür. HPV virüsünün onkojenik mekanizmasıdan sorumlu tutulan genleri E6 ve E7 olarak bilinmektedir. E6 geni p53'ü yıkarak, E7 ise Rb genini inaktive ederek karsinogenezin gelişmesine neden olmaktadır. HPV enfeksiyonunun tekrarlayıcı olma riski yaşla beraber artmaktadır.
Ağızda papillom ve tedavisi
Yukarıda ayrıntılarını yazdığı, HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan, yüzeyi pürüzlü, ağrısız, yuvarlak şekilli papillom ön tanısıyla gelen hastanın sert damağının sağ tarafındaki lezyon yukarıdaki fotoğrafta görülmektedir.
Hastanın lezyonu lokal anestezik enjekte edildikten sonra, en az 1 mm sağlam sınırla, bistüri ile eksize edilmiştir.
Eksizyon sonrasında, antiseptik bir gümüş tuzu olan, gümüş nitrat lezyon tabanına uygulanmıştır.
İşlemden sonra 1. haftada yapılan kontrol muayenesinde, eksizyon alanının halen hiperemik olduğu ve mukozal iyileşmenin devam ettiği görülmektedir.
Patolojik tanı "Viral papilom" olarak geldi.
Ağız içi HPV enfeksiyonlarında, lezyonların ortaya çıkması konağın direncine, ağız hijyenine, etken virüsün özelliklerine göre değişebilir.
Yine küçük dil papillomu nedeniyle küçük dilin uç kısmını da içeren rezeksiyon yaptığımız hastanın ağız içi fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz:
Ağızda papillom için beslenme önerileri
Ağız içerisinde HPV enfeksiyonu olan hastalarda, tam kür ellde edilmesisini sağlayavcak tam bir tedavi aracı yoktur. Bunun haricinde genel önlem olarak aşağıdakilere dikkat edilmesi önemlidir:- Ağız içi hijyenine dikkat edilmeli (düzenli diş temizliği, diş fırçalama gibi)
- Sürekli alkol bazlı ağız temizleme solüsyonlarının kullanılması ağız içindeki koruyucu, faydalı bakteri bloğuna zarar verebileceğinden, sürekli kullanılmasları uygun değildir
- Perbiyotik ve probiyorik doğal ürünlerle hem ağız içerisindeki faydalı bakteriler desteklenmeli hem de vücut direncine faydalı olduklarından tüketilmelidirler (sarımsak, yer elması, ev yoğurdu, kefir, soğan gibi)
- Vücut direncini arttıran akdeniz mutfağından besinler seçilmeli (limon kabuğu, yeşil mandalina kabuğunda vücut direnci ve doku yenilenmesi ile ile ilgili antioksidan flavonoid grubu vitaminler bulunuyor)
- Alkol ve sigara tüketilmesinden kaçınılması (ilave kanserojene gerek yok)
- Reflü olmaması için gece yatmadan 2-3 saat önce su hariç tüm yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır
- Belki alakasız gibi görünebilir ama; tükürük boğaz yollarında en güzel temizlik yapan ve en faydalı antiseptik salgılardandır. Burun tıkanıklığı nedeniyle ağız açık uyuyan hastalarda, tükürük kurur ve yeterli miktarda boğaz temizliğini sağlayamayabilir. Ağız açık uyuma ve burun tıkanıklığı şikayetiniz varsa buna yönelik medikal tedavi ya da cerrahi tedavilerin yapılması faydalı olabilir
- Genel olarak antioksidan mevsim meyve ve sebzelerinin tüketilmesi
- Düzenli hayat yaşanılması
- Düzenli egzersiz yapılması ve elbette mutluluk ...
HPV Tedavisinde Yeni Bir Ürün "AHCC (Active Hexose Correlated Compound (AHCC) - Aktif Heksoz İlişkili Bileşik)"
On yıldan uzun bir süredir kemoterapi ile AHCC' nin güvenlik ve etkinliğini değerlendiriyoruz. Bağışıklık sisteminin hassasiyetini modüle eden ve tümör büyümesini engelleyen bilinen yan etkisi olmayan bir besin takviyesi olan "AHCC", 10 yıldan daha uzun bir süredir güvenlik ve etkinlik testlerine tabi tutulmuş.AHCC Nedir?
AHCC, Japonya'da onlarca yıldır kullanılan yaygın, iyi tolere edilen bir besin takviyesidir. Özel olarak yetiştirilen tıbbi mantar miselinin eşsiz fraksiyonundan türetilen doğal bir bağışıklık düzenleyici bileşiktir. Japon mantar özü aktif hekzoz korelasyonlu bileşik olan AHCC, HPV ile ilişkili kanserlerin önlenmesinde rol oynayabileceği son yıllarda vurgulanmaya başlanmıştır. AHCC'nin aktif içerikleri çoğunlukla b-glukan ve asetilatlanmış a-glukanı içeren polisakaritlerdir. Ana aktif bileşik, moleküler ağırlığı 5.000 dalton olan (nispeten küçük bir molekül olan) bir oligosakarittir ve bağırsakta kolaylıkla bir alfa, 1-4 glukan yapısı ile emilir. Mantarların misel kısmı, a-glukanlar bakımından zengindir ve uzun kültür işlemi, a-glukanların asetilasyonuna neden olur.AHCC, aşağıdaki videoda gösterildiği gibi AHCC, büyük bir tutma tankında 45 gün süreyle basidiomycetes miselini (mantar kökü iplikleri) kültür ederek üretilmiştir. Tüm kültür süreci, gelişme boyunca hücrelerin kimliğini aynı tutmak için bu şekilde işlenir. Hücreler inkübasyon tankına 12 saat boyunca nakledilir. Nihayet sıvılar katılardan ayrılır ve sıvı dondurularak bir toz haline getirilir.
AHCC 1987 yılında Tokyo Üniversitesi İlaç Bilimleri Fakültesi'nde yüksek tansiyonu düzenleyen doğal bir ürün olan diğer araştırmacılarla birlikte geliştirildi. Bununla birlikte, AHCC şu anda virüslere, kanserlere ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bağışıklık kazandırma potansiyeli ile bilinmektedir (kaynak: Japanese Medicinal Mushroom Immune Enhancer: AHCC . Pleasant Grove, UT: Woodland Publishing; 2001 - Bu kaynak AHCC ile ilgili hazırlanmış bir kitap!).
AHCC Nasıl Etki Eder?
AHCC, hastalıkla mücadelede vücudun kendi bağışıklık sistemini kullanan bir tedavi olan immünoterapi ajanı gibi çalışır. İnsandaki çalışmalar ve in vivo çalışmalar, AHCC'nin vücudun enfeksiyonlara etkili bir şekilde yanıt vermesini ve tümörlerin çoğalmasını engellemesini sağlayan Doğal Katil (NK) hücrelerin, dendritik hücrelerin ve sitokinlerin sayısını ve / veya aktivitesini arttırdığını göstermiştir. Yakın zamanda yapılan iki insan klinik çalışması AHCC'nin grip aşısı ile birlikte alındığında anti-vücut titrelerini sağlıklı erişkinlerde aşıdan daha fazla arttırdığını göstermiştir (Kaynaklar: AHCC Research Association / Clinical Perspectives on the Role of the Human Papillomavirus Vaccine in the Prevention of Cancer).AHCC'nin nasıl çalışabileceğini bilmek için güncel yeterli bilgi yoktur. Bazı araştırmacılar, kanserli insanlarda "doğal öldürücü hücrelerin" aktivitesini artıracağını düşünüyorlar. Hayvan araştırmaları, karaciğeri belli zehirli kimyasallara karşı koruyabileceğini ve diyabetleri önleyebileceğini göstermektedir (kaynak: AHCC: Uses, Side Effects, Interactions and Warnings - WebMD).
AHCC Nasıl Kullanılır?
Saygın bir tıp dergisi olan, The International Journal of Clinical Medicine' de yayınlanan "Integrating Complimentary and Alternative Medicine in Form of Active Hexose Co-Related Compound (AHCC) in the Management of Head & Neck Cancer Patients" isimli makalede, AHCC' nin günlük 3 grama kadar güvenle kullanılabileceği ve kanserli hastalara kemoterapötik ilaçların yan etkilerini azaltmada yardımcı olabileceği şeklinde bir dozaj önerisi mevcuttur. AHCC öncelikli olarak kapsül olarak mevcuttur. Üreticinin doz ayarlama esasları, günde 3 defa boş bir karnında iki 500 mg kapsülü ağız yoluyla ya da genel olarak iyi hal almak için ağız yoluyla 2 kapsül önerebilir. Bir çalışmada günde 3 g AHCC dozu, 4 hafta içinde spesifik doğuştan gelen bağışıklığın artmasına yol açmıştır (kaynak: The use of mushroom glucans and proteoglycans in cancer treatment).ABD Ulusal Sağlık Enstitüsünün (NIH) ClinicalTrials.gov web sitesine göre bu AHCC HPV faz 2 çalışmasının tahmini tamamlanma tarihi Aralık 2018'dir (Phase II Evaluation of AHCC for the Eradication of HPV Infections (AHCC4HPV) / International Congress on Nutrition and Integrative Medicine (ICNIM)).
AHCC' nin Kontrendikasyonları
AHCC'nin herhangi bir bileşenine aşırı derecede duyarlıysa veya basidiomycete mantarına karşı kullanmamalıdır.Gebelik ve Emzirme Döneminde AHCC Kullanılabilir mi?
Gebelikte ve laktasyonda emniyet ve etkinlik ile ilgili yeterli bilgi yoktur.AHCC' nin Yan Etkileri
Bir faz I çalışmasında mide bulantısı, diyare ve şişkinlik gibi hafif GI şikâyetleri bildirilmiştir. Bazı hastalar ayrıca AHCC'nin sıvı formu ile baş ağrısı, yorgunluk ve ayak krampları bildirmiş.AHCC İlaç Etkileşimi
Tıbbi literatürde AHCC'nin (aktif heksozla ilişkili bileşik) immüno-modülatör bir ajan olarak kullanımı ve kanser ve çeşitli enfeksiyonlara karşı tedavide etkinliği belgelenmiştir; ancak, bu ürünün herhangi bir koşulda kullanılmasını destekleyen sınırlı bilgi bulunmaktadır (kaynak: AHCC Uses, Benefits & Dosage). AHCC' nin HPV virüsünü taşıyan hastalarda kullanımı ile ilgili bilgiler netleştiğinde, vakit bulunca paylaşırım.
Amerikan Besin ve İlaç Dairesi (FDA)' nin AHCC ile ilgili sayfası >> https://www.fda.gov/ohrms/dockets/dailys/04/jan04/012904/97s-0162-let12391-vol100.pdf
Benzer makale >> Ağızda İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Enfeksiyonu Hakkında Bilgiler (blogme.net.tr)
Kaynaklar:
Kaynaklar:
- Oral lesions caused by human papillomavirus
- Poster "The Human Papillomavirus"
- STD Facts - Human papillomavirus (HPV) - CDC
- İnsan papilloma virüsü
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder