Gaga Burun Deformitesi (Pollybeak Deformity)
Gaga burun deformitesi (Pollybeak Deformity), papağanın gagasına benzeyen dorsal nazal bir dış bükeyliğin tipik görünümü ile tanımlanan rinoplastinin bir komplikasyonudur. Bu dorsal kambur burun supratip bölgesinde bulunur ve daha sonra ucunda aşağıya doğru dönme ve burun ucunda kuşa gagası görünümüne benzeyen bir deformiteye neden olur. Gaga burun deformitesi, supratipte doluluk ile ilişkili postoperatif deformiteyi tanımlar ve bu da, uç ve supratip arasında orantısız bir ilişkiye neden olur. Çeşitli mekanizmalarla ortaya çıkabilir.Gaga burun burun estetiği ameliyatında kullanılan tekniğin bir sonucu olabilir, ancak en deneyimli cerrahlar için bile öngörülemeyen bir komplikasyon olarak ortaya çıkabilmektedir. Gaga burun deformitesi nedenleri kabaca supratip yapıların yetersiz rezeksiyonunu (kıkırdağın yetersiz alınması), burun kemiğinin aşırı törpülenmesi, burun ucu destetiğinin kaybı ya da supratip cildi kalın olan hastalarda anormal ödem çıkması şeklinde sıralanabilir. Supratip bölgesinde deri altı skar dokusu oluşumuyla sonuçlanan aşırı kıkırdak rezeksiyonu (genellikle kalın kartilajinöz gaga burun
burun ucu derisi ile birliktedir) en sık nedenlerden bir tanesidir. Supratip bölgesinde aşırı kıkırdak olması ve yetersiz kıkırdak çıkarılması nedeniyle gaga burun ortaya çıktığında kabaca
deformitesi (kıkırdak gaga burun deformitesi / cartilaginous pollybeak deformity) denir. Bu tür gaga burun deformiteleri tedavisinde bast kıkırdak doku rezeksiyonları genellikle tedavi için yeterlidir. Aynı anda burun ucunda destek kaybı olan hastalarda, burun ucuna destek amacıyla kıkırdak greft yerleştirilmesi ve burun ucu kaldırma işlemleri yapılabilmektedir. Burun ve supratip bölgesindeki, yumuşak doku özellikleri ve kalın deri yapısı nedeniyle ameliyat sonrası anormal yumuşak doku fazlalığının ortaya çıkması sonucu gaga burun şekli ortaya çıkabilir. Bu şekilde ortaya .çıkan gaga burun deformiteleri yumuşak doku gaga burun deformitesi (soft-tissue polly beak) olarak adlandırılmaktadır. Bu tür vakalarda tedavi daha zordur. Deri altına korizon enjeksiyonu, deri üzerine deri kalınlığını azaltabilen ürünlerin kullanılması şeklinde uzun süreli ve yetersiz gelebilecek medikal tedaviler de denenmektedir. Gaga burun deformitesi ile ilgili olarak önceden hazırladığım ayrıntılı link >> Gaga Burun Deformitesi (Pollybeak Deformity)
Gaga burun deformiteleri yukarıda saydığım şekilde iki ana alt grupta sınıflandırılmaktadır. Her bir alt grup aşağıdaki 1 veya daha fazla koşulun bir sonucu olarak ortaya çıkabilir:
Kıkırdak gaga burun deformitesi
- Burun kemiklerinin aşırı rezeksiyonu
- Kıkırdak dorsumunda yetersizlik
- Alt yan kıkırdakların aşırı rezeksiyonu (uç desteğinde kayba yol açar)
Yumuşak doku gaga burun deformitesi
- Aşırı baskılı bandaj ile supratip bölgesinin üst kısmının bandajlanması
- Rinoplasti sonrası redüksiyon sonrası burun ucundaki aşırı cilt kalınlığının olması
- Vestibüler mukozada yetersiz düzeltme
- Supratip bölgesinde yumuşak doku fazlalığı
Yukarıdaki ve aşağıdaki fotoğraflarda burun estetiği ameliyatı sonrasında yumuşak doku gaga burun deformitesi ortaya çıkan hastanın, işaret ve baş parmak arasında yapılan deri kalınlığı değerlendirilmesinde, burun kemeri üzerindeki deri ile supratip ve burun ucu üzerindeki deri kalınlığı arasındaki anormal fark görülmektedir. Burun ucu ile burun kemeri arasındaki alanda, yumuşak doku ve deri kalınlığının fazla olması nedeniyle burnun kabaca gaga burun şeklinde görülmesine neden olmuştur.
Muayene esnasında, sadece supratip bölgesine parmakla bastırılması bile burundaki yandan gaga görüntüsünün ortadan kalmasına neden olmaktadır. Genel olarak bu şekilde yumuşak doku fazlalığı ya da kalınlaşması nedeniyle ortaya çıkan gaga burun deformitelerinde en sık medikal tedavi uygulaması olarak durumunda streoid enjeksiyonları planlanmaktadır. Triamsinolon asetonid 10 mg / mL (0.1-0.5 mL) enjekte edilebilir. Dermis ve epidermise enjeksiyonlardan kaçınılmalıdır (hipopigmentasyon, atrofiye neden olabilir). Enjeksiyon her 3-4 haftada bir olmak üzere daha sık uygulanmamalıdır. Aşırı tedavi, eyer burun deformitesine veya düzensiz cilt değişikliklerine neden olabilen atrofiye neden olabilir (kaynak link >> Polly Beak Deformity in Rhinoplasty: Background, Problem ...). Kortizon enkesiyonu çok sevmediğim bir uygulama. Supratip bölgesindeki kalınlaşma sonucu ortaya çıkan bu durumda genelde gözlere uzak bir bölgeden kortizon yapılmış olsa da; gözlere bitişik alanlara (burun içi ve göz kapakları) steroid enjeksiyonu sonucu körlük literatüründe bildirilmiştir (kaynak >> Blindness as a Complication of Subcutaneous Nasal Steroid Injection). İntralezyonel triamsinolon enjeksiyonu subdermal skarlasmanın neden olduğu yumuşak doku pollyobak deformitelerinin birinci basamak tedavisidir. İntralonezik steroid enjeksiyonu deformiteyi tatminkar bir şekilde tedavi etmezse, revizyon rinoplastisi daha sonra yapılabilir (kaynak >> Correction of the soft tissue pollybeak using triamcinolone injection). Enjeksiyon derinliği subkutan dokuda olmalıdır. Eğer beyazlama görülürse, enjeksiyon seviyesinin yüzeyel olduğu düşünülmeli ve iğnenin ucu daha derinlere yönlendirilmelidir. Triamsinolonun dermise enjekte edilmesi kutanöz atrofi ile sonuçlanabilir. İntralezyonal enjeksiyon tekniklerinde standart uygulama olduğu gibi cerrah, iğne ucunun bir kan damarının içinde olmamasını sağlamak için şırınga ile aspirasyona başlamalıdır. Bir kan damlasına triamsinolon enjeksiyonunun hasta için tehlikeli sonuçlar doğurabileceği unutulmamalıdır (kaynak >> Correction of the Soft Tissue Pollybeak Using Triamcinolone Injection ...). Triamsinolon enjeksiyonlarıyla başlıca tedavi riski, subkutan atrofidir. Steroidlerin skarlaşmayı azalttığı kesin mekanizma tam olarak aydınlatılamamıştır. Kortikosteroidler fibroblast proliferasyonunu ve inflamatuvar yanıtları azaltır. Bu etki, azalmış doku fibrozu ile birlikte azaltılmış kollajen ve glikozaminoglikan senteziyle sonuçlanır. Kortikosteroidler ayrıca kollajenaz inhibitörlerini inhibe ederek artmış kollajen yıkımına neden olur.Profilaktik ve erken tedavilerin daha büyük bir klinik etkiye sahip olması gerekir çünkü hem skar proliferasyonunda hem de bozulmada artış ile ilişkilidir.
Daha sonra, revizyon tedavisinin daha az etkisi olabilir, çünkü skar çoğalması periyodundan sonra gerçekleşir ve tek başına artmış skar bozulması ile ilişkilidir (kaynak >> Evaluation of various methods of treating keloids and hypertrophic scars). Genel olarak yumuşak doku gaga burun tedavisinde, mümkünse cerrahiden kaçınmak tercih edilir. Revizyon cerrahisinde skar dokusunun rezeksiyonu ile subdermal diseksiyonun gerçekleştirilmesi zordur ve komplikasyonlara neden olabilir. Deride ve deri altında düzensiz incelme, yapışıklıklar, telenjiektaziler, dikey çukurlar, oluklar ve olası deri kaybı ortaya çıkabilir. Genel olarak, skar dokusuna subkutan triamsinolon enjeksiyonu, yumuşak doku gaga burun deformitesi için tercih edilen birinci basamak tedavidir. Triamsinolon enjeksiyonları etkili değilse cerrahi revizyon deformitenin düzeltilmesi için bir olasılık olmaya devam etmektedir.
Gaga Burun Deformitesinin Burun Dolgusu İle Tedavisi
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder