Ana içeriğe atla

Akut Sinüzit Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Paranazal ​​Sinüslerin Tanımı

​Sinüsler burun boşluğunun çevresindeki kafatası kemiklerinde bulunan içi hava dolu ve mukoza ile kaplı boşluklardır. Dar kanallarla burun boşluğuna açılırlar. Bu açılma kanalları, burun boşluğundan sinüslere hava girmesini ve sinüslerin mukoza salgılarının da burun boşluğuna boşalmasını sağlarlar. Sinüslerin sağlıklı kalabilmesi için bu kanalların açık olması gerekmektedir. Kaynak: Sinusitis | American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery

Sinüzit ve Akut Sinüzit Tanımı

Sinüslerin enfeksiyonu ve enflemasyonu anlamında olan "sinüzit" kelimesi yerine aynı zamanda "rinosinüzit" kelimesi de kullanılabilmektedir. Virüs, bakteri ya da her iki birsen burun boşluğunu, sinüs kanallarını ve sonrasında da sinüsleri enfekte edebilirler. Genellikle sinüzit, viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkar. Her yıl, 8 yetişkinden bir tanesinde sinüzit geçirdiği düşünülmektedir. Sinüzit berltilerinin ya da hastalık süresinin 4 haftadan daha ısa sürmesi durumunda bu hastalık "akut sinüzit" olarak, 4-12 hafta sürmesi durumunda subakut sinüzit, 12 haftadan uzun sürmesi durumunda kronik sinüzit olarak adlandırılmaktadır. Kaynak: Medical Treatment for Acute Sinusitis

Akut Sinüzit Belirtileri


Akut sinüzitte en belirgin olarak ortaya çıkan belirtiler, başın ön kısmı, yüz bölgesinde ağrı ve basınç hissidir. Genelde buna eşlik eden koyu sarı iltihabi akıntının burnun önünden ve arkasından akmasıdır. Ateş her zaman görülmeyebilir. Genelde viral üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben sinüzit ortaya çıkar ve gribal enfeksiyon ya da nezle belirtilerine ilave olarak burun akıntısının renginde koyulaşma, yüzün ön bölgesinde ve bazen gözlere ya da kaş arkasına vuran ağrının belirtilerin üzerine eklenmesi şeklinde olur.

Akut Sinüzit Tedavisi ve Tanısı İle İlgili Yeni Bilgiler



Yeni akut sinüzit tedavi rehberi (Clinical Practice Guideline: Adult Sinusitis)' e yakın dönemde vurgulanan ve akut sinüzitle ilgili değişik birkaç bilgiyi aşağıda paylaşmak isterim:

Komplikasyonsuz akut rinosinüzit tanısı için radyasyon içeren görüntüleme yöntemleri gereksizdir


Düz film radyografi, bilgisayarlı tomografi (BT) komplikasyonsuz akut sinüzit hastalığı tanısı için ilk planda gerekli değildir. Akut rinosinüzit, burun tıkanıklığı, yüz ağrısı basınç-dolgunluk ya da her ikisi ile birlikte cerahatli burun drenajı (anterior, posterior veya her ikisi) dört haftaya kadar olması şeklinde tanımlanır. Görüntüleme maliyetlidir ve hastalarda radyasyon maruziyetine neden olur.

Kronik sinüzit tanısı dışlanmadan, 90 günden daha kısa süre içerisinde ikinci kez paranazal sinüs tomografisi çekilmemelidir!


Hastaların gereksiz yere iyonizan radyasyona maruz kalmaları için, kronik sinüzit olduğu düşünülen hastaların takibinde 90 günden daha kısa süre içerisinde paranazal sinüs tomografisi çekilmemesi gerekmektedir.

Akut Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?


Hastada aşağıdaki belirtilerin iki ya da daha fazlası varsa ve / veya kalın, yeşil veya sarı burun akıntısı varsa, akut sinüzit teşhisi konulabilir:

◾Yüzde ağrı ve basınç
◾Burun tıkanıklığı
◾Nasal akıntı (koyu sarı iltihabi)
◾Koku duyusunda azalma
◾Öksürük

İlave olarak aşağıdaki semptomlar da mevcut olabilir:
◾Yüksek ateş
◾Halitosis (kötü kokulu nefes)
◾Yorgunluk
◾Diş ağrısı


Akut Sinüzit Tedavisi



Akut Sinüzit Tedavisi

Vakaların çoğunda, sinüzit tedavi olmadan kendiliğinden düzelmektedir. Akut sinüzitte yeni rehber, mümkünse, komplike olmayan hastalarda burun içi tuzlu su ile yıkama yapılmasını önermektedir (kaynak: Sinusitis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment).

Akut Sinüzit İçin Ev içi Önlemler ve Antibiyotik Dışı Tedavi Uygulamaları:

◾Sıcak buhar inhalasyonu - sıcak su dolu bir kaba mentol yağı birkaç damla damlatıldıktan sonra yüze buhar uygulaması yapılması, burun içerisinden mentollü ya da okaliptüslü buhar nefesle çekilmesi hastanın şikâyetlerinde rahatlamaya neden olabilir. Bilimsel olarak kanıtlanmamış etkinlik de olsa, sıcak buhar uygulamasının antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkisi olduğu düşünülmektedir. Çocuklar sıcak buhar uygulamasını tolere edemeyebilirler bu nedenle mentol ve oklaiptüslü damlalar yastık ya da yakalarına damlatılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, bu bitkisel ürünlere alerjisi olan hastaların bu uygulamayı yapmamalarıdır.
◾Nasal yıkama -Burun yollarını temizlemek için tuzlu su durulama içeren bir ev işlemdir. Okyanus suyu spreyler, Sinüs Rinse uygulaması, neti pot ve evde bardak içerisinde tuzlu su hazırlanması şeklinde olabilir. Sinüs rinse ile ilgili yeni çektiğim video:



Sıcak uygulama: Yüzün özellikle ağrıyan bölgelerine sıcak kompres uygulaması yapılabilir. Sıcakta, bakterilerin antikorlarla öldürülmesi işlem (opsonizasyon), snüslerin boşalması kolaylaşır.
yükseltilmiş baş


Resim yazısı ekle

◾Baş yüksekte uyumak: Bu şekilde kafa bölgesindeki kan basıncı azaldığı gibi, sinüslerin baoşalması da hızlanabilir
◾Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar: Özellikle antinflamatuar özellikteki ağrı kesiciler, sadece ağrının değil;  ödem ve basınç hissinin de azalmasında etkili olabilir
◾Dekonjestan tabletler: Ödem azalması ve sinüs boşalma kanallarının rahatlamasında etkisi olabilir
◾Dekonjestan spreyler: Özellikle gece nefes alamayan hastalarımıza önerebiliyoruz. Bu spreylerin 5 günden daha uzun kullanılmaması gerekmektedir. Ancak tuz oranı arttırılmış sinüs rinse ile yıkamayı daha çok öneriyorum.
◾Ağızdan antioksidan bitkisel çayların tüketilmesi: Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları esnasında, ağız yolu ile alınan sıvıların tüketiminin arttırılması balgam söktürücü etkinliğe ve burun içi akıntıların sıvılaşmasını sağlayabileceği gibi; antioksidan özellikte olan zencefil, limon kabuğu, nane, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, adaçayı vücut direncinin arttırılması konusunda faydalı olabilir. İlave olarak propolisli dağ balları da faydalıdır.
◾İstirahat süresinin arttırılması: Akut snüzit olan hastaların ilave olarak 1-2 saat uygu uyumaları ve ağır yorucu işlerden kaçınmaları bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için faydalı olabilir.
◾Sigara ve dumanından kaçınmak: Sigarana dumanına maruziyet, farklı mekanizmalarla burun içini enfeksiyonlara daha yatkın hale getirmektedir. Akut sinüzit geçiren hastaların temiz güneş gören ortamda bulunmaları ise tam tersi olarak etken mikroorganizmaların üremesini zorlaştırmaktadır.

Akut sinüzit animasyonu ve balonla ya da endoskopik sinüs cerrahisi ile sinüslerin boşaltılması videosu:


Aşağıda güzel bir sinüzit animasyonu mevcut. Sizlerle paylaşmak için ekledim ancak, videonun sonunda balonla sinüs kanallarının açılması ve endoskopik sinüs cerrahisi (göz atMak isterseniz konu ile ilgili link >> Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi) ile sinüs kanalının açılması animasyonu da mevcut. Genelde akut sinüzitte kompliKasyon olmadığı sürece cerrahi tedavi uygulanmaz.



Akut sinüzit için antibiyotik tedavisi


Klinik çalışmaların göre antibiyotikler komplikasyonsuz sinüzit olgularında sınırlı etkinliğe sahiptir ve hastaların çoğu 2 hafta içinde ilaçsız düzelmektedir. Ancak, ciddi semptomları olan hastalarda, yüksek ateş, yanaklarda şiddetli ağrı ve yüzün bir bölümünde şişlik olması gibi antibiyotik tedavisi gerekli olabilir (kaynak: Sinusitis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment). Muayene eden KBB doktorunuza güvenerek hareket etmeniz en doğru seçenek olacaktır.






Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl