Ana içeriğe atla

Nazal Septal Buton İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Silikon Septal Buton

Septal buton uygulaması - Silikon septal buton - Nazal septal buton nedir? - Septum perforasyonu zararları - Burun duvarında delik için septal buton uygulaması - Septum perforasyonu olanlar - Nazal septumun perforasyonu - Septal buton endikasyonları - Septal buton kontrendikasyonları - Septal buton nasıl takılır? - Septal Buton uygulaması sonrası yapılması gerekenler - Septal Buton uygulaması sonrası hasta bakımı - Septal buton ne zaman çıkarılmalıdır?- Septal buton uygulaması riskleri - Septal buton uygulamasının zararları


Nazal Septum Perforasyonu Nedir?

Burun septumu, burun boşluğunu ikiye ayıran kıkırdak ve kemikten oluşan yapıdır. Burun septumunun çeşitli nedenlere bağlı olarak delik olması durumu "nazal septum perforasyonu" olarak adlandırılmaktadır.

Nazal septumun perforasyonları genellikle asemptomatiktir ancak rahatsız edici semptomlara yol açabilir. Büyük anterior lezyonların nazal laminer hava akımını bozması ve semptomatik olması daha olasıdır. Nazal mukozanın ve burun etlerinin nemlendirilmesi sağlandığı için arka perforasyonlar daha az sıkıntılı olma eğilimindedir. Kabuklanma ve burun kanaması en sık görülen belirtilerdir, ancak nefes almada zorluk, ağrı, burun akıntısı ve postnazal akıntı da yaygındır. Küçük önde yerleşimli perforasyonlarda, inspirasyon ile ıslık sesi çıkartabilir. Uyku apnesi parametrelerinde, özellikle de sırtüstü Apne-Hipopne İndeksinin (AHİ) ve REM uykusunda harcanan zamanın, septal düğmenin yerleştirilmesinden sonra ya da septum perforasyonunun kapatılmasından sonra, nazal septal perforasyonu olan hastalarda düzeldiği bildirilmiştir.

Yukarıdaki fotoğrafta sağ burun havayolundan septal perforasyonun endoskopik görünümü mevcuttur.

Nazal Septum Perforasyonu Belirtileri

Nazal septumun perforasyonları genellikle asemptomatiktir ancak bir dizi rahatsız edici belirtiye yol açabilir. Büyük ön lezyonların nazal laminer hava akışını etkilemesi ve semptomatik olması daha muhtemeldir (septumun önündeki deliklerde ıslık sesi duyulabilmektedir ve daha fazla belirtiye neden olurlar). Burun mukozasının ve konkaların nemlendirme işlemi devam ettiğinden, arka bölümdeki perforasyonlar daha az belirtiye neden olma eğilimindedir. Kabuklanma ve burun kanaması en sık görülen semptomlardır ancak nefes darlığı, ağrı, burun akıntısı ve burun akıntısı da sık görülür. Septum perforasyonu zararları ile ilgili en altta bulunan benzer linklere tıklayarak göz atabilirsiniz.

Nazal Septum Perforasyonu Nedenleri?

Perforasyonların yaklaşık % 40'ı nazal cerrahiden kaynaklanmaktadır. Septum perforasyonu olanlarda dış ve burun içi travma, kokain kullanımı, koter ve kimyasal inhalanlar daha az sıklıkla görülen etiyolojidir. Enfeksiyon, lupus eritematozus, Wegener granülomatozu, sarkoidoz ve Osler-Weber-Rendu hastalığı da düşünülmelidir.

Yetişkinlerdeki deliklerin yaklaşık% 40'ı iyatrojeniktir. Dış ve intranazal travma, kokain kullanımı, koter ve kimyasal inhalanlar daha az etiyolojidir. Enfeksiyon, sistemik lupus eritematozus, polianjiti olan granülomatozis (eski adıyla Wegener granülomatozu), sarkoidoz ve Osler-Weber-Rendu hastalığı da düşünülmelidir; romatolojik durumlar biyopsi ile tanımlanabilir. Çocuklarda perforasyonlar nadirdir ve tipik olarak travmanın sonucudur.

Kanıtlar, sistemik hastalığın posterior perforasyonla sonuçlanmasının daha muhtemel olduğunu, oysa travmanın, özellikle de burun toplanmasının ön perforasyonla sonuçlanabileceğini göstermektedir. Nadiren, septal perforasyon, şüpheli lezyonların veya perforasyonların biyopsisine duyulan ihtiyacı vurgulayan doğal öldürücü / T hücreli lenfomanın ilk belirti belirtisi olabilir.

Nazal Septum Perforasyonu Tedavisi

Septal deliklerin başlangıçta yönetimi, altında yatan nedensel süreci düzeltmek ve lezyonun doğal iyileşmesini teşvik etmektir. Konservatif tedavi genellikle yumuşatıcılar ve nemlendirme içerir. Kalıcı semptomları olan hastalar için cerrahi kapama veya septal protezin yerleştirilmesi seçenekleri mevcuttur. Farklı onarma tekniklerinin teknikleri ve başarı oranları literatürde önemli farklılıklar göstermektedir.

Septal Buton Nedir?

Septal düğmeler ya da septal butonlar, nazal septum perforasyonu oln hastalarda, septumdaki deliklerin geçici olarak kapatılması ve hastanın

şikayetlerinin azaltılması amacıyla üretilmiş, genellikle silikon bazlı ve düğme şeklinde ürünlerdir. 1970'lerden beri yaygın olarak kullanılmaktadır ve lokal anestezi altında bir ofiste uygulanabilmektedir. Geçmişte akrilik ve plastikten yapılmış butonlar şimdi öncelikle yumuşak silikondan yapılmıştır. Prefabrike butonlar, genellikle esnek bir göbeğe ve esnek disklere sahip olan ve septumun eğriliklerine ve düzensizliklerine uyum sağlamalarını sağlayan 1 parçalı birimlerdir. Ekleme kolaylığı eğilimi gösteren 2 parçalı birimler de mevcuttur. Butonlar geçici veya uzun süreli tedavi olarak yerleştirilebilir ve ileriki cerrahi kapanışı engellemez. Septal düğmeler, yaş, komorbidite veya altta yatan patoloji nedeniyle ameliyatın kontrendike olabileceği kişiler için bir seçenektir.

Septal Buton Uygulaması Kimler İçin Gereklidir (Septal Buton Endikasyonları)?

Prefabrike butonlar, cerrahi başarı sağlanamayan ya da cerrahiyi kabul etmeyen hastalarda geçici de olsa tedavi için mükemmel seçeneklerdir. Çoğu hastada burun kanalı septal butonlar yerleştirildikten sonra burun kanamalarının düzelmesi veya çözülmesi, nefes darlığı, ağrı ve ıslık zordur. Bununla birlikte, rinore ve postnazal drenajda iyileşmenin yarıdan az olması ve kabuğun kabuklanmasında gelişme değişkenlik göstermektedir. Septal buton uygulaması sonrası hastanın tahammülsüzlüğü genellikle lokal tahriş, burun tıkanıklığı veya burun içi sekresyonların birikiminden kaynaklanmaktadır (yukarıdaki ilk fotoğrafta ve aşağıdaki fotoğrafta görülen, 1 yıldan daha uzun süredir septal butonu burun içerisinde kalan hastanın, buton kenarlarındaki koyu kıvamlı sekresyon dikkat çekicidir). Kaldırılmasını isteyen hastalar genellikle 6 ay içinde bunu yaparlar.

Septal buton uygulaması - Silikon septal buton - Nazal septal buton nedir? - Septum perforasyonu zararları - Burun duvarında delik için septal buton uygulaması - Septum perforasyonu olanlar - Nazal septumun perforasyonu - Septal buton endikasyonları - Septal buton kontrendikasyonları - Septal buton nasıl takılır? - Septal Buton uygulaması sonrası yapılması gerekenler - Septal Buton uygulaması sonrası hasta bakımı - Septal buton ne zaman çıkarılmalıdır?- Septal buton uygulaması riskleri - Septal buton uygulamasının zararları

Septal Buton Uygulaması Ayrıntılar

Nazal septal butonların uygunsuz şekilde oturması kabuklanma, tıkanma, yabancı cisim hissi ve düğmenin yerinden çıkmasına neden olabilir. Özel fit düğmeli protezler bazı hastalarda daha konforlu ve daha güvenilir bir uyum sağlayabilir.Yakın geçmişte yapılan bazı çalışmalar, kişiselleştirilmiş septal düğmelere bilgisayarlı tomografi (BT) kullanırken sonuçları incelemiştir. Bu teknikler, düğmeyi yerinde sabitlemek için bitişik yumuşak dokunun sınırlı olduğu büyük (> 3 cm) delikler için özellikle yararlıdır. Düğmenin hareket etmesini önlemek için perforasyonu büyütebilen ve düğmenin yerinden çıkmasına izin verebilecek hassas bir uyum gereklidir. 5 yıl sonra düğme kaybı düğmenin bozulmasından kaynaklanıyor ancak bu Silastic'in normal tükenme süresini aşıyor.Yakın geçmişte tarif edilen, özel olarak uyarlanmış bir septal düğme protezi üreten teknikler arasında, alginat kalıp ve sıva dökümü kullanılarak biçimlendirilmiş, silikon septal bir butonprotezinin yanı sıra mıknatıs tabanlı bir 2 parçalı düğme protezi bulunmaktadır. Bu butonların varlıkları arasında hasta rahatlığı ve hastanın kendi başına yapabileceği yeteneği de içeren ekleme ve çıkarma kolaylığı yer alır.

Septal Buton Nasıl Takılır?

Nazal Septal Buton

Burun içerisine lokal anestezik sprey sıkılır. Bir burun deliğine bir kağıt parçası yerleştirerek ve septum defekti ile birlikte septumun üst ve alt sınırını ölçülür. Deliklerin boyutu diğer burun deliğinden işaretleme kalemi kullanılarak işaretlenebilir. Butonun flanşlarını perforasyon ve septumun üst ve alt sınırları arasında eşit uzaklıkta olacak şekilde kesilir. Butonun kenarlarını pürüzsüz hale getirilir. Buton yerleştirilir.

Delik kabuğunun tüm doku kenarları kabuklanma ve kanamayı en aza indirgemek için yeterince örtmelidir. Eğer flanşlar çok büyük kalırsa, alt yan kıkırdakların septuma yerleştirildiği bölgeye dokunabilirler. Bu ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir.

Septal Buton Uygulaması Kimler İçin Uygun Değildir (Septal Buton Kontrendikasyonları)?

Septal buton uygulaması aşağıdaki özellikleri olan hastalar için uygun değildir:

• Septum deviasyonu olan hastalar, buton yerleşimi için nispeten kontrendikedir, çünkü septuma karşı zayıf oturmalara neden olabilirler.
• Burun septumu tama yakın olmayan hastalar
• Burun boşluğunda aktif enfeksiyonu olan hastalar
• İntranazal ilaçları aktif olarak kullanan hastalar
• Aktif kanamalı septum deliği olan hastalardır. Bu hastalarda, oto immün, enfeksiyöz ve habis süreçlerin araştırılması gereklidir

Septal Buton Cerrahiye Uygun Olan Burun Septumu Perforasyonu Bulunan Hastalarda, Septum Deliğinin Genişlemesine Neden Olabilir!

2 cm' den daha küçük çapta nazal septum perforasyonu olan hastaların cerrahi işlemlerle, septum perforasyonu tamiri yapılması daha uygundur. Bununla birlikte, bu hastalar cerrahiyi kabul etmez ve septal buton takılması işlemini tercih ederlerse, perforasyonun büyümesi riski de mevcuttur. Zaten cerrahi tedavi yapılmadığında, mevcut burun içi hava artışı ve kronik mukozal kuruluğa bağlı olarak da deliğin büyüme şansı mevcuttur. Septum perforasyonu ameliyatı olanlarda, septum deliği tamamen kapalıldığında etki kalıcıdır. Bununla birlikte septal butonun yabancı cisim olduğu ve burun içerisinde sekresyonların birikebileceği ve delik kenarlarında kronik enfeksiyona neden olabileceği unutulmamalıdır. 2 cm' den daha geniş olan perforasyonlarda tek ameliyatla deliğin tam kapanma şansı düşmektedir. Septum perforasyonu ameliyatı yapan doktorlar için, 4 cm ve daha geniş perforasyonların cerrahi işlemle kapatılması için standardize edilmiş tam başarılı bir yöntem bulunmamaktadır.

Septal Buton Uygulaması Sonrası Yapılması Gerekenler

Septal buton uygulaması sonrası hasta bakımı ile ilgili olarak yapılması gerekenler aşağıdaki şekilde özetlenilebilir:

• Hasta günde en az 3 kez burun içi tuzlu su uygulaması ile burun içerisindeki sekresyonları temizlemelidir
• Burun kuruluğu şikayeti olan hastalar burun nemlendiricisi yada doktorunuzun önerdiği göz pomatlarını kullanabilir
• Düzenli buhar inhalasyonları 2 hafta boyunca önerilir (yurt dışında bazı klinikler öneriyor diye yazdım).

Septal Buton Ne Zaman Çıkarılmalıdır?

 Yerleştirme işleminden sonra, tek bir septal düğmenin yerinde kalması konusunda katı kurallar yoktur. Bu, hastanın düzenli nazal hijyen uygulama kabiliyetine ve isteğine bağlıdır. Bazı yazarlar, düğmenin düzenli aralıklarla kaldırılmasını ve değiştirilmesini savunurken diğerleri, düğmenin bir yıldan uzun süre yerinde kalabileceğini bildirmektedir.

Septal Buton Uygulaması Riskleri

Septal butonlara bağlı riskler aşağıdaki şekilde özetlenilebilir:

•  Protezin nazofarenke (genize) doğru yer değiştiren birkaç olgu bildirilmiştir.

• Diğer uzun süreli komplikasyonlar, burun kanaması sıklığının artması, kabuklanma artışı, burun içi ağrı, yabancı cisim hissi ve perforasyon kenarlarının daha fazla aşınması ile septum deliğinin genişlemesidir.

Nazal septum perforasyonu tedavisinde mümkünse cerrahi tamiri tercih ediyorum. Nazal septal buton uygulaması büyük deliklerde ve cerrahinin uygun olmadığı vakalarda  daha uygundur.

Lütfen septal buton fiyatı ya da septal buton temini için medikal firmaları ile iletişime geçiniz!

Kaynak linkler ve benzer makele linkleri >>



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

HPV Virüsü ve Korunma Yolları İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ve paketle

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl