Burun boşluğu hacmi - Burun içi hacim yaşla birlikte nasıl değişir? - Yaşlanmanın burun boşluğu hacmi üzerine etkisi - Burun içi volümün yaşla birlikte değişmesi - "Presbynasalis" ne demek? / Görsel kaynağı: https://geriatricnursing.org/wp-content/uploads/ |
Saygın bir tıp dergisi olan The Laryngoscope' de yayınlanan "Intranasal volume increases with age: Computed tomography volumetric analysis in adults" isimli çalışmada, burun içi boşluk hacimlerinin, yaşlanma süreci boyunca, muhtemelen hormon değişikliklerine ve sinonasal mukozanın atrofisine sekonder olarak değiştiği vurgulanmıştır. Bu çalışmada, bilgisayarlı tomografi (BT) incelemelerinin analizi, sinonazal şikayetlerin dışındaki nedenlerle gerçekleştirilmiş. Üç gruptan (20-30 yaş, 40-50 yaş ve 70 yaş ve üstü) burun içinden hacimler Vitrea yazılımı kullanılarak hesaplanmış.
Çalışma sonucuna göre ortalama burun içi hacimleri yaşla birlikte artıyor. Buna göre ortala burun içi hacimleri:
20-30 yaş için = 15.73 mL,
40-50 yaş için = 17.30 mL
70 yaş ve üzeri için = 18.38 mL
Çalışma sonucuna göre, intranazal hacim yaşla birlikte artar ve erkekler için daha büyüktür. Yaşla birlikte burun içi boşluğun hacminin artmasından sorumlu olan spesifik etyolojiler aktif olarak değerlendirilmektedir.
Bu çalışma sonucuna göre, özellikle burun eti fazla küçültülen hastalarda, yaşla birlikte burun içi hava yolundaki anormal artışa bağlı olarak, atrofikrinit ve boş burun sendromu ortaya çıkması olasılığı artabilir.
Bu çalışmanın anahtar kelimeleri arasında "presbynasalis" de var. Yaşlılığa bağlı nazal volumün azalması anlamında kullanılmış.
Burun içi hava kesit alanının artmasını, çok hava girişi ve çok oksijen alınması anlamında yanlış anlamayın ... Burnumuzun içerisinde belirli miktarda hava yolu direnci olması gerekmektedir. Burun etlerimize çarpan dış ortam havası ısıtılır, arıtılır, nemlendirilir ve basınçlandırılır. Bu şekilde akciğerlerimizin uç hava yollarına kadar bu işlenmiş hava ulaşır, içerisindeki oksijenin emilmesi maksimuma ulaşır. Burnumuzdan aldığımız hava dönmeden, burun etlerine çarpmadan ve basınçlandırılmadan direk olarak genizimize doğru hareket ederse, burun içerisinde kuruma, kabuklanma, hava açlığı hissi ya da burundan alınan havanın yetmemesi hissi ortaya çıkabilmektedir. Burun etleri çok fazla küçültülen ya da alınan hastalarda, Zaman içerisinde burun içerisinde atrofik rinit ve boş burun sendromu belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
Çalışma linkleri:
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder