Yurtdışından gelen dil bağı ve dudak bağı olan hasta yakınlarının ülkemizdeki hastalarımıza göre farklı özellikleri mevcut. Belki fotoğrafta bir detay var anne bebeğini dizlerinin üzerine sırt üstü yatırıyor ve muayene esnasında dudak bağı ve dil bağının kısıtlayıcı etkisi elle değerlendirilebiliyor. Dr.Kotlow tarafından önerilen dil bağı muayenesi ve dudak bağı muayenesi esnasında, dudak bağına bağlı dudaktaki kısıtlanmanın ve dil bağına bağlı dildeki kısıtlanmanın değerlendirilmesi bu şekilde daha rahat değerlendirilebildiği şeklindedir. Maalesef, dil bağı ve dudak bağı ile ilgili yeni bilgilerin, tanımlama değişikliklerinin yazılı olduğu web sitelerinin çoğu İngilizce ve yurtdışından gelen hastalarım maalesef bu konuda çok daha yeni bilgileri edinmiş olarak geliyorlar.
Hastama şans, mutluluk, huzur ve sağlık dolu bir hayat dilerim ve Amerika' daki hastalarımıza, arkadaşlarımıza İstanbul' dan selamlar ve sevgiler.
Aşağıda sizlerden gelen sorular doğrultusunda konu ile ilgili eski - yeni birkaç bilgiyi eklemek isterim.
Dil Bağı - Dudak Bağı Eski - Yeni Birkaç Bilgi
Dil bağı değerlendirilirken dikkat edilmesi gereken ayrıntıları eski ve yeni olarak aşağıda yazmak isterim:Dil bağı değerlendirilmesi ve dudak bağı değerlendirilmesi ile ilgili yeni bilgiler:
- dil bağlarının hepsinin gözle görülebilmesi
- dil bağlarının tedavisinin aciliyetinin olmaması ve beklenilmesi
- dil bağlarının genelde kendiliğinden düzelmesi
- dil bağlarının sadce kısa ve kalın olarak sınıfflandırılması
- dil bağına bağlı dili yanlara büyüyen çocuklarda "kısa dil" ya da "kalın dil" ifadesinin dil bağından bağımsız olarak söylenmesi
- dil bağlarının meme emme üzerine etkisinin çok fazla olmaması
- çocuk büyüdükçe dil bağının sorun olmaktan çıkması
- dudağın dışına çıkarılmasının birçok açıdan dil bağının şiddetinin belirlenmesinde çoğunlukla yeterli olması
- dudak bağlarının bebeğin meme emmesine etkisinin fazla olmaması
- dudak bağlarının kesilmesinde dişlerde ayrılma ve konuşmayla ilgili etkilenmeler haricinde genelde gerekli olmaması
- dudak bağı olan bebeklerde meme emme üzerine dudak bağının meme emme performansına fazla etki etmemesi
- dil bağının az miktarda kesilmesinin tedavide yeterli olabileceği
Aslında o kadar çok yazılması gereken bilgi var ki ...
Dil bağı değerlendirilmesi ve dudak bağı değerlendirilmesi ile ilgili yeni bilgiler:
- dil bağı ve dudak bağı emzirme sorunu olan bebeklerde mevcutsa en kısa sürede kesilmesi gerekmektedir
- dil bağları yerleşimine göre, ön ve arka dil bağı olarak iki grupta sınıflandırılır ve ön dil bağları Tip 1,2 ve 3 olmak üzere kendi içerisinde 3 gruba ayrılırken; ara dil bağı da Tip 4 olarak sınıflandırılmaktadır.
- dudak bağları yerleşimine göre aynı şekilde 4 alt tipe ayrılarak sınıflandırılır. Sert damağa kadar ulaşan üst dudak bağları Tip 4 olarak adlandırılır
- dil bağları değerlendirilirken "tek başına dil bağının uzunluğunun yanında, dilin ucu ile dil bağını başlangıcı arasındaki serbest dil alanı (free tongue) mesafesi çok önemlidir. Yani bu kullanılabilir dil alanı uzadıkça dil bağının kısıtlayıcı etkisi azalmaktadır"
- dil bağı değerlendirilirken ağız açıkken dilin ağız tabanından yukarıya ne kadar kaldırılabildiği de önemlidir.
- dudak bağı ve dil bağı olan bebeklerde aynı anda dudak bağı kesilmesi ve dil bağı kesilmesi işlemi yapıldığında emzirme performansı artışı en fazla olmaktadır
- dudak bağı ameliyatı ve dil bağı ameliyatı sonrasında elmas şeklinde kesi yarası olmaktadır. Bu yara alanının dikey düzlemde iyileşmesi ve dudak bağı ya da dil bağının yeniden kısmi ortaya çıkmaması için 6 haftaya kadar masaj yapılması gerekmektedir.
- dil bağı olan bebeklerde reflü, gaz yutma v huzursuzluk, bozulmuş yutmanın ilk fazı ve sütün ağızda uzun süreli kalması (bebek pozisyon değiştirilince akması görülebilir) görülebilir (dil bağına bağlı orta kulak iltihabı olur mu... yurtdışında bilimsel çalışma başlatılabilir ...)
- dil bağı olan bebeklerde yapısal değişiklik sadece dilde ortaya çıkmaz çene ve alt dişler de de etkilenme olduğu gibi dilin pozisyonun geri kalması da ortaya çıkabilir (dil bağının uyku apnesini kolaylaştırıcı etkisi de yakın zamanda vurgulandı)
- tek elle bebeğinizin orta hatta dilinin altına bastırarak ve dudağının altına sokarak dil bağı ve dudak bağını anlayabilirsiniz!
- dudak bağı, diş eti ile dudağın birbirine çok yakın bir şekilde kalmasına neden olarak, bu bölgede süt, mama ve yiyeceklerin birikmesini ve bakteri üremesi için uygun rezervuar ortamın oluşmsını sağlayarak da diş çürüğü riskini arttırabilir!
- 2 yaşında önce dudak bağı ve dil bağının kesilmesi çene ve dişte yapısal etkilenmenin engellenmesi için önemlidir
- bebeklerde dil bağı ameliyatı ve dudak bağı ameliyatı için en geçerli endikasyon "bebekte emzirme sorunu ve annede meme ucu problemleri" nin olmasıdır
- arka dil bağları sadece elle muayenede anlaşılabilir ve birçok ön dil bağlarının kısmi de olsa arka dil bağı parçası bulunmaktadır
- arka dil bağları genioglossus kasının hemen üzerindedir ve işlem esnasında kasın kesilmesi şart değildir
- dudak bağı olan bebeklerde de, normal labial frenulum olan bebeklerde de ön dişlerde ayrılma (diastema) görülebilir. Basit bir şekilde dudak bağının diş etine paralel olarak kesilmesi dişlerde ayrılmanın tedavisi için her zaman yeterli olmayabilir (genelde sadece bebeğin yeniden sağlılı meme mandallaması - latch on yapması amacıyla kesiliyor)
- ağız içi mukozası çevreden merkeze doğru çok hızlı iyileşmektedir. Masaj yapılmaması durumunda, yatay düzlemde iyileşsen yara yeri nedeniyle dilde ve dudak ta yeniden kısmi kısıtlanma ortaya çıkabilir
- dudak bağı sınıflandırılması ve dil bağı sınıflandırılmasında kullanılan kriterler, bu bağların anatomik özellikleri üzerine yapılmaktadır. Kısıtlılık miktarı bu sınıflandırmayla uyumsuz olabilmektedir. Örneğin tip 3 üst dudak bağı olan ve dudak bağı çok kısa olan bir bebekte de, üst dudak hararetleri ciddi kısıtlanabilir.
- her dil bağı türü her bebekte aynı miktarda belirtiye neden olmaz.
- süt dudak bağlarına bağlı olarak, üst çene kemiğinde gelişme bozukluğu olabilir
- meme emerken üst dudak bağı olan bebeklerde, dudağın kaldırılarak memenin kahverengi areola kısmına oturtulamaması nedeniyle, bebeğin ağzına çekebildiği süt miktarının az olması, üst dudağıyla meme ucuna yakın bebeğin baskı yapması sonucunda zaman içerisinde üst dudak orta kısmında çıkıntı (kallus) ortaya çıkabilir. Bu dudum bebeğinizin asında çok çabaladığının bir göstergesidir.
Kaynak makale ve çalışma linkleri >>
- Frenotomy for tongue-tie in Australian children, 2006–2016: an increasing problem
- Quality, Readability, and Trends for Websites on Ankyloglossia
- Tongue-tie division in the newborn: Follow-up at 9 and 38 months
- What does the world think of ankyloglossia?
- Book Review: Supporting Sucking Skills in Breastfeeding Infants
- Defining Tip–Frenulum Length for Ankyloglossia and Its Impact on Breastfeeding: A Prospective Cohort Study
- Breastfeeding problems should be the only relevant criteria for deciding whether to carry out a frenotomy in infancy
- Revision Lingual Frenotomy Improves Patient-Reported Breastfeeding Outcomes: A Prospective Cohort Study
- Does frenotomy improve breastfeeding problems in neonates with ankyloglossia?
- Ankyloglossia (tongue-tie): a diagnostic and treatment quandary
- Diagnosing and understanding the maxillary lip-tie (superior labial, the maxillary labial frenum) as it relates to breastfeeding
- Infant reflux and aerophagia associated with the maxillary lip-tie and ankyloglossia (tongue-tie)
- Lingual frenulum protocol with scores for infants
- The influence of the maxillary frenum on the development and pattern of dental caries on anterior teeth in breastfeeding infants: prevention, diagnosis, and treatment
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel: 0533 6550199
Fax: (0212) 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder