Üst Dudak Bağı - Dişlerde Ayrılmaya (Diastema) - Diş Çürümesi
Üst dudak bağları dişlerin arasından geçerek sert damağa kadar ulaştığında, Sınıf 4 dudak bağı olarak sınıflandırılmaktadır. Anatomik olarak en sıkı yapışan dudak bağı türüdür ve bu şekilde üst dudağın diş etlerinden öne doğru kaldırılması ve dudağın sabitlenmesi ile ilgili beklenen etkisi de en fazla olmaktadır. Daha önceden Kotlow üst dudak bağı sınıflandırması ile ilgili bir makale yazmıştım ve o makalede dudak bağlarının nasıl derecesine göre sınıflandırıldığını bulabilirsiniz >> Kotlow Üst Dudak Bağı Sınıflandırılması, Coryllos Dil Bağı ...
Bu sınıflandırma sistemi sadece anatomiyi tanımlar ve bir kanser evreleme sınıflandırması gibi, ciddiyeti belirlemez. Bir sınıf 4 ULT, bir sınıf 3 ULT'den "daha kötü" değildir - önemli olan sınırlama derecesidir. Bu kısıtlama derecesi, dudağın hissedilmesiyle ve memede ihtiyaç duyulan flanş hareketini taklit ederek, onu yükseltmeye çalışarak belirlenebilir. Alternatif olarak, bir IBCLC (uluslararası kurul sertifikalı laktasyon danışmanı), dudağın meme üzerinde ne yaptığını değerlendirebilir.
Sınıf 4 dudak bağı olan bebeklerde, dudak kaldırılarak memenin en dış areola kısmına yerleştirilememesine bağlı olarak; aynı dil bağında olduğu gibi emzirme sorunları, yetersiz kilo alımı, annede meme ucu sorunları, gaz yuta gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yani sınıf 4 dudak bağları bebeğin memeyi doğru mandallama (latching) ya da kavrama yeteneğini olumsuz etkilemektedir. Konu ile ilgili benzer bir makaleyi yakın zaman önce yayınlamıştım >> Bebeğiniz Meme Emerken Zorlanıyorsa Bebeğinizin Üst Dudağını Kaldırıp Bakın! - Dudak Bağı Belirtileri
Dudak Bağına Bağlı Emzirme Sorunu Haricinde Görülebilen İki Problem Üst Dişler Arasında Boşluk Olması (Diastema) ve Erken Diş Çürümesidir!
Üst Dudak Bağı, Diş Çürümesini Nasıl Kolaylaştırır?
Labial frenulum ve erken diş çürümesi ile ilgili en önemli makale Dr. Larry Kotlow tarafından yayınlamıştır >> The influence of the maxillary frenum on the development and pattern of dental caries on anterior teeth in breastfeeding infants: prevention, diagnosis, and treatmentBu makalede vurgulanan güzel bir bilgi "Emziren bebeklerde, maksiller frenumun anormal bir şekilde bağlanması, maksiller ön dişlerde yüz çürüğü oluşumuna katkıda bulunmada önemli bir faktör olma potansiyeline sahiptir. Bu kısmen, bebeklerin, hemşirelik sonrasındaki maksiller santral ve lateral kesici dişlerin dudak ve yüz yüzeyleri arasındaki alandan kalan sütleri çıkartamamalarından kaynaklanmaktadır". Yani bebekler dudaklarını üst dişlerinden kaldırarak ayıramadığı için süt dişler ile dudak arasında birikerek, dişlerde daha erken çürümeye neden olmaktadır. Bu erken bozulmanın en muhtemel mekanizması, belirgin bir frenulumun temizlenemeyen kalıntıların cebe girmesine izin vermesidir, bu da bakterilere kullanım için bir malzeme rezervuarı verir. Burada özellikle sınıf 3 ve 4 dudak bağları bu mekanizma ile diş çürümesini kolaylaştırabilmektedir.
Büyük çocuklarda, dudak bağı mevcutsa diş fırçalama esnasında, diş ve dudak arasında fırçanın kolayca sokulamaması yine diş temizliğini olumsuz etkileyerek diş çürümesinin kolaylaşmasına neden olabilmektedir.
Üst Dudak Bağı, Dişler Arasında Boşluk Olmasına (Diastema) Nasıl Neden Olabilir?
Dudak bağlarının dişerde ayrılmaya neden olması ile ilgili tartışma söz konusudur. Üst dudak bağları değerlendirilirken, dudağı diş etinden ayrılabilme miktarı, dudak bağının kalın ve sıkı şekilde bağlı oluk olmadığı, diş eti çizgisinde çukurlaşma ya da çentiğe neden olup olmadığı değerlendirilmelidir. Normalde eğer emzirme sorununa neden olmuyorsa bebeğin diş gelişiminin tamamlanmasının beklenilmesi en doğru olan yaklaşımdır. Bazı dudak bağı olan bebeklerde diş gelişimi tamamlanırken, üst dişler arasındaki boşluk kendiliğinden de kapanabilmektedir.
Dis Eti Çizgisinde Çukurlasmaya (Çentiklenmeye) Neden Olan Dudak Baglarinda Dislerde Ayrilma Ortaya Çikmasi Daha Olasidir!
Özellikle diş eti çizgisinde çentiklenme olan bebeklerde, üst dişler arasında ayrılma (boşluk - gap) ortaya çıkması olasılığı en yüksektir. Dudak bağının sert damağa kadar ulaştığı, diş eti çizigisinde çentikleşme ortaya çıkmış olan bebeklerde emzirme sorunu da var sa erken dönemde dudak bağının kesilmesi işlemi yapılması uygundur.
Normal Labial Frenulum da da Dudak Bağı Olan Hastalarda da Dişler Arasında Ayrılma Görülebilir!
Ne olursa olsun, hem dudak bağı hem de normal labial frenulumun dişler arasında bir boşluk yaratabileceğini anlamak önemlidir. Bu doku, gerginliğin altında olmasa bile, boşluğa neden olabilecek dokunun varlığı yeterlidir. Yani dudağın diş etine yapışmasına neden olmasa da; dişler arasındaki diş eti çizgisinde çukurlaşmaya neden olması normal frenulum ya da dudak bağının dişlerde ayrılmaya neden olması için yeterlidir.Dr. Ghari tarafından normal frenulum ve dil bağlarında dişler arasında ayrılma görülebilmesi otomatik kapanan asansör kapılarının açık kalması şeklinde, "The Difference Between a Lip Tie and a Normal Labial Frenulum" isimli makalesinde güzel bir şekilde şu şekilde ifade edilmiştir. "Normal bir frenulum dişler arasında boşluk tutucu görevi görebilir ve size yakın duran asansör kapıları gibi bir boşluğa neden olabilir. Sadece doku varlığı (kapaıların arasında bir ayağınızın konulması gibi) dişleri ayrı tutabilir. Aynı zamanda anormal kütleye sahip olabilen bir dudak bağı, aynı şekilde asansör kapılarını açık tutmak için aktif güç kullanan biri gibi dişleri ayrı tutmak için gerginlik eklemiştir (ellerini asansör kapılarını açmak için kullanan bir insan gibi güç yardımı ile asansör kapılarının açılması). Hem normal bir frenulum hem de bir dudak bağı, bu dişlerde bir boşluğa neden olabilir."
Dudak Bağı Kesilmesi Her Zaman Dişlerin Yeniden Kapanması İçin Yeterli Değildir!
Aileler için bir boşluğa neden olan bir bağın serbest bırakılmasının bu boşluğun kapanmasına yol açmayacağını anlaması önemlidir. Diş aralığı, düşük bir frenulumun basit varlığından veya yokluğundan çok daha karmaşıktır. Ebeveynler "diş teli ihtiyacını önlemek" için serbest bırakılan frenulum isterlerse, anormal aralıkların değişken nedenlerinden dolayı sonuçta bir garanti olmadığını bilmek yeterlidir.Emzirme Sorunu İçin Yapılan Dudak Bağı Kesilmesi İşleminde Genelde Dişler Arasındaki Doku Çıkarılmıyor!
Ufak bebeklerde ofis şartlarında yapılan dudak bağı kesilmesi işlemlerinde, diş etine paralel olarak dudak bağı kesilmektedir. Bu şekilde dudağın rahatça yeniden öne doğru hareketi mümkün hale gelmektedir. Üst dişler arasındaki dokunu çıkarılması cerrahi olarak mümkündür ancak sık yapılmamaktadır.Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder