Ana içeriğe atla

Ağız Bölgesi İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Enfeksiyonları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ağız Bölgesi İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Enfeksiyonu



Ağızda HPV nasıl enfeksiyona neden olur - Oral HPV nasıl bulaşır? - Oral HPV enfeksiyonunu azaltmak için önlemler - Ağızda HPV virüsü enfeksiyonu - Oral HPV enfeksiyonu - Ağızda siğil - Ağızda papillom - HPV enfeksiyonundan korunma yolları - HPV virüsü enfeksiyonu nasıl anlaşılır? - Oral HPV belirtileri - Oral HPV için risk faktörleri -  Oral HPV nasıl tedavi edilir? - Sünnet erkeklerde HPV virüsü bulaştırıcılığını azaltabilir!

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), insandan insana cilt temasıyla veya vajina, anüs, ağız veya boğazda olduğu gibi nemli membran astarlarıyla bulaşır. 40'tan fazla HPV tipi, doğrudan cinsel temas yoluyla, enfekte kişilerin cildinden ve mukoza zarından, ortaklarının cildine ve mukoza zarlarına kolaylıkla yayılabilir. Vajinal, anal ve oral cinsel ilişki yoluyla yayılabilirler. Diğer HPV tipleri cinsel yolla bulaşan genital olmayan siğillerden sorumludur.

Bazıları daha hafif etkilere sahipken, bazıları kanserle bağlantılı olan 100'den fazla virüs çeşidi vardır.HPV, hem erkeklerde hem de kadınlarda daha az görülen bazı kanser türleri ile ilişkilidir. Üst solunum yollarında da siğillere neden olabilir.

Cinsel olarak aktif erkeklerin ve kadınların% 50'sinden fazlası hayatlarında bir süredir HPV ile enfekte olmaktadır.

İnsanların çoğu, ömürlerinde en az bir tür tarafından enfekte edilir. Bununla birlikte, HPV enfeksiyonunu önlemenin ve azaltmanın yolları vardır. Çoğu HPV enfeksiyonu herhangi bir semptom göstermez ve kendi kendine gider. Ancak HPV, esas olarak kadınlarda servikal kansere neden olabileceğinden önemlidir.

HPV enfeksiyonu için tedavi yoktur, ancak neden olduğu koşullar tedavi edilebilir.

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Enfeksiyonu Genel Bakış


Cinsel olarak aktif olan çoğu insan, yaşamları boyunca bir noktada İnsan Papilloma Virüsü (Human Papillomavirus - HPV) ile temas eder. HPV, Amerika Birleşik Devletleri'nde en yaygın cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. HPV'nin 40'tan fazla alt tipi genital bölgeyi ve boğazı etkileyebilir.

HPV, cilt temasıyla yayılır. İnsanların çoğu, cinsel ilişki sırasında genital bölgelerinde HPV ile temas söz konusudur. Ağız yoluyla cinsel ilişkiye girerseniz, ağzınıza veya boğazınıza bulaştırabilirsiniz. Bu çoğunlukla oral HPV olarak bilinir.Aynı şekilde ağız yoluyla cinsel ilişkiye sık olarak girmiş bir insanın, diğer bir insana öpüşerek de visürü bulaştırabilme ihtimali mevcuttur.

Cinsel yolla bulaşan HPV tipleri iki kategoriye ayrılır:

• Kansere neden olmayan ancak genital bölgede ve anüs çevresinde cilt siğillerine (teknik olarak condylomata acuminata olarak da bilinir) neden olabilen düşük riskli HPV'ler. Örneğin, HPV tipleri 6 ve 11 tüm genital siğillerin% 90'ına neden olur. HPV tipleri 6 ve 11 aynı zamanda tekrarlayan respiratuvar papillomatoza da neden olurlar; bu, iyi huylu tümörlerin burun ve ağızdan akciğerlere giden hava yollarında büyüdüğü daha az görülen bir hastalıktır.

• Kansere neden olabilen yüksek riskli HPV'ler. Yaklaşık bir düzine yüksek riskli HPV tipi tanımlanmıştır. Bunlardan ikisi, HPV tip 16 ve 18'in çoğu HPV'nin neden olduğu kanserlerden sorumludur.

Yüksek riskli HPV enfeksiyonlarının çoğu herhangi bir semptom olmaksızın ortaya çıkar, 1-2 yıl içinde geçer ve kansere neden olmaz. Bununla birlikte, bazı HPV enfeksiyonları uzun yıllar devam edebilir. Yüksek riskli HPV tiplerine sahip kalıcı enfeksiyonlar, tedavi edilmezse kansere geçebilecek hücre değişikliklerine yol açabilir.

Oral HPV Belirtileri Nelerdir?

Küçük Dilde Papillom (Sigil)
Küçük Dilde Papillom (Sigil)

Oral HPV'nin genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bu, insanların enfekte olduklarını fark etmedikleri ve hastalığın yayılmasını sınırlamak için gerekli adımları atma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına gelir. Bazı vakalarda ağız veya boğazda siğiller oluşması mümkündür, ancak bu daha az yaygındır.

Bazı HPV tipleri orofaringeal kanser gelişmesini hızlandırlabilir. Eğer orofaringeal kanserler, dil, bademcikler ve farinks duvarları da dahil olmak üzere boğazın ortasındaçıkabilir. Bu hücreler oral HPV'den gelişebilir. Orofaringeal kanserin erken belirtileri şunlardır (kaynak linklerde bu bilgiler olduğundan ekledim ancak, ağızda siğil yapan HPV türleri ile kanserojen HPV türleri birbirinden farklıdır. Her HPV virüsü yüksek kanserojen özelliklere sahip değildir):
  • yutma sıkıntısı
  • sürekli kulak ağrısı
  • kan tükürme
  • açıklanamayan kilo kaybı
  • şişmiş lenf düğümleri (genelde ağrısız)
  • sürekli boğaz ağrısı
  • boyun ve yanak bölgesinde ağrısız şişlikler
  • ses kısıklığı
Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz ve HPV'niz olduğunu biliyor veya düşünürseniz, derhal doktorunuzda randevu alın.

Oral HPV Nasıl Bulaşır?

Oral HPV, bir virüs vücuda girdiğinde, genellikle ağzın içindeki bir kesik veya küçük mukozal yırtık sayesinde bulaşma ve enfeksiyon ortaya çıkması sonucu olur. İnsanlar çoğunda zaman ağız yoluyla cinsel ilişkiye girmelerinden kaynaklanmktadır. İnsanlarda oral HPV enfeksiyonlarının nasıl ortaya çıktığını tam olarak belirlemek için daha fazla araştırma gereklidir.

Oral HPV İle İlgili İstatistikler (Amerika İçin)

Halen yaklaşık 79 milyon Amerikalı'nın HPV'si var ve bu yıl sadece 14 milyon kişi yeni teşhis edileceği tahmin edilmektedir.

Amerikalıların yaklaşık yüzde 7'si 14 ila 69 yaşlarında oral HPV'ye sahiptir. Oral HPV'si olan kişilerin sayısı son otuz yılda artmıştır. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.

Orofaringeal kanserlerin yaklaşık üçte ikisinde HPV DNA bulunur. Oral HPV'nin en sık görülen alt tipi HPV-16'dır. HPV-16, yüksek riskli bir tip olarak kabul edilir. Orofaringeal kanser nadirdir. İnsanların yaklaşık yüzde 1'i HPV-16'ya sahiptir. Her yıl 15.000'den az insan HPV pozitif orofaringeal kanserler alır.

Öpüşme ile HPV bulaşır mı? - Siğil öpüşme ile bulaşabilir mi? - Ağızda siğil  - Ağızda papillom - İnsan Papilloma Virüsü öpüşmeyle bulaşır mı? - HPV ağızdan ağıza bulaşır mı?

Oral HPV İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Herhangi bir semptomu olmamasına ve HPV ile enfekte olmuş bir kişiyle tek cinsel temas kurmasına rağmen bir kişinin HPV enfeksiyonu olabilir. Cinsel olarak aktif olan herhangi bir kimse (yani, vajinal, anal veya oral seks dahil olmak üzere) HPV'yi alabilir. HPV, cinsel ilişki yoluyla partnerler arasında kolayca geçebilir. Birçok seks partnerine sahip olan veya birçok partnerleri olan biriyle seks yapanlarda HPV enfeksiyonları daha olasıdır.

Oral HPV için risk faktörleri şunları içerir:

Oral cinsel ilişki
Kanıtlar, oral cinsel aktivitede bir artışın, özellikle de sigara içiyorlarsa oral HPV enfeksiyonu riskinde artış olduğunu göstermektedir.
Birden çok cinsel partner
Birden fazla cinsel partnere sahip olmak riskinizi artırabilir. Cleveland Clinic'e göre, yaşamınız boyunca 20'den fazla cinsel partnere sahip olmak, oral bir HPV enfeksiyonu geçirme şansınızı % 20'ye kadar artırabilir.

Sigara içmek
Sigara kullanımının HPV enfeksiyonunu kolaylaştırdığı. Sıcak dumanı teneffüs etmek sizi gözyaşlarına ve ağızda kesmelere karşı daha hassas hale getirir ve aynı zamanda oral kanserler geliştirmede de bir risk faktörüdür.
Alkol içmek
Araştırmalar, yüksek alkol alımının erkeklerde HPV enfeksiyonları riskini artırdığını göstermiştir. Sigara içip içerseniz, daha yüksek bir risk altındasınız demektir.
Ağız açık öpüşmek
Bazı araştırmalar açık ağızlı öpmenin ağızdan ağza geçebileceğinden dolayı bir risk faktörü olduğunu, ancak bunun oral HPV riskini artırıp artırmadığını belirlemek için daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu söylemiştir.
Erkek olmak
Erkeklerin, kadınlardan daha yüksek bir oral HPV tanısı alma riski daha yüksektir.
Yaş
Orofarengeal kanser için bir risk faktörüdür. Daha yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür, çünkü gelişmesi yıllar alır.

Oral HPV Nasıl Teşhis Edilir?

Ağzınızda HPV virüsünün olup olmadığını belirlemek için HPV DNA testi yapısa da; sonucun negatif gelmesi kesin olarak ağzınıda HPV virüsü olmadığını kanıtlamamaktadır. Diş hekiminiz veya KBB uzmanınız kanser taraması ile lezyonları keşfedebilir veya lezyonları ilk önce fark edebilir ve randevu alabilirsiniz.

Lezyonlarınız varsa, doktorunuz lezyonların kanserli olup olmadığını görmek için biyopsi yapabilir. Ayrıca HPV için biyopsi örneklerini de test edeceklerdir. HPV pozitif kanserlerde tedavi başarısı genelde daha yüksektir.

Oral HPV Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu oral HPV türü, herhangi bir sağlık sorununa neden kendiliğinden ortadan kalkmaktadır (yani bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilmektedir). HPV nedeniyle ağız siğilleri ortaya çıktığında; siğilleri topikal tedavilerle tedavi etmek zor olabilir, çünkü siğiller zor ulaşabilir bir bölgede de olabilir. Doktorunuz siğillerin tedavisi için aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanabilir:
  • ameliyatla alınması
  • kriyoterapi (siğilin dondurulması
  • interferon alfa-2B enjeksiyonu (Intron A, Roferon-A)

HPV Kaynaklı Orofarengeal Kanser Prognozu

Orofaringeal kanser ortaya çıkarsa, tedavi seçenekleri mevcuttur. Tedaviniz ve prognozunuz, kanserinizin evresineve konumuna ve HPV ile ilişkili olup olmadığına bağlıdır.

HPV-pozitif orofaringeal kanserler, HPV-negatif kanserlerden daha iyi sonuçlara ve tedaviden sonra daha az relapsa sahiptir. Orofaringeal kanser tedavisi radyasyon tedavisi, cerrahi, kemoterapi veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir.

Oral HPV' yi Nasıl Önleyebilirsiniz?

Çoğu tıbbi ve dişhekimliği kuruluşu, standart bir prosdür olarak oral HPV için tarama testi yapılmasını önermemektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri, HPV'yi önlemeye yardımcı olmanın en kolay yollarından bazılarıdır. İşte önleme için bazı ipuçları:

Güvenli cinsel ilişki!

Tüm cinsel ilişkilerde her seferinde prezervatif kullanmak faydalı olabilir ancak kesin bulaşıcılığı engellememektedir.

Prezervatifler cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklara karşı bariyer görevi görebilir. HPV bulaşma söz konusu olduğunda, prezervatif, HPV'nin deriye ciltle temas ettiğinden yayıldığı için virüse karşı koyma riskini tamamen ortadan kaldırmaz. Ancak riski azaltabilir. Prezervatifler asla tekrar kullanılmamalıdır.

Cinsel partner sayısını sınırlandırın

Belki en önemli madde, sadık olmak ve cinsel partner sayısının fazla olmaması ...

Bir kişinin cinsel partner sayısını en az HPV virüsü ile karşılaşma şansını asgari düzeye kadar tutmak.

Cinsel partnerler arasında en az sekiz aylık bir aralığın olması!

Çalışmalar cinsel partnerler arasında sekiz aylık bir aralığın HPV enfeksiyonunun vücudu terk etmesine izin vermesine yardımcı olduğunu göstermiştir

Düzenli HPV tarama testlerinin yapılması

Cinsel olarak aktif iseniz, düzenli olarak test yaptırmanız uygun olabilir (kaynak linklerde bu yazıyor ama HPV pozitif olmayı beklemek çok akıllıca değil ayrıca ağız sürüntüsünden DNA taramasında her zaman pozitif sonuç alınamayabiliyor ...)

Yabancı bir partneriniz varsa, ağız yoluyla cinsel ilişki yaşamaktan kaçının ...

Ağız yoluyla cinsel ilişki esnasında prezervatif ya da bariyer kullanılması

Aşağıdaki kaynak linklerde bu öneri var ... Yabancı bir partnerde yapılmaması en doğrusu

Cinsel aktiviteden kaçınma

Virüs tarafından enfeksiyonların azaltılmasının bir yolu, tüm cinsel ilişkiden kaçan bir kişi tarafından tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Bu oral, anal ve vajinal cinsel ilşki içerir. Bu, virüsün en çok cinsel organlar, ağız ve boğaz yoluyla bulaştığı için işe yarar.

Diş hekimi ve kulak burun boğaz uzmanınızdan muayenelerde dikkat edilmesi için istekte bulunun!

Diş hekimindeki ve konu ile ilgilenen kulak burun boğaz uzmanınızdaki altı aylık muayenelerinizde, özellikle ağız yoluyla cinsel ilişki yaşadığınız takdirde, anormal bir şey için ağzınızı aramasını isteyin. Muayenede hiç bir lezyon görülmemesi her zaman, bu virüsün size bulaşmadığı anlamına gelmez ...

Ayda bir kez kendi ağzınızı kontrol edin!

Ayda bir kez herhangi bir anormallik için ağzınızın içerisine bakmayı bir alışkanlık haline getirin. Anormal bir durumla karşılaşırsanız doktorunuzdan muayene randevusu alın.

HPV aşısı



HPV Aşısı / Görsel kaynağı: Get HPV Vaccination
Standart bir uygulama olarak, çocuğunuz 14 yaşından büyükse, 6 ay boyunca üç atış yapılmalıdır. Ayrıca, 9 ila 26 yaşları arasında belirli bağışıklık yetmezliği olan kişiler için üç doz halen tavsiye edilmektedir.
HPV için özel aşılar
Bir aşı, belirli bir hastalıktan korunmak için bir kişiye enjekte edilen bir maddedir. Aşıda kullanılan sıvı, hastalıktan antijenlere sahip olacak, ancak hastalığa neden olmayacak kadar yeterli olacaktır. Vücut hastalıkla savaşmak için antikorlar üretecek ve tekrar virüsle temas ederse bağışıklık geliştirecektir

Küçükken HPV aşısı serisine başlamayan veya bitirmeyen genç erkek ve kız çocukları aşılanmalıdır.

HPV aşısı, 26 yaşından küçük genç kadınlar ve 21 yaşından genç erkekler için önerilir. HPV aşısı, daha gençken aşılanmamışsa, aşağıdaki kişiler için tavsiye edilir:

• Erkeklerle cinsel ilişkiye giren, gey ve biseksüel olarak tanımlanan ya da 26 yaşına kadar erkeklerle cinsel ilişkiye girmeyi düşünen gençler de dahil olmak üzere genç erkekler;
• 26 yaşına kadar transseksüel olan genç yetişkinler; ve
• 26 yaşına kadar bazı bağışıklık sistemi zayıflığı olan (HIV dahil) genç yetişkinler

HPV'ye karşı aşılama altı ay boyunca üç çekim yapılmasını içerir. Aşıların etkili olabilmesi için her üç atışa da ihtiyacınız olacak. HPV aşısı, sizi HPV ile ilişkili hastalıklardan koruyabilecek güvenli ve etkili bir aşıdır.

Yakın tarihli bir çalışmada, oral HPV enfeksiyonlarının, HPV aşısının en az bir dozunu alan genç yetişkinler arasında yüzde 88 daha düşük olduğu söylenmiştir. Bu aşılar, HPV'ye bağlı orofaringeal kanserlerin önlenmesine yardımcı olur.

Sünnet

Araştırmalar, sünnetli erkeklerde HPV enfeksiyonu yayma riskinin azaldığını göstermektedir.

Sünnet, erkek sünnet derisinin penisteki çıkarılmasıdır. Sıkı bir sünnet derisi gibi kolayca geri dönmeyen veya dini nedenlerle tıbbi nedenlerden dolayı çıkarılması gerekebilir.

Yahudi ve İslami erkeklerin çoğu çocuk olarak sünnet edilir. Bu prosedür kadın partnerleri için de enfeksiyon riskini azaltır.

Spor salonlarında ayaklardaki siğiller bulaşabilyor!

Bir kişinin ayak parmakları ya da ayakları üzerinde duran plantar siğilleri (vermik ya da myrmecias) varsa, özellikle yüzme banyoları ve spor salonları gibi halka açık rekreasyon merkezlerinde ayakkabı ya da sandalet kullanarak çıplak ayaklarını kapatarak HPV enfeksiyonunu yaymaktan kaçınmalıdır.

Elinizdeki siğilleri ısırmayın!

Bir kişinin HPV enfeksiyonundan kaynaklanan bir siğil varsa, siğil almaktan veya tırnaklarını ısırmaktan kaçınmalıdır. Aksi takdirde, enfeksiyon dokunarak başka bir kişiye yayılabilir; hatta kendi ağız içerisinde siğil oluşmasına da neden olabilir!

HPV İle Enfekte Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Bir kişinin “HPV durumu” nu bulmak için bir test yoktur. Ayrıca, HPV'yi ağız veya boğazda bulmak için onaylanmış bir HPV testi yoktur.

Serviks kanserini taramak için kullanılabilecek HPV testleri vardır. Bu testler sadece 30 yaş ve üstü kadınlarda tarama için tavsiye edilir. HPV testleri, 30 yaşın altındaki erkek, ergen veya kadınları taramak için önerilmemektedir.

HPV'li çoğu insan enfekte olduklarını bilmez ve bundan hiçbir zaman semptom veya sağlık problemleri geliştirmez. Bazı insanlar genital siğiller aldıklarında HPV kullandıklarını öğrenirler. Kadınlar anormal Pap testi sonucu aldıklarında (serviks kanseri taraması sırasında) HPV olduğunu öğrenebilirler. Diğerleri sadece kanserler gibi HPV'den daha ciddi sorunlar geliştirdiklerini öğrenebilirler.

HIV Virüsü Pozitif İnsanlarda, HPV Virüsü Daha Kalıcı Enfeksiyonlara Neden Olabiliyor!

HIV (Human Immmunodeficiency Virus - İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) - negatif insanlarla kıyasla, HIV ile yaşayan insanlar, artmış HPV kalıcılığı, HPV ile ilişkili tümörlerin daha yüksek riski ve daha hızlı hastalık ilerlemesi ile birlikte çeşitli anatomik bölgelerde insan papillomavirüs (HPV) enfeksiyonunun daha yüksek bir prevalansına sahiptir.

HPV Aşıları HPV Enfeksiyonunu Engelleyebilir mi?

Cinsel olarak aktif olmayan insanlar neredeyse hiç genital HPV enfeksiyonu geliştirmezler. Ek olarak, cinsel aktivite öncesi HPV aşısı, aşı tarafından hedeflenen HPV tipleri tarafından enfeksiyon riskini azaltabilir.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), HPV enfeksiyonunu önlemek için üç aşıyı onaylamıştır: Gardasil®, Gardasil® 9 ve Cervarix®. Bu aşılar yeni HPV enfeksiyonlarına karşı güçlü koruma sağlar, ancak HPV'nin neden olduğu HPV enfeksiyonlarını veya hastalığını tedavi etmede etkili değildir.

Yüksek Riskli HPV Virüslerinin Oral Enfeksiyonlarında Ağız Bakımınıza da Dikkat Edin ve Sigara - Alkol Kullanmayın!


Bazı faktörler, yüksek riskli bir HPV tipi enfeksiyonun devam edeceği ve muhtemelen kansere dönüşme riskini artırabilir. Bunlar şunları içerir:

• Sigara veya çiğneme tütünü (artan orofaringeal kanser riski için)
• Zayıf bağışıklık sistemine sahip olmak
• Kötü ağız hijyeni (artan orofaringeal kanser riski için)
• Kronik iltihap

Yani hali hazırda kanserojen bir virüs enfeksiyonu varken, hem ağzı içi normal doğal bariyer floranın beslenmesine dikkat etmek gerekirken; ilave kanserojenlerden de kaçınmak en doğrusu ...

Benzer makalelerim >> İnsan Papilloma Visürü (HPV), Korunma Yolları ...  / Boğaz Kanserlerinde, HPV Virüsü Sıklığı Giderek Artıyor! / HPV Nedir? / Kulak, Burun, Boğaz Bölgesi HPV Enfeksiyonu Sıklığı ...  / HPV Aşısı Erkeklere ve Bayanlara Yapılmalı - HPV ...

Kaynak linkler >>



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

HPV Virüsü ve Korunma Yolları İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ...

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan...

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru...

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması...

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan ...

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiğ...

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması,...