Ana içeriğe atla

Burun Eti Ameliyatı

Burun Etleri Neden Büyür?

Burun etleri, burnumuzun içerisinde burundn alınan havanın dönderilmesi, kendi üzerlerine çarparak ısıtılmasını, arıtılmasını ve basınçlı bir şekilde akciğer uç hava yollarına kadar iletilmesini sağlayan yapılardır. Allerji, kronik enfeksiyonlar ve yapısal faktörlere bağlı oalrak burun etleri zamanla büyüyebilir. Bu durum "konka hipertrofisi" ya da "burun eti büyümesi" olarak adlandırılmaktadır.


burun eti ameliyatı, burun eti ameliyatı fiyatları, burun eti ameliyatı izle, burun eti operasyonu, burundan et aldırma, konka radyofrekansı
Burun Eti Ameliyatı

Burun eti ameliyatı nasıl yapılır?


Burun eti ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında, radyofrekans, lazer, coblation ya da shaver cihazları kullanılarak yapılabilir. Burun eti ameliyatlarında amaç, en az mukoza hasarı ile, burun etinin hacminin küçültülmesidir. Yani "burundan et aldırma ameliyatı" olarak söylenilen işlemde, burun etleri alınmaz sadece hacmi küçültülür. Güncel yöntemlere göre burun anatomisi değiştirilmeksizin sadece burun etlerinin hacmi azaltılmakdır. Burun etleri genellikle radyofrekans cihazları ile küçültülmektedir. Yeni doku direnci ölçen radyofrekans cihazları ile burun eti dokusu aşırı yakılmadan küçültülebilmektedir. Bu işlem "konka radyofrekansı" ya da "burun eti radyofrekansı" olarak adlandırılmaktadır. Burun eti küçültülmesi, burun içi hava yollarında rahatlama (hava yolu direncinde azalma) sağlayarak hastanın yaşam kalitesinde, egzersiz kapasite ve sportif aktivitelerinde rahatlamayı sağlayabilmektedir.


Burun eti ameliyati izle


Aşağıda üç ayrı cihazla yaptığım burun eti operasyonu videolarını izleyebilirsiniz.



Yukarıdaki videoda, sağ alt burun etine radyofrekans uygulaması görülmektedir. İşlem esnasında burun eti hacmindeki küçülme görülmektedir.



Yukarıdaki videoda, sol alt burun etine, doku direnci ölçen ArthroCare radyofrekans cihazı, Konka probu ile radyofrekans uygulaması görülmektedir.




Yukarıdaki videoda, sol alt burun etine, doku direnci ölçen Celon radyofrekans cihazı, Konka probu ile radyofrekans uygulaması görülmektedir.


Deviasyon Ameliyatı + Burun Eti Ameliyatı
Deviasyon Ameliyatı + Burun Eti Ameliyatı


Yukarıdaki fotoğraflarda, deviasyon ameliyatı ve burun eeti ameliyatı yapılan hastaların, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası burun içi görünümleri mevcuttur. Ameliyat sonrasında hava yolu genişliğinin arttığı görülmektedir.

Burun eti ameliyatı ne kadar sürer?


Burun eti ameliyatı süresi ortalama 5 - 10 dkdır. Birlikte deviasyon ameliyatı da yapıldığında ortalama süre 20 - 30 dk arasındadır.


Burun eti ameliyatı sonrası tampon gerekir mi?


Burun eti ameliyatı sonrasında, burun etlerinde ilk 7 gün şişme olmaktadır. Bu süre boyunca burun etlerinin şişerek nazal septuma temas etmesi durumunda, burun içerisinde yapışıklık olabilmektedir. Bazı kliniklerde burun eti ameliyatı sonrasında eriyebilen burun tamponları kullanılırken; bazı klinklerde birkaç saat durmak üzere lokal anesstezik emdirilmiş pamuklar kullanılabilmektedir. Beraberinde deviasyon ameliyatı yapılmadıysa burun tamponu ya da burun içi silikon splint kullanılması gerekli değildir.


Burun eti ameliyati sonrasi


Burundan et aldırma ameliyatı sonrası,  kullanılan cihaza ve yönteme göre değişen miktarlarda mukoza hasarı ortaya çıkmaktadır. Ameliyat sonrasındaki ilk birkaç hafta burun içerisine deniz suyu sprey uygulaması ve burun nemlendirici damla kullanılması uygundur. Özel bir beslenme tarzı gerekli değildir. Bununla birlikte hastanın sıcak yemekler, sıcak ortamlar ve güneş ışınlarından ilk 10 gün kaçınması uygundur. Burun eti ameliyatından sonra, ilk birkaç gün burun etleri şişerek burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Bu durum geçicidir ve biraz sabretmek gerekmektedir. İşlemden birkaç hafta sonra burun içerisinden kabuklar düşebilir. İşlem sonrasında 2. haftadan itibaren denize gidilebilir ve temiz deniz suları oldukça faydalıdır.

Yandaki fotoğrafta, burun eti ameliyatı yapılan ve 1 hafta sonra kontrole çağrılan hastanın yapılan muayenesinde burun etinin ödemli olduğu, radyofrekans cihazının probunun sokulduğu bölgede beyaz mukozal iyileşme alanı görülmektedir. İlk hafta şişen burun etleri, 7. günden sonra küçülmeye başlamaktadır. Burun etinin şişerek nazal septumla temasa yakın halde olduğu görülmektedir. Septum ile burun eti arasında yapışıklık olmaması için, eriyebilen tampon ya da silikon splintlerin kullanılması faydalı olmaktadır.

Yandaki fotoğrafta, burun eti ameliyat sonrası 2. haftada çekilen endoskopik muayenede, burun etinin küçüldüğü, radyofrekans uygulaması yapılan bölgede kabuklanmanın olduğu görülmektedir. Bu dönemde, burun içerisine tuzlu deniz suyu uygulaması yapılması ve burun nemlendirici damlaların kullanılması kabuk oluşumunu azaltabileceği gibi, kabukların düşmesini ve burun etinin daha çabuk iyileşmesini sağlayabilir.


Yandaki fotoğraf burun eti ameliyatından yaklaşık bir buçuk ay sonra yapılan endoskopik burun muayenesinden elde edilmiştir. Burun etinin oldukça küçülmüş olduğu ve sadece arka kısımda az miktarda kabuk olduğu görülmektedir. Radyofrekans uygulaması ne kadar fazla yapılırsa burun etlerindeki küçülme o kadar fazla olmaktadır. Bununla birlikte, kullanılan cihaza göre değişmekle birlikte, radyofrekans uygulaması fazla yapıldığında mukoza hasarı ve kabuklanma da fazla olmaktadır. Bu kabukların hepsi birkaç hafta içerisinde düşmektedir.

 

Lazerle burun eti ameliyatı


Lazer kullanılarak da burun eti ameliyatı yapılabilir. Kansız ve pratik bir uygulama da olsa; ilave maliyet gerektirmesi ve mukoza hasarının diğer yöntemlerden daha fazla olması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.


Burun eti ameliyatının riskleri


Burun eti ameliyatlarından sonra, nadir de olsa kanama ve enfeksiyon görülebilmektedir. Bunun dışında, burun içerisine septum ile burun eti arasında bariyer görevi sağlayacak eriyebilen tampon, slikon burun tamponu gibi bir materyal yerleştirilmemesi durumunda ve aşırı mukozal hasar ortaya çıkması durumunda,  burun etleri ile nazal septum arasında yapışıklık ortaya çıkabilme  riski mevcuttur. Burun eti operasyonunu, steril ameliyathane şartlarında yapmayı, ameliyat sonrasında da en az 1 hafta kalmak üzere silikon splint kullanmayı tercih ediyorum.


Boş Burun Sendromu (Empty Nose Syndrome)


Birkaç yüzyıl önce burun etlerinin gereksiz ve hava yolunu tıkayan yapılar olduğu düşünülmüş ve burun etleri kızgın demir ya da makas benzeri aletlerle tama yakın çıkarılmıştır. Bu hastaların kısa bir süre sonra burun kuruluğu, burun kanaması ve alt solunum yollarında kanama, burunda kabuklanma, koku gelmesi gibi belirtilerle doktorlara yeniden başvurduğu görülmüştür.



Burun etleri eşsiz, ısıtma, arıtma ve nemlendirme cihazı gibi çalışır. İçleri damarsal ağ ile dolu olan bu yapıların küçültülme yerine tamamen çıkarılması durumunda, burun içi boşluğunda anormal artış ortaya çıkar ve burundan alınan hava çok hızılı ve düz bir akımla çarptığı heryeri kurutur. Kronik burun içi mukozada ve hava yolu mukozasında nem kaybı, kuruma, enfekiyon ve kaabuklanma ortaya çıkar. Hasta çok hava alsa da; kalitesiz ve akciğerlere uygun olmayan bir şekilde aşağıya doğru ilerlediğinden emilebilen oksijen düşer. Hastaların bir çoğu "burnumdan hava almak istemiyorum" benzeri bir ifade kullanmaktadır. Boş burun sendromu belirtileri, burun etlerinin alınma miktarına göre değişebilir. Bazen birlikte burun septumunda da harabiyet (nazal septum perforasyonu) olan hastalarda, burun içi boşluk iyice artar ve belirtiler şiddetlenebilir.
Boş Burun Sendromu

Boş burun sendromu, burun anatomisinin bozulması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Burunda hiçbir doku gereksiz ve boşuna değildir. Burun eti ameliyatı sonrasında yeniden büyüme riski de olsa, bu eşsiz dokuların korunması ve burun fizyolojisi bozulmadan küçültülmesi en doğru olan uygulamadır. Boş burun sendromu tedavisinde, burun mukosaısnın farklı bölgelerine, kıkırdak, implant yerleştirilmesi, PRP uygulaması, dolgu maddesi uygulaması yapılabilmektedir.

Boş Burun Sendromu


Boş burun sendromu sonucu atrofik rinit ortaya çıkmış olan bir hastaya Young Cerrahisi (Young's procedure) uyguladık (Burun delikleri içeriden tamamen kapatıldı, mukoza flepleri ile ve geçici olarak yapılan bu işlemden 6 ay sonra burun mukozası sağlıklı hale geldikten sonra basitçe, flepler kesilerek burun delikleri açılabiliyor). Bunun dışında, modifiye Young cerrahisi olarak tanımlanan ve burun deliklerinin içeriden daraltılmasını içeren uygulamalar da mevcuttur.

Boş burun sendromu ve tedavisi iile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Boş Burun Sendromu (Empty Nose Syndrome)

Burun eti ameliyatı fiyatları 2020


Burun eti ameliyatı lokal anestezi altında ve ofis şartlarında yapıldığında işlem maliyeti daha azdır. Genelde deviasyon ameliyatı ile birlikte ve hastane şartlarında, ağrısız ve daha konforlu işlem yapılması tercih edilmektedir. Tek başına burun eti operasyonu fiyatları, hastaneye, kullanılan cihaza, malzemelere ve anestezi durumuna göre değişmekle birlikte; ortalama 5000 - 7500 tl arasındadır.

Burun eti ameliyatı fiyatları 2018

Burun eti ameliyatı fiyatları 2020 yılı için hastanelere göre 5000 - 7500 TL arasında değişmektedir. Lüks hastanelerde ve genel anestezi altında işlem yapıldığında fiyat yükselmektedir.

​ ​​ ​​ ​



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl