Burun Etleri Neden Büyür?
Burun etleri, burnumuzun içerisinde burundn alınan havanın dönderilmesi, kendi üzerlerine çarparak ısıtılmasını, arıtılmasını ve basınçlı bir şekilde akciğer uç hava yollarına kadar iletilmesini sağlayan yapılardır. Allerji, kronik enfeksiyonlar ve yapısal faktörlere bağlı oalrak burun etleri zamanla büyüyebilir. Bu durum "konka hipertrofisi" ya da "burun eti büyümesi" olarak adlandırılmaktadır.
![]() |
Burun Eti Ameliyatı |
Burun eti ameliyatı nasıl yapılır?
Burun eti ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında, radyofrekans, lazer, coblation ya da shaver cihazları kullanılarak yapılabilir. Burun eti ameliyatlarında amaç, en az mukoza hasarı ile, burun etinin hacminin küçültülmesidir. Yani "burundan et aldırma ameliyatı" olarak söylenilen işlemde, burun etleri alınmaz sadece hacmi küçültülür. Güncel yöntemlere göre burun anatomisi değiştirilmeksizin sadece burun etlerinin hacmi azaltılmakdır. Burun etleri genellikle radyofrekans cihazları ile küçültülmektedir. Yeni doku direnci ölçen radyofrekans cihazları ile burun eti dokusu aşırı yakılmadan küçültülebilmektedir. Bu işlem "konka radyofrekansı" ya da "burun eti radyofrekansı" olarak adlandırılmaktadır. Burun eti küçültülmesi, burun içi hava yollarında rahatlama (hava yolu direncinde azalma) sağlayarak hastanın yaşam kalitesinde, egzersiz kapasite ve sportif aktivitelerinde rahatlamayı sağlayabilmektedir.
Burun eti ameliyati izle
Aşağıda üç ayrı cihazla yaptığım burun eti operasyonu videolarını izleyebilirsiniz.
Yukarıdaki videoda, sol alt burun etine, doku direnci ölçen ArthroCare radyofrekans cihazı, Konka probu ile radyofrekans uygulaması görülmektedir.
Yukarıdaki videoda, sol alt burun etine, doku direnci ölçen Celon radyofrekans cihazı, Konka probu ile radyofrekans uygulaması görülmektedir.
![]() |
Deviasyon Ameliyatı + Burun Eti Ameliyatı |
![]() |
Deviasyon Ameliyatı + Burun Eti Ameliyatı |
Yukarıdaki fotoğraflarda, deviasyon ameliyatı ve burun eeti ameliyatı yapılan hastaların, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası burun içi görünümleri mevcuttur. Ameliyat sonrasında hava yolu genişliğinin arttığı görülmektedir.
Burun eti ameliyatı ne kadar sürer?
Burun eti ameliyatı süresi ortalama 5 - 10 dkdır. Birlikte deviasyon ameliyatı da yapıldığında ortalama süre 20 - 30 dk arasındadır.
Burun eti ameliyatı sonrası tampon gerekir mi?
Burun eti ameliyatı sonrasında, burun etlerinde ilk 7 gün şişme olmaktadır. Bu süre boyunca burun etlerinin şişerek nazal septuma temas etmesi durumunda, burun içerisinde yapışıklık olabilmektedir. Bazı kliniklerde burun eti ameliyatı sonrasında eriyebilen burun tamponları kullanılırken; bazı klinklerde birkaç saat durmak üzere lokal anesstezik emdirilmiş pamuklar kullanılabilmektedir. Beraberinde deviasyon ameliyatı yapılmadıysa burun tamponu ya da burun içi silikon splint kullanılması gerekli değildir.
Burun eti ameliyati sonrasi
Burundan et aldırma ameliyatı sonrası, kullanılan cihaza ve yönteme göre değişen miktarlarda mukoza hasarı ortaya çıkmaktadır. Ameliyat sonrasındaki ilk birkaç hafta burun içerisine deniz suyu sprey uygulaması ve burun nemlendirici damla kullanılması uygundur. Özel bir beslenme tarzı gerekli değildir. Bununla birlikte hastanın sıcak yemekler, sıcak ortamlar ve güneş ışınlarından ilk 10 gün kaçınması uygundur. Burun eti ameliyatından sonra, ilk birkaç gün burun etleri şişerek burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Bu durum geçicidir ve biraz sabretmek gerekmektedir. İşlemden birkaç hafta sonra burun içerisinden kabuklar düşebilir. İşlem sonrasında 2. haftadan itibaren denize gidilebilir ve temiz deniz suları oldukça faydalıdır.
Yandaki fotoğrafta, burun eti ameliyatı yapılan ve 1 hafta sonra kontrole çağrılan hastanın yapılan muayenesinde burun etinin ödemli olduğu, radyofrekans cihazının probunun sokulduğu bölgede beyaz mukozal iyileşme alanı görülmektedir. İlk hafta şişen burun etleri, 7. günden sonra küçülmeye başlamaktadır. Burun etinin şişerek nazal septumla temasa yakın halde olduğu görülmektedir. Septum ile burun eti arasında yapışıklık olmaması için, eriyebilen tampon ya da silikon splintlerin kullanılması faydalı olmaktadır.
Yandaki fotoğrafta, burun eti ameliyat sonrası 2. haftada çekilen endoskopik muayenede, burun etinin küçüldüğü, radyofrekans uygulaması yapılan bölgede kabuklanmanın olduğu görülmektedir. Bu dönemde, burun içerisine tuzlu deniz suyu uygulaması yapılması ve burun nemlendirici damlaların kullanılması kabuk oluşumunu azaltabileceği gibi, kabukların düşmesini ve burun etinin daha çabuk iyileşmesini sağlayabilir.
Lazerle burun eti ameliyatı
Lazer kullanılarak da burun eti ameliyatı yapılabilir. Kansız ve pratik bir uygulama da olsa; ilave maliyet gerektirmesi ve mukoza hasarının diğer yöntemlerden daha fazla olması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.
Burun eti ameliyatının riskleri

Boş Burun Sendromu (Empty Nose Syndrome)
Burun etleri eşsiz, ısıtma, arıtma ve nemlendirme cihazı gibi çalışır. İçleri damarsal ağ ile dolu olan bu yapıların küçültülme yerine tamamen çıkarılması durumunda, burun içi boşluğunda anormal artış ortaya çıkar ve burundan alınan hava çok hızılı ve düz bir akımla çarptığı heryeri kurutur. Kronik burun içi mukozada ve hava yolu mukozasında nem kaybı, kuruma, enfekiyon ve kaabuklanma ortaya çıkar. Hasta çok hava alsa da; kalitesiz ve akciğerlere uygun olmayan bir şekilde aşağıya doğru ilerlediğinden emilebilen oksijen düşer. Hastaların bir çoğu "burnumdan hava almak istemiyorum" benzeri bir ifade kullanmaktadır. Boş burun sendromu belirtileri, burun etlerinin alınma miktarına göre değişebilir. Bazen birlikte burun septumunda da harabiyet (nazal septum perforasyonu) olan hastalarda, burun içi boşluk iyice artar ve belirtiler şiddetlenebilir.
![]() |
Boş Burun Sendromu |
![]() |
Boş Burun Sendromu |
Boş burun sendromu sonucu atrofik rinit ortaya çıkmış olan bir hastaya Young Cerrahisi (Young's procedure) uyguladık (Burun delikleri içeriden tamamen kapatıldı, mukoza flepleri ile ve geçici olarak yapılan bu işlemden 6 ay sonra burun mukozası sağlıklı hale geldikten sonra basitçe, flepler kesilerek burun delikleri açılabiliyor). Bunun dışında, modifiye Young cerrahisi olarak tanımlanan ve burun deliklerinin içeriden daraltılmasını içeren uygulamalar da mevcuttur.
Boş burun sendromu ve tedavisi iile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Boş Burun Sendromu (Empty Nose Syndrome)
Burun eti ameliyatı fiyatları 2020
Burun eti ameliyatı lokal anestezi altında ve ofis şartlarında yapıldığında işlem maliyeti daha azdır. Genelde deviasyon ameliyatı ile birlikte ve hastane şartlarında, ağrısız ve daha konforlu işlem yapılması tercih edilmektedir. Tek başına burun eti operasyonu fiyatları, hastaneye, kullanılan cihaza, malzemelere ve anestezi durumuna göre değişmekle birlikte; ortalama 5000 - 7500 tl arasındadır.
Burun eti ameliyatı fiyatları 2018
Burun eti ameliyatı fiyatları 2020 yılı için hastanelere göre 5000 - 7500 TL arasında değişmektedir. Lüks hastanelerde ve genel anestezi altında işlem yapıldığında fiyat yükselmektedir.
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder