Dünya Kekemelik Günü
22 Ekim, on altı yıl önce, 1998 yılında Dünya Kekemelik Günü (International Stuttering Awareness Day (ISAD) ya da uluslar arası kekemelik farkındalık günü) olarak kabul edilmiş. Bu gün, dünya nüfusunun yüzde birini etkileyen kekemelik, kamu bilincini artırmak için yurtdışında 3 ayrı kurum tarafından organize edilmiştir:
- European League of Stuttering Associations (Kekemelik Dernekleri Avrupa Ligi - www.stuttering.ws)
- International Fluency Association (Uluslararası Akıcılık Derneği - www.theifa.org)
- International Stuttering Association (Uluslararası Kekemelik Birliği - www.isastutter.org)
Kekemelik:
- konuşma akışında duraksamaya bağlı olarak ses üretememe
- istemsiz hece, kelime ve seslerin tekrarlanması
- istemsiz cümleleri uzatma
- istemsiz uzun sessiz duraksama ve yeni heceye başlarken blok ortaya çıkması ve zorlanma şeklinde tanımlanan bir konuşma bozukluğudur.
Kekemeliğin gerçek nedeni halen bir sır. Kekemeliğin sadece anksiyetenin bir parçası olduğu şeklinde bir yanlış anlaşılma söz konusu olmuştur. Stresste kekemeliğin artması belki bu yanlış anlaşılmaya neden olsa da; gerçekte, kekemeliğin gerçek nedeni bilinmemektedir. Genetik bir nedene bağlı olabileceği de düşünülmektedir. "Gelişimsel kekemelik" denilen ve 20 çocuktan 1 tanesini etkileyen kekemelik en yaygın formudur, genelde 2-5 yaş arası çocuklarda görülür. Bu çocukların %75 -85'i büyüdükçe, konuşma becerileri normale gelmektedir ve kekemelik ortadan kalkmaktadır. Geç çocukluk döneminde (8-10 yaştan sonra) ortaya çıkan kekemelik formunun kendiliğinden düzleme olasılığı daha düşüktür. Çocukluk çağında kekemelik ortaya çıkar çıkmaz, ömür boyu vokal spazmı ve benlik kaygısının ortaya çıkmaması için erkenden ses ve konuşma eğitimine başlanması önemlidir. "Nörojenik kekemelik" ya da "edinsel kekemelik" denilen kekemeliğin çok daha nadir görülen formu, felç, kafa travması ya da beyin hasarı durumunda ortaya çıkmaktadır. Çocuğunuzda 3 ay ve daha uzun süren kekemelik olduğunu düşünüyorsanız ve ailede başka bireylerde de kekemelik belirtileri varsa, hasat mutlaka konuşma dil patoloğuna ve gerekirse kbb uzmanına danışılmalıdır.
Bir sürü tanınmış, başarılı ünlü kekeme kişi var örneğin: Kral George VI, Winston Churchill, Aristoteles, Charles Darwin, Marilyn Monroe, Lewis Carroll, Hrithik Roshan, Julia Roberts ...
Aşağıda dünyanın en ünlü kekeme komedyenlerinden birinin videosunu ekledim:
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü' nün bugün için hazırladığı web sayfası >> 22 Ekim Dünya Kekemelik Günü
Bana çok sorulduğu için eklemek istedim dil bağı (ankiloglossi) ile kekemelik arasındaki ilişki net değildir. Dil bağı olan çocuklarda, dil cucunun üstdamağa değdirilmesinin çok önemli olduğu harfleri söylerken zorlanma ortaya çıkmaktadır (İngilizce / t /, / d /, / l /, / s /, / z / ve / th). Dil bağı ile ilgili de bir çok bilinmeyen bilgi mevcut. Yurt dışında dil bağı kesildikten sonra konuşmaya başlayan çocukların hikayesini okuyabilirsiniz. Dil bağı olan kekeme hastalarımda, dil bağı ameliyatı sonrası kekemelikte azalma olduğunu gözlemledim ancak kanıta dayalı tıpta, kekemelik ve dil bağı arasındaki ilişki halen tartışmalıdır. Bununla birlikte dil bağı olan ve hızlı konuşurken netlik bozulması gibi belirtileri ve diğer dil bağı belirtileri olan hastalarda zaten dil bağının erken dönemde kesilmesi önerilmektedir. Dil bağı ile ilgili ayrıntıları bulabileceğiniz link >> Dil Bağı - Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi (2020 - Güncellendi!)
Aşağıda konu ile ilgili dünyadaki en saygın kaynakları yazdım.
Kaynaklar:
- International Stuttering Awareness Day
- International Stammering Awareness Day: 22nd October | British ...
- International Stuttering Awareness Day | Stuttering Foundation: A ...
- International Stuttering Awareness Day - Wikipedia
- American Institute for Stuttering: Welcome to AIS
- National Stuttering Association (NSA): Stuttering Help
- Stuttering Center of Western Pennsylvania
- The Indian Stammering Association
- What causes stuttering, myths and treatment
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder