Silikon burun tamponları burun ameliyatlarından sonra yerleştirilen, içerisinde hastanın nefes alabilmesine olanak sağlayan hava deliği bulunan burun tamponlarıdır. Çıkarılmaları esnasında burun içerisindeki kıl ya da mukozaya yapışmadığından diğer tamponlara göre çok daha az ağrıya neden olurlar. İntrernal nazal silikon splint olarak bilinen bu burun tamponlarındaki dikine kesilmiş silindir şeklindeki hava kanalı sayesinde burun ameliyatları sayesinde hasta burundan nefes alabilir, radyofrekans yapılmış olan ve ilk hafta şişmekte olan burun etlerinin orta hattaki burun septumuna kadar büyüyerek hava yolunu kapatması ve burun içerisindeki yapışıklık (sineşi) oluşması engellenir.
Burun İçerisindeki Silikon Burun Tamponları Nasıl Temizlenebilir?
Burada yazdıklarım genelde benim hastalarıma önerdiğim uygulamalardır. Farklı klinik ve hekimlere ait farklı öneriler olabilir. Lütfen ameliyat sonrasında size yazılan ilaç ve burun içi bakım ürünlerinin kullanım şekli için ameliyat olduğunuz kliniğin önerilerine dikkat edin. Burun ameliyatlarından genellikle 5-10 gün sonra burun içerisindeki silikon splintler çıkarılmaktadır. Bu silikonların çerisindeki hava kanalını temiz tutmak için aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz:
- önce damla, sonra burun spreyi sonra tekrar damla damlatılması şeklinde günde en az 4 sefer ve yeninden burunda tıkanıklık ortaya çıkarda aralarda sprey ve damla uygulaması yapılabilir: Başınızı geriye doğru eğin ve her bir burun deliğine nemlendirici burun damlasını 2-3 damla damlatın. Genizinizden damlanın tadını hissedince ayağa kalkıp lavaboya geçin ve başınızı öne doğu eğerek her bir burun deliğine basınçlı okyanus suyunu sıkın. Her bir burun deliğinden suyun geriye doğru girdiğini hissedene kadar spreyi sıkmaya devam edin. Birkaç dakika bekleyin ve yeniden başınızı geriye doğru eğerek her bir burun deliğine yağlı nemlendirici burun damlasını damlatın
- burun içi damla - sprey - damla uygulaması sonrasında yeniden kan pıhtıları slikonların içerisindeki deliğin tıkanmasına neden olabilmektedir. Eğer bu uygulamalarda deliğin içinden hava girmediğini düşünüyorsanız, cep telefonunuzun lamba ışığını açıp, spreyin kapağının ucunu silikonun deliğinin içine oturtup,i başı öne eğip sprey sıkabilir, bu esnada, nefesinizi de burundan çekebilirsiniz. Daha sonra yavaşça burundan nefes verme şeklinde hava gönderebilirsiniz.
- genellikle silikon splintlerin fotoğraflarda görüldüğü gibi en arka tarafı tıkanmaktadır. Silikon tamponları hiç temizlenmemesi durumunda, burun tam olarak tıkanabilir ve hastada, boğaz kuruluğu, gece boğaz ağrısı, yutkunurken kulaklardan ses gelmesi, basınç hissi ve tıkanma olması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- silikon burun tamponları burun içerisinde yabancı cisim reaksiyonu ile grip ya da nezle benzeri burun akıntısına neden olabilir. Genellikle buru ameliyatı sonrasında 5. günden sonra çıkan bu burun akıntısı şikayeti için, özel bir ilaç kullanılması gerekli değildir. Burun içerisi ne kadar nemli olursa burun mukozası iyileşme hızı da o kadar artmaktadır. Bununla bilirlikte, silikon splintlerin hapşırık ataklarına neden olması durumunda allerji haplarının kullanılması gerekebilir.
Silikon Tampondan Nefes Alınır mı?
Silikon splintlerinin içerisi düzenli olarak okyanus suyu spreylerle yıkanarak temizlenilirse, normalde hastanın burundan nefes alabilmesini sağlayan yuvarlak kanal pıhtı ile tıkanmaz ve hasta burundan nefes alabilir.
Silikon Burun Tamponu Nasıl Çıkarılır?
Silikon burun tamponları burun septumunun ön kısmına genellikle bir tane dikiş atılarak sabitlenilmektedir. Bu dikiş kesildikten sonra aşağıdaki videoda görüldüğü gibi ofis şartlarında çıkarılmaktadır. Klasik burun tamponlarından çok daha az ağrıya neden olmaktadır.Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz linkler >> Silikon Splint' in Diğer Burun Tamponlarına Göre Üstünlükleri / Deviasyon Ameliyatı Sonrası Silikon Burun Tamponları Ne Zaman ... / Burun Ameliyatları Sonrasında Burun İçerisinde Yapışıklık (Sineşi ... / Deviasyon Ameliyatı İle İlgili Farklı Ayrıntılar
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder