Ana içeriğe atla

Yutkunurken Boğaz Takılma Hissi ve Laringofarengeal Reflü (LFR)

Sessiz Reflü - Gırtlak Reflüsü

Yutkunurken boğazda takılma hissi olduğunda, çıkarılamayan balgam ve konuşunca seste şatallanma olması çoğu hastayı korkutabiliyor. "Reflü" kelimesi "geriye doğru kaçış", "asit reflüsü" ise "mide ekşimesine (heartburn, heartburn, pirozis) neden olan, yemek borusuna mide içeriğinin geriye doğru kaçışı anlamında kullanılmaktadır"



laringofarengeal reflü - ekstraözofageal reflü - sessiz reflü - interaritenoid ödem



Yemek borusuna doğru mide içeriğinin kaçması durumunda, yemek borusunun iç yüzeyini döşeyen mukozanın mide iç yüzeyini döşeyen mukoza gibi olmadığı için zaman içerisinde, mukoza hasarı ve değişiklikleri, göğüste yanma (heartburn, heartburn, pirozis) görülür. Bu hastalık gastroözofageal reflü hastalığı (GER ya da GERH) olarak adlandırılmaktadır.



laringofarengeal reflü - ekstraözofageal reflü - sessiz reflü - boğaz reflüsü - interaritenoid ödem

Mide asitinin kaçışı yavaş ve uzun süreli olarak daha yukarıya gırtlak bölgesine kadar ulaşırsa ve ses tellerinin arka kısmındaki mukoza değişikliklerine neden olabilen "laringofarengeal reflü (LFR, ekstraözofageal reflü, sessiz reflü, boğaz reflüsü, sessiz reflü, silent reflux)" ortaya çıkmaktadır. Kabaca laringıfarengeal reflü "boğaz reflüsü" ve gastroözofageal reflü ise "mide reflüsü" olarak adlandırılmaktadır.



Laringofarengeal reflü nedenleri

Yemek borusunun üst ve alt kısmında iki adet, asitin kaçmasını engelleyen sfinkter bulunmaktadır. Laringofarengeal reflü, bu iki sfinkterin yeterli çalışamaması ya da midenin asit seviyesinin fazla miktarda artması sonucunda, mide asitinin, asite dayanıklı olmayan yemek borusu, gırtlak hatta burun deliklerinin arka kısmına kadar gelerek bu bölgelerde inflamasyona neden olması sonucu ortaya çıkar. LFR, bebeklerde çok sık olarak görülebilir. Sfinkterleri tam gelişmemiş olduğundan ve yemek boruları kısa olduğundan sessiz reflü bebeklerde sık görülür ve zamanla düzelir. Yetişkinlerde LFR ' ye neden olan sfinkter problemin altta yatan kesin nedenleri bilinmemektedir.

 

Laringofarengeal reflü belirtileri nelerdir?

Bebeklerde ve çocuklarda laringofarengeal reflü belirtileri:

• Ses kısıklığı
• "Barking - havlama tarzı öksürük" veya kronik öksürük
• Reaktif hava yolu hastalığı (astım)
• Gürültülü solunum
• Beslenme esnasında zorlandırırım, beslenme esnasında tükürme veya gıda aspirasyonu
• Kilo alımı zorluğu (nadir)



Yetişkinlerde laringofarengeal reflü belirtileri:

LFR olan yetişkinlerde çok nadir olarak  boğazın arka mide ekşimesi, acı bir tat veya yanma hissi olabilir. Ama gastroözofageal reflüdek  gibi klasik belirtileri olması olasılığı daha düşüktür.  En sık görülen semptomlar şunlardır:
• Aşırı boğaz temizleme hisi
• İnatçı öksürük
• Ses kısıklığı
• Yutkunurken boğazda takılma hissi ve bu hissin öksürme ya da yutkunma ile kaybolmaması

Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:
• aşırı miktarda geniz akıntısı veya boğazda mukus hissi ("balgamım var yapışmış ve çıkartamıyorum" şeklinde ifade edilir)
•  yutma zorluğu
• nefes alırken zorlanma (nadir ve reaktif hava yolu hastalığı olan bebeklerde daha sık görülür)
• Boğaz ağrısı

Laringofarengeal reflü komplikasyonları


Boğaz ve gırtlağa uzun süreli olarak mide asitinin temas etmesi, temas ettiği yerlerde kronik inflamasyon ve değişen miktarlarda doku hasarı ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda laringofarengeal reflü komplikasyonları:



• ses tellerinin altındaki kalan alanın daralması (subglottik bölgede daralma)
• kontakt ülserler
• tekrarlayan kulak enfeksiyonları
• kalıcı orta kulakta sıvısı birikmesi


Yetişkinlerde laringofarengeal reflü komplikasyonları:


Yetişkinlerde, sessiz reflü, boğaz ve ses tellerinde hasara neden olabilir. Ayrıca, temas ettiği yemek borusu ve ses tellerinde kanser riskini artması, akciğerleri etkileyen ve astım, amfizem veya bronşit  gibi hastalıkların ataklarında artış olması sessiz reflüye bağlı olarak görülebilir.


Laringofarengeal reflü tanısı


Sessiz reflü olan hastaların birçoğu, kronik farenjit, bademcik iltihabı, boğazda yabancı cisim, kanser gibi çok farklı hastalığı kendi şikayetlerinin nedeni olarak düşünebilmektedir. Hastalar boğazlarını açınca kendi gırtlaklarını göremezler ve KBB uzmanı hekim dışında basit olrak bir boğaz muayenesi esnasında laringofarengeal reflü tanısnı koymak kolay değildir (dil kökünde beyazlamanın görülmesi de reflünün işareti olabilir ancak kesin değildir).

Laringofarengeal reflü tanısı için genel olarak iki test veya işlem gerekir:

• Endoskopik muayene: esnek veya sert endoskoplar yardımı ile boğaz ve ses tellerinin görüntülenmesini içeren bir ofis prosedürür. Nasit bir endoskopik muayenede ses telleri, yemek borusunun girişi, ve gırtlağın alt kısmı görülebilir. Endoskopik muayenede aşağıdakilerin varlığı laringofarenhgeal reflü tanısnı destekler:

- dil kökü, gırtlağın üst kısmı ve priform sinüslerin normal olarak değerlendirilmesi ve yabancı cisim ya da tümöral bir kitlenin olmadığının görülmesi

- ses tellerinin arka bölümlerinin arasında kalan alan (interaritenoid bölge) aynı zamanda yemek borusu ile gırtlağın birleştiği, üst kısımlarının aynı seviyede birleştiği alandır. Bu bölgedeki ödem, hiperemi ya da mukoza değişiklikleri laringofarengeal reflü varlığını kanıtlar (interaritenoid bölgedeki, mukozanın anomral kalınlaşmasını ifade etmek üzere kullanılan kelimeler: interaritenid mukoza ödemi, interaritenod hipertrofi, interaritenoid hiperplazi, posterior laringeal ödem, pakidermi).

• pH monitorizasyonu: küçük kateterin burundan boğaza doğru gönderilmesi ve gırtlakta 24 saat boyunca bekletilerek ortalama asit pH' ının küçük bir bilgisayar yardımı ile monitorize edilmesi işlemidir.

Laringofarengeal reflü tedavisi


Laryngopharyngeal reflux tedavisi için aşağıdakiler uygulanmaktadır:

  • Stresten kaçınma, yaşam tarzı değişiklikleri (bu her zaman kolay olmuyor)
  • Beslenme tarzı değişiklikleri (akşam yemeklerinde midede uzun süre kalan yağlı ve kızartma türü yiyeceklerin, asit içeriği yüksek içecek, meyve ve tüm ürünlerin tüketilmemesi, yatmadan yaklaşık 2-3 saat önce sadece su içilmesi ve bunun dışında hiçbir ürünün yenmemesi ve içilmemesi)
  • Mideyi sıkan dar kıyafetlerden kaçınma
  • Baş yükseltilerek yatılması
  • Medikal tedavide mide asitini azaltan proton pompası inhibitörleri ve asit nötralize edici, koruyucu ilaçlar  da kullanılabilmektedir
  • Mide barsak çalışmasını hızlandırabilecek yürüyüş, koşu gibi egzersizlerin yapılması (en sondaki kaynak linkinde oldukça ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.)

Kaynak linkler:
​ ​​ ​​ ​



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

HPV Virüsü ve Korunma Yolları İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ve paketle

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl