Arka Dil Bağı (Posterior Tongue Tie -PTT)
Dil bağı olan ve emzirme sorunları bulunan bebeklerde, dil bağı kesilmesi (lingual frenektomi) işlemi sonrasında, yeniden yapışmayı engellemek ve kullanılabilir serbest dil bölgesinin (free tongue) mümkün olduğunca uzun kalmasını sağlamak için dil bağı masajı önerilmektedir.
Yukarıdaki videoda, dil bağı masajı ve dudak bağı masajı gösterilmektedir.
Dil bağı masajı esnasında, dilin altından yukarıya doğru orta hatta dildeki yara yerinin gerilmesi önerilmektedir. Yani ortaya çıkan elmas şeklindeki yara alanının dikey düzlemde iyileşmesi amaçlanılmaktadır. Konu ile ilgili olarak Dudak Bağı ve Dil Bağı Ameliyatı Sonrasında Elmas Şeklinde Kesi ... ve Dil Bağı Masajı linklerine göz atabilirsiniz.
En kolay görülebilen dil-bağlarında (ön dil bağları), frenulum dilin ucuna birleşir, bu da bebeğin dilini uzatmaya çalıştığı zaman kalp şeklinde görünmesine neden olur. Zar şeklindeki ön dil bağları kesildikten sonra, yara yerindeki mukozal hasarın dışında kas dokusu hasarı azdır. Buna bağlı olarak masaj sonrası beklenilen ağrı daha az olması doğaldır.
Dudak bağı masajı ve dil bağı masajı nasıl yapılır?
Germe egzersizlerine başlamadan önce ellerinizin temiz olduğundan ve tırnaklarınızın yanlışlıkla bebeğinizi incitmesini önlemek için kısa olduğundan emin olun. Dudak germek için, bebeğin burnuna doğru ve yukarı doğru çekmek istediğinizde, serbest bırakmanın yapıldığı alanı ortaya çıkarmak için hafif bir baskı uygulayın (yukarıdaki videoya bakın). Dil için, çoğu ebeveyn, bebeğinizi sırtında, başınız size doğru ve ayaklarınızı uzağa işaret ederek, en kolay pozisyonda buluyor. Bebeğinizin dilinin altına girmek için işaret parmağınızı kullanın ve serbest bırakma alanının açığa çıkması için yukarı kaldırın (yukarıdaki videoya bakın). Gergiyi 3-5 saniye tuttuktan sonra parmaklarınızı, serbest bırakıldığı yerde elmas şeklinin her iki yanına yerleştirin ve cerrahi alanı yatay olarak germek için parmağınızı 3-5 saniye boyunca çekin. Genelde günde 5-6 sefer ve 30 saniyeye kadar yapılması uygundur.
Germe işlemden en az 3 hafta süre devam edilmelidir (ideali 6 haftaya kadar yapılmasıdır). Bazı bebeklerde iyileşme biraz daha uzun sürebilir, bu nedenle eğer dil bağı masajını durdurursanız ve emzirmeniz tekrar kötü etkilenirse, egzersizleri tekrar başlatın ve bir hafta daha devam edin.
Arka dil bağı (posterior tongue tie - PTT) için kavram ve tanımlama karmaşası!
"Arka dil bağı" ifadesi, normal görünebilen ve dilin ucuna ulaşan dil bağı yerine gözle görünemeyen ve daha arkada bulunan, elle muayenede anlaşılabilen dil bağı olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte bu tanımlama, ailelerde sanki dilin arka tarafında ve bademciklere yakın bir yerde dil bağı olduğu düşüncesine neden olabilmektedir.Arka dil bağı, dilin ön tarafındaki anormal derecede sıkı mukozalarla çevrili bir submukozal bölgede anormal kollajen liflerinin varlığıdır. Klasik bir ön dil bağının arkasında her zaman arkasında bir arka bileşeni bulunmaktadır (her zaman gözl görülemeyen). Anormal kollajen liflerinin hepsinin serbest kalmaması, kalıcı dil kısıtlaması ile sonuçlanır. Arka dil bağı genioglossus kasının üzerindedir ve PTT' nin anormal kollajen lifleri, dil kaslarını örten mukus zarı içinde iç içe geçmektedir. Bu mukoza zarının altındaki dilin kası (genioglossus kası) tamamen farklı bir doku tabakasındadır ve bu nedenle aslında arka dil dil bağı anatomisine dahil değildir.
Arka dil bağı ameliyatının farkları ve ameliyat sonrası farklı ayrıntılar
Arka dil bağı kesilirken de yine normal dil bağı ameliyatlarında kullanılan makas, lazer ya da thermal welding gibi enstrumanlar kullanılabilir. Bununla birlikte ince ön dil bağlarından farklı olarak kas lifleri ile iç içe geçen bir dil bağı türü olduğu için işlem esnasında daha damarlı ve kalın, daha fazla kanamaya meyilli bir doku kesilmektedir. Dilin alt-arka kısmı ve ağız tabanı arasında kalan bu kesi alanı bebeğiniz uyuduğunda ilk birbirine temas eden mukoza bölgesidir.Kesilen dokunun daha kalın ve kanlı bir doku olması, yapışma riskinin ve yeniden dil bağı yapısının ortaya çıkması riskinin fazla olması anlamına geldiği gibi; aynı zamanda kesi alanında daha fazla ağrı hissedilmesi beklenilebilir. Arka dil bağı kesilmesi işlemini genelde ofis şartlarında yapmamayı tercih ediyorum ve ameliyat esnasında ısı hasarını azaltan uygulamaları tercih ediyorum. Arka dil bağı kesilmesi sonrasında bebeğinizde ilk birkaç gün meme reddi olabilmektedir. Ameliyat sonrasında kesi alanına masaj öncesi ve emzirme öncesinde dondurulmuş anne sütü değdirilmesi, ilk birkaç gün az miktarda ağrı kesici ilaç kullanılması gerekilmektedir.
Arka dil bağı ameliyatı animasyonu
Yukarıdaki videoda, genioglossus kasına mümkün olduğunca en az zarar verilerek, lazerle arka dil bağı ameliyatı işlemi ve yara yerinin emilebilen dikiş materyalleri ile dikilmesi gösterilmektedir. Lazeri, ısı hasarı fazla olması ve ilave maliyet gerektirmesi nedeniyle sık olarak tercih etmiyorum.
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder