Ana içeriğe atla

Geceleri Burun Kanaması Neden Olur?

Geceleri Burun Kanamasının Nedenleri

Geceleri burun kanaması nedenleri - Uykuda burun kanaması nedenleri - Uyurken burun kanaması nedenleri - Sol burun kanaması neden olur? - Çoçuklarda gece burun kanaması nedenleri - Tek taraflı burun kanaması nedenleri - Sağ burun kanaması neden olur - Burun kanamasından sonra uyunur mu? - Durduk yere burun kanaması - Burun kanaması nasıl durdurulur? - Sağ burun kanaması - Sol burun kanaması neden olur? - Uyurken aniden burun kanaması - Burun kanamasından sonra uyunur mu? - Tek taraflı burun kanaması - Düşme sonucu burun kanaması - Geceleri epistaksis nedenleri - Epistaksisin başlıca nedenleri - Evde burun kanaması nasıl durdurulur? - Geceleri burun kanaması nasıl önlenir?


 
Uyurken burun kanaması rahatsız edici olabilir, özellikle geceleri gerçekleşirse korkutucu olsa da genelde çok tehlikeli değildir. Geceleri burun kanaması yaygındır ve çoğu insanda en az bir kere görülmektedir. Burun kanaması için tıbbi terim olarak "epistaksis" kullanılmaktadır. Parmakla travma ve kuru hava genellikle geceleri burun kanaması olmasından sorumludur.

Havada yeterince nem olmadığında, burun deliklerinin içerisini kaplayan mukoza kuruyabilir. Bu şekilde kuru burun mukozası kanamaya eğilimlidir.

Ayrıca, çoçuklarda gece burun kanaması genellikle uyku sırasında burunlarını karıştıran veya ovalayan çocuklarda görülmektedir.

Epistaksisin başlıca nedenleri

Burun içi, yüzeye yakın çok sayıda kan damarları olan nemli, hassas bir doku olan mukoza ile kaplıdır. Bu dokuda ufak tefek yaralanmalar olduğunda bile bu damarlar zedelenebilir durduk yere burun kanaması başlayabilir, bazen çok fazla miktarda kan boşalabilir. Buna ön ya da anterior burun kanaması denir. Burun kanamalarının en yaygın tiptir ve genellikle ciddi değildir. Bazı insanlarda, burun septumun ön kısmındaki yüzeysel damalar anastomoz yaparak bölgesel yoğun bir damar ağı oluştururlar. Bu bölgeye ve kapiller ağ pleksusuna verilen tıbbi isimler: Kiesselbach Üçgeni - Little's Area - Locus Kiesselbachi - Kiesselbach Pleksusu - Little Alanı.


Ön burun kanamaları, mukozanın en erişilebilir olduğu burunun önünde başlar ve kan burun deliklerinden dışarı akar. Tek taraflı burun kanaması olarak görülürler. Nadiren iki taraflı olabilir ve genizden kan ağız boşluğuna da ulaşabilir. Kan genellikle burnun iki tarafı arasındaki ince duvar olan burun septumunu kaplayan mukozanın ön kısmında gelir.

Posterior (arka) burun kanamaları daha nadirdir ve daha ciddi olma eğilimindedirler. Boğazın yanında burun pasajının arkasında başlarlar. Bir arka burun kanaması durumunda, kan genellikle burundaki daha yüksek ve daha derin bir arterden (atardamardan) gelir ve boğazın arkasından veya burun deliklerinden dışarı akabilir.

Çocuklar genellikle arka burun kanaması geçirmezler. Bir kişinin yüksek tansiyon veya bir kanama bozukluğu gibi bir durumu varsa, bir yaşama olasılığı daha yüksektir.

Geceleri burun kanamasının nedenleri?

Geceleri burun kanamaları için en yaygın nedenler ve risk faktörleri şunlardır:

1. Kuru iklim veya ev ortamı

Kuru hava, burnun içindeki hassas cildi kırabilir ve kanamaya neden olabilir.

Burun kanamaları, mevsimler değiştikçe ve burun dokuları nemin yükselmesine veya düşmesine alışmadan önce ortaya çıkmaktadır. Bir ısıtıcıyı daha soğuk aylarda çalıştırmak evdeki havayı kurutur.

2. Soğuk algınlığı ve alerjiler

Geceleri burun kanamaları soğuk algınlığı olduğunda kolaylaşmaktadır. Soğuk algınlığı, burun tahrişinin sonucu olarak burun kanamasına neden olabilir. Soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları, mukusun yanı sıra sık sık burun üfleme ve hapşırmaya neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar aynı etkilere sahip olabilir. Bunlar burnun iç kısmını tahriş edebilir ve özellikle geceleri semptomlar kötüleşiyorsa kanama riskini artırabilir. Ayrıca, burun tıkanıklığı kan damarlarının genişlemesine ve yaralanmalara karşı daha savunmasız kalmasına neden olabilir.

3. Kimyasal maddelere maruz kalma

Bir kişi havadaki kimyasallarla kirlilik veya işyerinde karşılaşabilir. Bu kimyasallar, burnun iç kısmını tahriş edebilir veya zarar verebilir, bu da kanamaya yatkın hale gelir. Sigara dumanı aynı etkiye sahip olabilir.

4. Ağır alkol kullanımı

Yoğun olarak alkollü içecek içme, gece burun kanaması riskine iki şekilde katkıda bulunabilir:

İlk olarak, alkol, kanın pıhtılaşmasına neden olan hücreler olan kan trombositlerinin aktivitesine etki eder.
İkincisi, alkol burun boşluğundaki yüzeysel kan damarlarını büyütebilir, bu da onları yaralanma ve kanamaya daha yatkın hale getirebilir.

5. İlaçlar

Bazı ilaçlar kanın pıhtılaşma kabiliyetine etki eder. Bunlar şunları içerir:

• Reçeteli kan incelticiler veya antikoagülanlar
• aspirin ve ibuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar

Bu tip ilaçlardan herhangi birini alan bir kişinin burun kanaması riski daha yüksektir.
Burun kanamaları da alerjileri tedavi etmek için steroidler içeren bazı burun spreylerinin bir yan etkisidir.

Burun spreyi kullanırken, burun kanaması ve diğer yan etki riskini en aza indirgemek için talimatları dikkatlice uygulayın.

Bazı homeopatik ilaçlar ve besin takviyeleri, kanamayı uzatan kimyasallar içerir. Aşağıdaki bileşenler bu etkiye sahip olabilir:
• danshen veya kırmızı adaçayı
• dong quai veya dişi ginseng
• diğer ginseng türleri
• krizantem
• Sarımsak
• zencefil
• Ginkgo Biloba
• E vitamini

Evde burun kanaması nasıl durdurulur?

Burun kanamasının çoğunu durdurmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Belden dik olarak biraz oturma, başı öne doğru eğme. Başını sırttan yatırarak ya da eğerek durmak, yutmaya ve boğulmaya ya da kusmaya neden olabilir.
2. Burun tabanındaki burun deliklerinin yumuşak kısımlarını iki tarafa da basınç uygulayarak kavrayın. Burun kemiğini kavramanın kanamayı durdurmayacağını unutmayın.
3. Çocuklar burun deliklerini sıkmalı ve 5 sürekli dakika boyunca kapanmalıdır. Yetişkinler 10 dakika aynı şeyi yapmalıdır. Ağzından nefes almayı unutmayın
4. Soğuk kompres veya buz paketini burun üzerine uygulamak kan damarlarını daraltarak kanamayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
5. Kanama durmazsa, önceki adımları tekrarlayın. En az 30 dakika boyunca basınç uygulayın.
6. Burun içerisine buzlsu su çekilebilir
7. Burun içerisine dekonjestanlı burun sepreyleri sıkılabilir

Burun kanaması olduğunda ne zaman doktora gidilmelidir?

Geceleri tekrarlayan kalıcı burun kanamalarında doktor muayenesini gereklidir.

İnsanlar çoğu burun kanamasını evde hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edebilir.

Bununla birlikte, kan kaybı fazlaysa veya kişide:
• nefes almakta zorlanıyor
• solgun, yorgun veya deforme olmuş
• Diğer bölgelerden kanama ya da birden fazla morluk varsa
• yakın zamanda burun ameliyatı geçirmişse
• bir burun tümörü varsa
• göğüs ağrısı gibi başka ciddi semptomlar varsa
• sık burun kanaması varsa
• kötü kokulu akıntısı varsa
• önceki bölümde listelenen adımları attı ve kanama durmazsa doktora görünmelidir.

Aşağıdaki ilaçlardan birini alan bir kişi burun kanamasını önlemek için ekstra önlemle almalıdır:

• varfarin
• klopidogrel
• dabigatran
• rivaroksaban
• fondaparinux
• günlük aspirin

Bu ilaçlardan birini alan kişi burun kanamasını durduramazsa, bir doktora görünmelidir.

Geceleri burun kanaması nasıl önlenir?

Burun kanaması nasıl önlenir?

Burun kanamasını önlemek için:

• burnu karıştırmaktan kaçının
• burnu nazikçe sümkürün
• sigara içmekten kaçının
• ortam kapalı hava kuru ise, kış aylarında bir nemlendirici kullanın
• yatmadan önce burun deliklerinin içine nemlendirici burun jeli, damla ya da spreylerinden kullanın
• Kimyasalları ve diğer tahriş edici maddeleri solumaktan korumak için iş yerinde koruyucu ekipman kullanın.

Özellikle çocuklarda burun kanaması yaygındır. Genellikle, bir kişi onları evde kolayca tedavi edebilir.

Burun delikleri içindeki dokular hassastır ve zarar görmesi kolaydır. Burun karıştırma veya kuru havanın solunması genellikle bu hasardan sorumludur.

Bir ısıtıcıdan gelen kuru hava, örneğin, kan damarlarını tahriş edebilir ve gece boyunca burun kanamalarına yol açabilir.

Benzer linkler >> Burun Kuruluğu ve Burun Kanaması



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

HPV Virüsü ve Korunma Yolları İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ...

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan...

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru...

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması...

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan ...

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiğ...

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması,...