Sinüzit ve Migren Baş Ağrısı
Sinüzit belitileri - Migren belirtileri - Sinüzite bağlı baş ağrısı - Migrene bağlı baş ağrısı - Sinüzit ve migren baş ağrısı nasıl ayırt edilir? - Sinüzit belirtleri - Migren belirtileri - Baş ağrısı / Görsel kaynağı: 4 Cara Mengobati Migrain Secara Alami |
Baş ağrısı birçok insanda sık görülen bir şikayet ve bu durumda birçok insan sinüslerden kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünebiliyor.
Thomas Jefferson Üniversitesi'nden Dr. Stephen Silberstein, bir migrenin genellikle şiddetli baş ağrısı olan kişilerde sık sık suçlanacağını söylüyor. Kendisi tarafından yazılan Amerikan Nöroloji Akademisi' nin migren tanısı ve tedavisi hakkındaki yönergelerinda aşağıdaki şekilde migren ve sinüzit arasındaki farkları özetlemiştir:
"Doktorunuzun ofisine gelip giden baş ağrısı (aralıklı ve ataklar arasında ağrı ortadan kayboluyor) ile gidiyorsanız, şikayetleriniz % 95'i migrene bağlıdır" şeklinde vurgulamaktadır.. "Sinüs enfeksiyonu olan kişiler önce baş ağrısından şikayet etmezler. Önce hasta olduklarını (gribal enfeksiyon belirtileri, halsizlik, giderek artan yüz de dolgunluk hissi) ve baş ağrısına sahip olduklarını söylerler.
Sinüs baş ağrıları genellikle, burun tıkanıklıklarının bir enfeksiyonu ve enflamasyonuyla oluşur. Bu tıkanıklığa yol açar. Ve bu alnında ve elmacık kemikleri arkasında ağrı ve baskıya neden olur.
Sinüzit ve Migren Baş Ağrılarının Ortak Özellikleri
Sinüs baş ağrıları ve migrenlerin ortak aşağıdaki belirtileri olabilir:• Baş ağrısı, özellikle de alın bölgesinde
• Kaşıntılı veya sulu gözler
• Hareket esnasında ağrı
Migren Baş Ağrılarının Farklı Özellikleri
Migren baş ağrılarında genellikle aşağıdakiler dahil diğer semptomlar da birlikte görülebilir:• Mide bulantısı ya da kusma
• Sese veya gürültüye duyarlılık
• Başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrısı
Sinüzite bağlı baş ağrılarında beraberinde enfeksiyon belirtilerinin olması, ağrının kesintisiz ve giderek artması tedavi sonrasında giderek azalması, hastanın psikolojik durumundan etkilenmemesi, burun içerisinde önden ve arkadan iltihabi akıntının varlığı tipik özelliklerdir. Sinüziti olan bazı hastalarda koku almadan değişiklik, burundan koku gelmesi gibi belirtiler de olabilir. Migren ağrılarında ağrı çok şiddetli başlayıp bir anda ortadan kalkabilir ve ses, ışık, stres varlığından etkilenebilir. Bazı migren türlerinde gözde lekelenme olması da tipik özelliklerdir.
Sinüs Enfeksiyonu (Sinüzit) Tanımı ve Gerçekleri Özet Bilgiler
Sinüzit belitileri - Sinüzite bağlı baş ağrısı - Sinüzit ve migren baş ağrısı nasıl ayırt edilir? - Sinüzit belirtleri - Baş ağrısı - Sinüzit tanısı |
Akut sinüzit tanısı konulan bir hastanın yapılan endoskopik burun muaynesinde, sol burun boşluğu içerisinde iltihabi akıntı yukarıdaki fotoğrafta görülmektedir.
Sinüzit veya sinüs enfeksiyonu, burun pasajlarındaki hava boşluklarının iltihaplanmasıdır.
• Sinüzite, enfeksiyon, alerji ve sinüslerin kimyasal veya parçacık tahrişinden kaynaklanabilir.
• Çoğu insanda sinüs enfeksiyonları diğer insanlara bulaşmaz.
• Sinüzit, akut sinüs enfeksiyonu, subakut sinüs enfeksiyonu, kronik sinüs enfeksiyonu, enfekte sinüzit ve enfeksiyöz olmayan sinüzit olarak sınıflandırılabilir.
• Sinüzit belirtileri ve semptomları arasında aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
◦ Baş ağrısı
◦ Yüz hassasiyeti
◦ Sinüslerde, kulaklarda ve dişlerde baskı veya ağrı
◦ Ateş
◦ Geniz arkasında iltihabi akıntı (postnazal drenaj)
◦ Burun tıkanıklığı
◦ Boğaz ağrısı,
◦ Yüzde şişlik olması
• Bakteriyel sinüs enfeksiyonu semptomları arasında aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
◦ Yüz ağrısı
◦ İltihap benzeri burun akıntısı
◦ Bir haftadan uzun süren ve reçetesiz (OTC) nazal ilaçlara cevap vermeyen belirtiler.
• Sinüs enfeksiyonu genellikle hasta öyküsü ve fizik muayene ile teşhis edilir.
• Bakteriyel sinüzit genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir (tuzlu sularla burun yıkama ve diğer ilaçlar etkili olmazsa).
• Sinüzit ve sinüs enfeksiyonları için ev ilaçları, asetaminofen, dekonjestanlar ve mukolitikler gibi reçetesiz (OTC) ilaçları içerir. Nazal irrigasyon, Sinüs rinse, Neti-pot veya diğer durulama kitlkeri ile de gerçekleştirilebilir.
• Sinüslerin nadir mantar enfeksiyonları tıbbi acil durumlardır.
• Gelişebilen sinüs enfeksiyonu komplikasyonları, menenjit, beyin apsesi, osteomiyelit ve orbital selülittir.
• Fungal sinüs enfeksiyonlarını önlemek için fungal aşı mevcut değildir.
Sinüs Baş Ağrısına Sahip Olduklarını Düşünen 5 Kişiden 4' Ünden Fazlası Migren Ağrısı Yaşamaktadır!
Sinüs baş ağrısına sahip olduklarını düşünen 5 hastanın en az 4 tanesinde mevcut ağrının nedeni migrendir. Bu bilginin neden önemli olduğunu söylemek gerekirse "bir migrenin sinüs baş ağrısı gibi tedavi edilmesi ya da tam tersi, işe yaramıyor". Yani hastalar gereksiz yere antibiyorik ve dekonjestan ilaç kullanabilir ve baş ağrılarında azalma olmayabilir.Amerikan Migren Çalışması II (American Migraine Study II) başlıklı çok büyük bir toplum temelli çalışma, migren tanısı alan birçok kişinin “sinüs” baş ağrısına sahip olduklarını düşündüğünü göstermiştir. Anlamlı olarak, yaklaşık 30.000 çalışma katılımcısı vardı - sadece migren tanısı konan yaklaşık% 50'si çalışmadan önce migren olduğunu biliyordu.
Baş ağrısı olan hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, “sinüs baş ağrısı” şikayeti olan yaklaşık 3.000 hasta, reçetesiz ve reçeteli dekonjestanlar, antihistaminikler, nazal spreyler, analjezikler ve antiinflamatuar ilaçların çoğunu almaktaydı. Bununla birlikte, sonuçlarıyla çok fazla hasta memnuniyetsizliği vardı. Memnuniyetsizlik, birçoğunun gerçekte migren sinüs şikayetleri üretmesinden ötürü mantıklıdır.
Araştırma çalışmaları, yaygın sinüs semptomlarının migren ile ortaya çıktığını göstermektedir. Spesifik olarak, bir çalışmada, migren hastalarının% 45'inin, burun tıkanıklığı veya sulu gözlerin en az bir semptomu vardı. Önemli olarak, eğer tıkanıklık migrenin bir parçası ise, spesifik migren tedavisi ile çözülmesi beklenir.
Literatürde, sinüsit, alerjik rinit ve hatta astım dahil olmak üzere hava yolu semptomları olan hastalarda baş ağrılarının meydana geldiği birçok rapor vardır. Bu durumlar ile baş ağrısının arasındaki bağlantı çok iyi anlaşılmamıştır, ancak sık ilişkilerine dayanarak, eş durum olabilir. Başarılı tedavinin şansını arttırmak için, her bir durum için doğru teşhisler önemlidir çünkü tek bir yaklaşımın her iki durumu da tedavi etmede başarılı olamaması olasıdır. Bir teşhis planı geliştirilirken yanlış tanı konmuş olan hastaların belirlenmesi de önemlidir.
Aşağıdaki fotoğraflarda, akut sinüzit tanısı konulmuş olan farklı hastaların burun boşluğu içerisindeki iltihabi sekresyon görülmektedir.
Aşağıdaki paranazal sinüs tomografisi görüntülerinde, uzun süredir yüzünün sağ yarımında baş ağrısı, dolgunluk, burun akıntısı ve basınç hissi tarifleyen hastanın sağ taraftaki maksiller, frontal ve etmoid sinüs boşluklarının sekresyon ve polip nedeniyle kapalı olarak görülmektedir.
Kaynak linkler:
- Sinus Infection (Sinusitis)
- Migraine or Sinus Headache?
- American Migraine Study II - The National Headache Foundation
- Migraine diagnosis and treatment: results from the American Migraine ...
- Prevalence and burden of migraine in the United States: data from the ...
- Migraine (Adult) Clinical Research Trials | CenterWatch
- Medication for migraines - National Library of Medicine - PubMed Health
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder