Ana içeriğe atla

Çocuğunuzun Burun ve Sinüslerini Sağlıklı Tutmak İçin Birkaç Pratik Öneri!


Bebek ve çocuklarda, burun ve sinüsler erişkinlere göre çok daha kolay etkilenebilir ve daha sık olarak bu bölgelerde hastalık görülür. Bazen küçük bir mukus tıkacı bile bebeklerde çok büyük solunum sıkıntılarına neden olabilmektedir. Küçük bebeler, solunum açısından, daha büyük bebeklere göre daha faza burun bağımlıdırlar. Genelde 2-6 yaş arasındaki çocuklarda geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu ve orta kulak iltihabı sıklığı oldukça fazladır. Sizlere bebek ve çocukların burun ve sinüs sağlığı için birkaç pratik öneriden bahsetmek isterim.

Sigara dumanından kaçınma!

 Sigara dumanının çocuklar üzerine olan etkisi, erişkinlerdekinden çok daha fazla olabilmektedir. Örneğin sigara içilen evlerde yaşayan çocuklarda, orta kulak hastalıkları daha sık görülmektedir. Yine, sigara dumanına bağı olarak burun ve sinüs hastalıkları çok daha sık görülebilir. Mümkünse çocuğunuzu sigara içilen kapalı ortamlara sokmayın!

Kalabalık ortamdan kaçınma


Çocuğunuzu kalabalık ortamlardan elinizden geldiğince uzak tutmaya çalışın. Örneğin zaten kreş ortamında kapalı kutu halinde viral enfeksiyon ajanlarına sık olarak temas çoğunuzu yine kapalı ortam olan büyük alışveriş merkezlerine götürmek yerine; güneş gören açık alanlara götürmeniz daha uygundur.


Kreş ya da okuldan sonra burun içerisini tuzlu okyanus suları ile yıkayın, ellerini ve yüzlerini de yıkayın!


Kapalı kreş ortamından ya da okuldan gelen çocukların ellerinde ve burun içlerinde, geldikleri mekanlardan aldıkları, allerjen, bakteri, virüs hatta mantar, endüstriyel boyar maddelerin tozları, kullanılan yapıştırıcı ve diğer oyun aktivitelerinde kullanılan malzemelerin artıkları bulunabilir. Çocuğunuzun burun içerisini, çocuğun başını öne eğerek lavaboda, tuzlu okyanus suları (deniz suyu) kullanarak yıkayın. Küçük bebeklerde, "monodoz" olarak söylenilen, tüp şeklinde satılan yine deniz sularını kullanabilirsiniz. Düzenli olarak çocuğunuzun burun içerisini sabah akşam yıkamayı alışkanlık haline getirdiğinizde, burun içi ve sinüs açılma kanalları daha temiz olacağı gibi; burun içerisini döşeyen mukoza hücrelerinin sağlığı açısından da faydalı olacaktır. Özellikle çocuğunuzun en sık hastalandığı bahar aylarında, mevsim geçiş dönemlerinde bu tuzlu su ile burun içi yıkama yapılması işlemini yapabilirsiniz.

Islak duvarların olduğu ve yünlü yorgan, kilim, halı bulunan odalarda çocuğunuzu uyutmayın!


Islak duvarlarda küf ve benzeri mantarların ürettiği maddelere bağlı ve yünlü ürünlerin içerisinde üreyen ev tozu akarlarına bağlı alerjik hastalıkları görülebilir. Nemli, küflü olan odalarda ve yüklük, kilim, halı gibi eşyaların tutulduğu odalarda uyuyan çocuklarda, alerjik rinit ve benzeri alerjik astım ataklarında artış görülebilmektedir. Çocuğunuzu çocuk allerji uzmanına muayene ettirerek evinizin içerisinde alabileceğiniz tüm önlemleri alın.

Mevsim geçişlerinde dikkat edin!




Özellikle, mevsim değişikliklerinde üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığında artış olmaktadır. Bu dönemde, çocuğunuzun beslenmesi, giyinmesi kadar alerjik bünyeli çocuklarda allerji ilaçlarının kullanılması da önemlidir. Önceden bildiğiniz ve mevsimsel alerjik rinit hastalığı olan çocuklarda, mevsime girerken dokturunuzun önerdiği allerji ilaçlarına başlanması önemlidir. Kesin tedavisi olmayan alerjik rinit için tuzlu su ile burun içi yıkama işlemi, ağızdan hap ve şuruplar kullanılabilmektedir. Doktorunuzun önermesi durumunda burun içerisine kortizonlu spreyler de kullanılabilmektedir.


Çocuğunuzun neye allerjisi olduğunu bilip, ondan uzak durmasını sağlamak normalde en masum olan yaklaşım olsa da; pratikte bu pek mmkün olmuyor. 10.000' den fazla tanımlanmış alerjenden, hangisinin sizin çocuğunuzun burun içerisindeki mukozayı etkilediğini bulabilmeniz için piyasada kullanılan testlerdeki bakılan allerjen sayısı çok az. Deri testlerine verilen yanıt için 5-6 yaşına kadar beklenilmesi gerekiyor. Kandan bakılan alerji paneli de mevcut. Bu konuyu çocuk allerji uzmanı doktorunuza danışabilirsiniz.

Parkta oynadıktan sonra, antibakteriyel el dezenfektanı, antibakteriyel sabun kullanmak mı kullanmamak mı daha iyi?



Işıl Enöz
Işıl Enöz

Özellikle, açık alan da olsa; parklarda çocukların ellerini temas ettirdiği yüzeye binlerce insanın dokunmuş olabileceğiniz, güneş ışınlarının havadaki mikropları öldürme özelliğinin bu yüzeylerde çok etkili olmadığını unutmayın. Parklarda oyun oynandıktan sonra çocukların ellerini sabunlu su ile yıkamak ya da alkol bazlı bir el dezenfektanı (dikkatli kullanılmalı) ya da en basit olarak %70' lik kolonya kullanılabilir. Kolonya ve alkol çok hızlı uçarlar ve normal el dezenfektanı jeller daha uzun süre elde kalarak, domuz gribi de dahil birçok bakteri ve virüse karşı etkili olsa da; çocuklara antibakteriyel el temizleme jellerini  (hand sanitizers)çok fazla önermemek daha doğrudur. Çünkü, bu jellerin içeriğindeki maddeler çocuk elini ağzını attığında, zararlı ve çeşitli yan etkilere sahiptir. Özellikle nesneleri ağızlarına koyarak tanıma eğiliminde olan çocuklarda, birçoğu meyve aromalı ya da hoş kokulu bu jellerden az miktarda almaları durumunda bile; alkol ve içeriğindeki diğer paraben,Triclosan, Phthalates gibi toksik maddelere bağlı zehirlenme olabileceği bildirilmiştir (kaynak link: 8 reasons you will stop using hand sanitisers regularly). Burada özellikle elden ağız, burun ve göze mikropların yayılabileceğini vurgulamak için bu önlemi yazdım. Buna karşıt görüş olarak güzel bir çalışmayı sizlerle paylaşmak isterim. Northwestern Araştırma Merkezi' nde yapılan bir çalışma sonucuna göre, çocukluk çağında aşırı temiz ortamlarda kalan, düzenli antibakteriyel sabun ve jellerle el temizliği yapılan çocukların, kabaca bağışıklık sitemleri yeterli miktarda egzersiz yapamadığı için ilerleyen yaşlarda, zayıf kalabileceği vurgulandı. "Think Again About Keeping Little Ones So Squeaky Clean" linkinde bu çalışmayı okuyabilirsiniz.

Soğuk havalarda ısıtıcıları fazla miktarda açıyorsanız burun içi nemlendirici ya da soğuk buhar makinesi kullanılması gerekebilir!




Kuru, karasal iklimin hakim olduğu soğuk bölgelerde yaşıyorsanız bir de ortam havasını kurutan petekli sistemleri kullanarak evinizi ısıtıyorsanız, evinizin içerisinde çocuğunuzun burun mukozası aşırı miktarda nem kaybedebilir ve kuruyabilir. Bazen burun içerisinde kabuklanma, kanama, burun tıkanıklığı gibi belirtiler de tabloya eklenebilir. Eğer ısıtıcınızı bu şekilde fazla miktarda açıyorsanız, ya da çocuğunuzun burnunda aşırı kabuklanmayı fark ettiyseniz, ortam nemini arttıran soğuk buhar makinelerini kullanabilirsiniz. Bu tür kuru ve sıcak ortamlarda, uykuda burun mukozası aşırı miktarda nem kaybeder. Soğuk buhar makineleri ile ortam nemi %40' ın üzerine getirilebilir. Unutulmaması gereken bir durum, ortam nemi % 50' nin üzerine gelince, alerjik hastalıklara neden olan ev tozu akarlarının üremesi hızlanmaktadır. Soğuk buhar makinelerinin yanında, çocuğunuza yatmadan önce su içirmeniz, burun içerisini tuz oranı yüksek olmayan bir deniz suyu ile yıkamanız faydalıdır. Burun içerisinde aşırı kabuklanma ve kuruma olan çocuklarda, burun nemlendirici damla ve spreylerin kullanılması faydalıdır. Konu ile ilgili yazığım benzer makale >> Soğuk Buhar Makineleri İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Burun içerisine, parmak, peçete, pamukluk çubuk, kağıt havlu sokmayın!


Çocuklar genelde kendileri burun içerisine parmak sokabilmektedir. Bu nedenle, burun mukozasının ön kısımda bulunan ve özellikle septum bölümü tahriş olabilmektedir. Bazen septumun ön kısmında damarsal alan bulunan çocuklarda burun karıştırma sonrasında burun kanaması başlayabilmektedir. Özellikle bebeklerin ve çocukların burun mukozaları çok hassastır. Çok kolay nem kaybedebilir. üst başlıkta gördüğünüz herşey burun mukozasında nem kaybı ve tahrişe neden olacaktır. Çocuğunuzun burun içerisine peçete, parmak, kağıt havlu sokmadan ve sadece mümkünse tuzlu deniz suları kullanarak temizleyin.

Beslenme önerileri


Genel üst solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi için beslenme tazrı olarak küçük bebeklerde anne sütü ve daha büyük beklerde, günlük önerilen sebzeli ürünler, protein içeriği açısından zengin doktorunuzun önerdiği ürünlerin yanında, üst solunum yolu enfeksiyonu mevcutken çocuğunuza verdiğiniz sıvı miktarını arttırmanızda fayda var (örneğin ıhlamur kaynatma, içilen çorba miktarını arttırma, su oranı yüksek meyve ve sebze yedirme gibi). Bunun balgam ve vücut salgılarının sıvılaşması ve vücut direncinin artması gibi birçok faydası olacaktır.

Yine prebiyotik ve prebiyotik içeren ürünlerin (kefir, anne sütü, yer elması, sarımsak ...) bağışıklık sisteminin güzel çalışmasını sağlayabileceğine dair makaleler sürekli yazılıyor aşağıda birkaç tanesini yazdım >>

Children May Benefit From Probiotics, Prebiotics
A Guide to Probiotics For Kids: Research, Supplements, Reviews and ...
Toddler Immune System Boost
Immune System, Probiotic, Prebiotics, Nucleotides, Zinc, Vitamin C ...
The Role of Probiotics and Prebiotics in Inducing Gut Immunity
Prebiotics, Probiotics, Synbiotics, and the Immune System
Immune system of a young child: The role of prebiotics and omega-3 ...

Bunların dışında, mevsim meyve ve sebzesi olmayan, GDO'lu ürünler, kültür balıkları, boyar maddeli şeker ve tatlı ürünler gibi bağışıklık sistemini azdıran ürünlerin tüketilmemesi alerjik rinit ve benzeri alerjik hastalıkları olan (atopik bireyler)' de önemlidir.

Konu ile ilgili yazılabilecek çok şey var, kısaca özetlemek istedim. Melekler için faydalı olmuştur umarım.

​​ ​​ ​



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

HPV Virüsü ve Korunma Yolları İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ve paketle

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl