Transkanal Endoskopik Miringoplasti - Timpanoplasti
Neden Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatı Tercih Ediliyor?
Son zamanlarda giderek yaygınlaşan endoskopik kulak zarı ameliyatları ile, dış kulak yoluna yerleştirilen endoskop yardımı ile, kulak dışından gözle görünebilir bir cilt kesisi yapılmadan kulak zarındaki delikler kapatılabilmektedir. Orta kulak cerrahisi genellikle cerrahi mikroskop kullanılarak yapılır. Başlangıçta kulak burun boğaz pratiğinde, paranazal sinüs ameliyatları için endoskoplar kullanılmıştır
Aslında dış kulak kanalı yoluyla kesisiz kulak zarı ameliyatları eskiden beri yapılmaktaydır. Transkanal miringoplasti ya da transkanal timpanoplasti olarak adlandırılan kulak zarı ameliyatları hem mikroskop hem de endoskop yardımı ile yapılabilmektedir. Endoskopik kulak zarı tamiri operasyonu, orta kulakta kronik iltihap artıkları bulunmayan, orta kulak çevresindeki kemiklerde iltihap bulunmayan, kabaca "temiz - kuru kulak" olarak tarif edilen kulaklarda tek başına basit kulak zarı deliklerinin onarılmasında ideal bir işlemdir. Kulak kepçesinin ön kısmındaki tragus bölgesinden sadece 1 cm' lik gizli bir cilt kesisi sonrasında alınabilen kıkırdak, kıkırdak zarı ya da her ikisi birlikte işlem esnasında kulak zarındaki deliğin tamiri amacıyla kullanılabilmektedir.
Genel olarak hastaların endoskopik kulak zarı ameliyatını tercih etmelerindeki nedenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- kulak arkası ya da kulak önünde gözle görünebilir bir kesi izinin olmaması
- kulak anatomisinin mümkün olduğunca az değiştirilmesi
- basit ve kısa sürede yapılabilir bir işlem olması
- kolayca tekrarlanabilir bir işlem olması şeklinde sıralanabilir.
Endoskopik kulak zarı ameliyatının avantajları
Endoskopik yaklaşım, insizyon veya kanalplasti (dış kulağın genişletilmesi ve yeninden şekillendirilmesi işlemi) gerektirmediğinden daha az invaziv bir yaklaşımdır ve kulak bölgesine insizyon yerinde ortay çıkabilecek saç kaybı tedavisi için saç ekimi gereksinimi olmaması, kulak kepçesi arkasından yapılan kesiye bağlı olarak kepçe kulak ortaya çıkma riskinin olmaması gibi birçok avantajı bulunmaktadır.
Mikroskobik yaklaşımla karşılaştırıldığında, endoskopik yaklaşım daha az postoperatif kanama ve ağrı ile ilişkilidir ve daha iyi kozmetik sonuçlar sağlar.
Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatı Her Hastaya Uygun Değildir!
Endoskopik yöntemle kulak zarı tamiri seçilmiş hastalarda, tek başın kulak zarında delik olan hastalar için idealdir. Kronik iltihap artıklarının bulunduğu kolesteatomlu kronik orta kulak iltihaplarında ve sürekli enfekte olan kulaklarda uygun bir yöntem değildir. Bu konudaki teknik seçimini sizi muayene eden hekime bırakmanız daha doğru olacaktır. Dış kulak yolu çok dar olan hastalar da çok uygun olmayabilir.Endoskopik kulak zarı ameliyatının kontrendikasyonları
Endoskopik teknikle zar onarılmasının uygun olmadığı durumlar "nastoid içeren geniş orta kulak kolesteatomu, endoskopik erişimi engelleyen dış kulak kanalında tıkanma ve ekzositoz varlığı, yetersiz ekipman mevcudiyeti" şeklinde özetlenilebilir (kaynak linkler >> Ear endoscopic Surgery: Dissection of the Middle Ear).Endoskopik Teknikte Kıvrımlı Dış Kulak Yolu Olan Hastalarda "Kanalplasti" Yapılmadan Zarı Tamiri Yapılabilir!
Dış kulağın kıvrımlı anatomisi ve kemik çıkıntıları mikroskobik görünümleri olumsuz etkiler ve derin yapıların görselleştirilmesini bozar. Böyle durumlarda kanalplasti gerekebilmektedir. Öte yandan, endoskopun ileri ve geri hareketleri ile elde edilen panoramik ve geniş açılı görünüşler dış kulak kanalının kıvrımlı anatomisinden etkilenmez. Endoskopinin sonunun ötesindeki görüş kolayca cerraha sunulur, aynı zamanda çeşitli endoskop manipülasyonları ile büyütme sağlanabilir ve bu da kanal plati ihtiyacını ortadan kaldırır.Endoskop ile sağlanan panoramik, geniş açılı ve büyütülmüş görünümün yanı sıra ve kesintisiz görüntü sağlamak için mikroskop dezavantajının çoğunu ortadan kaldırır. (kaynak link >> Endoscopic tympanoplasty vs microscopic tympanoplasty in tubotympanic CSOM: a comparative study of 44 cases).
Derinlik algısı kaybı ve bir el tekniği, uygulama ile aşılabilen endoskopun dezavantajlarından bazılarıdır. Bu nedenle, Endoskopik timpanoplasti, mikroskopik timpanoplastinin iyi bir alternatifi olabilir.
Önceden Başarısız Kulak Zarı Ameliyatı Yapılan Hastalarda da, Endoskopik Kulak Zarı Operasyonu Yapılabilir!
Yukarıdaki animasyon fotoğrafında olduğu gibi önceden kulak zarı ameliyatı yapılmış olan ve kulak zarında ufak delik ya da delikler bulunan hastalarda, endoskopik yöntemle kulak zarı onarılması işlemi yapılabilir.
Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatı İçin Özel Alet ve Ameliyat Malzemesi Gerekli midir?
Klasik kulak zarı ameliyatlarından farklı olarak endoskopik miringoplasti ya da endksopik timpanoplasti operasyonlarında mikroskop kullanılmadan işlem sonlandırılabilmektedir. Yani mikroskop yerine ameliyat esnasında endoskopik sistem kullanılmaktadır.Bunun yanında, dış kulak yoluna yerleştirilecek olan endoskopun ince ve mümkünse kısa boyda olan "pediatrik endoskop" şeklinde kullanılması ameliyat esnasında dış kulak yoluna diğer aletlerin daha olay bir şekilde yerleştirilmesine olanak sağlayabilir.
Endoskopik Yöntemle Hangi Kulak Ameliyatları Yapılabilmektedir?
Endoskopik teknik sadece kulak zarı ameliyatları için değil; ventilasyon tüpü yerleştirilmesi, miringoplasti, timpanoplasti, malformasyon için kemikçik rekonstrüksiyonu ve kemikçik travması, kolesteatom ameliyatları, otoskleroz ameliyatları ve koklear implantasyonu gibi prosedürlerde de tercih edilebilir (kaynak >> Endoscopic management of cholesteatoma: long-term results).
Endoskopik ve Mikroskopik Kulak Zarı Ameliyatları Hakkında
Timpanoplasti, orta kulakta hastalığın tedavisini, delik kulak zarının tamirini ve işitme restorasyonunu içerir. Miringoplasti ve timpanoplasti sırasında endaural, transkanal ve postauriküler yaklaşımlar kullanılır. Son zamanlarda transkanal endoskopik yaklaşımlar popüler hale gelmiştir. Endoskopik yaklaşım çok daha geniş bir görüş alanı sağlar. Mikroskobik yaklaşımda, anterior perforasyonlarda (kulak zarının ön kısmındaki deliklerde) retroauriküler yaklaşım tercih edilirken, posterior perforasyonlarda endaural yaklaşım tercih edilirken, küçük delikler genellikle transkanal yaklaşımla tedavi edilir. Mikroskobik yaklaşımın ana avantajı, derinlik algısını da sunan görünüm sağlaması ve cerraha iki elle çalışmasına izin vermesidir. (kaynak link >> The effects of the incision types in myringoplasty operations...).
Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatlarının Mikroskopik Kulak Zarı Ameliyatlarına Göre Dezavantajları
Endoskopik kulak zarı ameliyatı, cerrahın anatomik detaya hakimiyetini ve kulak cerrahisi ile ilgili tecrübe olmasını gerektirmektedir. Genel olarak endoskopik teknikle kulak zarı ameliyatının devazantajları aşağıdaki gibi sırlanabilir (kaynak link >> Endoscopic Ear Surgery - Thieme Connect):
- Cerrahi manipülasyonların tek el kullanılarak yapılması
- Monitör iki boyutlu görünümler sağladığından, derinlik algısının zor olması
- İşlem esnasında dış kulak yolundaki kir ve az miktardaki kandan endoskopun kolayca etkilenmesi ve sık olarak endoskop ucunun temizlenmesi ihtiyacının olması
- Dış kulak kanalının iyi hemostaz gerektirir
- Bu konu tartışmalı da olsa "endoskopun ışık kaynağından üretilen ısının neden olduğu çevre yapılarına potansiyel zarar verebileceği" savunulmaktadır. İşlem esnasında zaten soğuk ışık kaynağı kullanılmaktadır ve endoskopun ucunun orta kulaktaki yapılara teması pk olmamaktadır
- Endoskopların büyütme alanı sınırlıdır
- Eğitim gerektirir
"Endoskopik kulak zarı ameliyatı" hakkında bilgiler bulabileceğiniz benzer makale linki >> Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatı ve Avantajları
Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatı (Endoscopic Eardrum Repair)
Microskopik Transkanal Miringoplasti
Yukarıdaki videoda, mikroskop kullanılarak, yine dış kulak yolu içerisinden yapılan miringoplasti operasyonu görülmektedir. Greft alınırken yapılan yaklaşık 1 cm uzunluğundaki tragusa yapılan gizli kesi haricinde, kulak kepçesine ve dış kulak yoluna gözle görülebilen ilave kesi yapılmamaktadır.
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder