Ana içeriğe atla

Emzirme İkilemi: Yanlış Tanılanmış TOTS' lar veya Sadece Onların Varlığının Görmezden Gelinmesi!

Tethered oral tissues (TOTs) nedir? - Emzirme zorlukları ve doğan bebeklerin meme kavrama zorluğu - Emmeyi reddeden bebekler - Bebek emerken ağlıyorsa ... - Emmeyi reddeden bebek tekrar emer mi?
Tethered oral tissues (TOTs) nedir? - Emzirme zorlukları ve doğan bebeklerin meme kavrama zorluğu - Emmeyi reddeden bebekler - Bebek emerken ağlıyorsa ... - Emmeyi reddeden bebek tekrar emer mi? / Görsel kaynağı link:  https://www.pexels.com/photo/baby-in-white-onesie-789786 / Fotoğrafçı: Daria Shevtsova

Dil bağı ve dudak bağı ile ilgili olarak en tecrübeli hekimlerden bir tanesi olan "Lawrence A Kotlow" tarafından birkaç ay önce yayınlanan "The Breastfeeding Dilemma: Misdiagnosed TOTS or Just Ignoring Their Existence?" isimli makaleden, aşağıdaki tanımlamayı yazdıktan sonra sizlere birkaç bilgi aktarmak isterim.

Tethered oral tissues (TOTs) nedir?

Dil bağı ve dudak bağı ile ilgili olarak ingilizce yazılmış kaynaklarda sık olarak görebileceğiniz "Tethered oral tissues (TOTs)" ifadesi ile, bağlanmış oral dokular (TOTs) ya bir dil bağı olarak (bir bebeğin dilinin altındaki ince bir deri parçası dilin hareketini kısıtlar) ya da diş etine bağlanarak üst dudak hareketlerini sınırlayan üst dudak bağı kastedilmektedir.

Ebeveynlerin annelik için büyük beklentileri vardır. Ne yazık ki bazı anneler için emzirme bir burun kıvırma, acı verici, uykusuzluğa neden olabilen bir deneyim olabilmektedir.

TOTS olarak da bilinen bağlanmış oral dokuların zayıf veya tedavi edilmeksizin teşhisi bu emzirme zorluklarına neden olabilmektedir. Çoğunlukla TOTS, tıbbi olarak dil-bağlarının bir birleşimidir. Ankyloglossia ve üst dudak-bağları olarak bilinir.

Emzirme zorlukları ve doğan bebeklerin meme kavrama zorluğu

9 ay anne karnında taşındıktan sonra doğan bebek ile anne arasında kurulan bağın, emzirme esnasında da devam etmesi gerekirken, bebeklerin meme kavrama konusunda ısrarcı olmaması ya da meme emmemesi annelerde hayal kırıklıklarına, depresyona ve gece uzun emzirme denemelerine bağlı uykusuzluğa neden olabilmktedir.

Kanıta dayalı tıp verileri yeni ve "önce zarar verme" kuramı geçerli!

Dil bağı ve dudak bağı ile ilgili bilgilerin birçoğu yeni ve bebeklerin meme emerken üst dudaklarındaki ve dillerindeki hareket kısıtlılığının, meme emmeyi nasıl zorlaştırdığını gösteren çalışmalar yeni. Birçok hekim eski kaynaklara göre ya da ortada kesin tanımlanmış bir hastalık ya da sağlık sorunu olmadığında Hipokrat' a ait "doing no harm - önce zarar verme" kuralına uyarak cerrahi tedaviden kaçınabilmektedir.

Emmeyi reddeden bebekler


Tethered oral tissues (TOTs) nedir? - Emzirme zorlukları ve doğan bebeklerin meme kavrama zorluğu - Emmeyi reddeden bebekler - Bebek emerken ağlıyorsa ... - Emmeyi reddeden bebek tekrar emer mi?
Tethered oral tissues (TOTs) nedir? - Emzirme zorlukları ve doğan bebeklerin meme kavrama zorluğu - Emmeyi reddeden bebekler - Bebek emerken ağlıyorsa ... - Emmeyi reddeden bebek tekrar emer mi?

Meme emerken zorlanma, yetersiz meme emme, gaz yutma, bebeğin meme ucunu ısırması, annede meme enfeksiyonu olması gibi bebeklerin meme emerken ortaya çıkabilecek sorunların varlığında, bebeklerdeki üst dudak bağlarının ve dil bağının değerlendirilmesi gerekmektedir. Anatomik sınıflandırma haricinde üst dudak ve dil kısıtlılılığının elle muayenesi önemlidir. Bebeklerde üst dudak bağı belirtilerini ve dil bağı belirtilerini bu web sitesinde ve  www.dilbagiameliyati.com

Üst Dudak Bağı - Üst Dudakta Kallus - Üst Dudak Muayenesi - Tip 4 Üst Dudak Bağı
Üst Dudak Bağı - Üst Dudakta Kallus - Üst Dudak Muayenesi - Tip 4 Üst Dudak Bağı
Özellikle soru başlığı olarak anneler tarafından yazılan çok sayıda "emmek istemeyen bebek nasıl emzirilir?", "yeni doğan bebek neden emmez?", "annesini emmeyen bebeklere ne yapmalı?" iafed bulabilirsiniz. Bebeğinizde ağız içi anatomik kısıtlanma olup olmadığını, tek parmakla muayene, süt dudağın gözle değerlendirilmesi, dil altının iki parmak yardımı ile kaldırıldıktan sonra dil bağına bağlı kısıtlılığının değerlendirilmesi, tek parmakla bebeğin emme paterninin değerlendirilmesi, dil bağının uzunluğunun ve yapısının ölçülmesi, serbest dil alanının (free tongue) ölçülmesi, dil ucunun ağız tabanından ne kadar kaldırılabildiğinin ölçülmesi gibi dil bağı ve dudak bağına yönelik değerlendirme yöntemleri mevcuttur.

Bebek emerken ağlıyorsa ...

Bebeğiniz emerken ağlıyorsa, bebeğinizin memeyi nasıl emdiğine dikat etmeniz ağlama nedeni olarak yeterli vakumlama yapamadığını anlamanıza yardımcı olabilir:

- bebeğiniz memenin kahverengi areola bölgesine kadar memeyi kavrayabiliyor mu?
- bebeğiniz meme ucunu ısırıyor mu?
- bebeğiniz üst dudağını dışa ve yukarıya doğru dönderebiliyor mu?
- bebeğiniz dilini ağız dışına çıkarabiliyor mu?
- bebeğinizin dil ucunda çatalanma var mı?
- bebeğiniz meme emerken ağız tabanında kas kasılmasına bağlı sertlik hissediyor musunuz?
- bebeğinizin ağız içerisine işaret parmağınızı soktuğunuzda, parrmağınızı sadece noktasal bir alanı ısırma şeklinde mi emiyor?
- bebeğinizi emzirme esnasında yan çevirdiğinizde, ağız içerisindeki süt kolayca ağız kenarlarından dışarıya mı akıyor?
- bebeğiniz diş eti ve üst dudak orta bölümü ile meme ucunda pozisyonlanıp, meme ucunu sıkıştırma hereketi mi yapıyor?
- bebeğiniz meme emerken gaz yutuyor mu ve gaz sancısı var mı?
- bebeğinizin dişi çıktıysa, üst dişlerin ön yüzünde tartar ya da diş çürüğü mevcut mu?
- bebeğinizin ağzından meme kolayca çıkarılabiliyor mu?
- bebeğinizin üst dudağı iki parmağınızla diş etinden uzaklaştırılmaya çalıştığınızda, orta hatta dudak bağının sert damağa kadar uzanımı mevcut mu?
- bebeğinizin dilinin altında kaldırıp baktığınızda orta hatta dil bağı görüntüsü mevcut mu (arka dil bağları sadece ele muayene ile anlaşılır, dışarıdan bakılınca görülemez!)
- son olarak bebeğinizin dil altına orta hatta bastırdığınızda, orta hatta dil altında gerginlik hissediyor musunuz

Emmeyi reddeden bebek tekrar emer mi?

Dil bağı ve dudak nedeniyle meme emren zorlanan  ya da meme reddi görülen bebeklerde, üst dudak bağı kesilmesi ve dil bağı kesilmesi sonrasında yeniden normal meme emme süreci başlayabilir. Bununla birlikte, meme reddi yaşanmış olan ve biberonla beslenmeye alışmış olan bebeklerde, yeniden meme vakumlamasının öğrenilmesi her zaman mümkün değildir. Yani meme emme konusunda, dil bağı ameliyatı ve dudak bağı ameliyatının kesin etki edeceğini savunmak bilimsel olarak yanlıştır. Bununla birlikte, ağız içi kısıtlılığının ortadan kaldırılması, bebeklerde ilerleyen dönemde dil, damak ve çene yapısında olumsuz etkilenme riskinin ortadan kaldırılmasına, konuşma bozuklukları ve olumsuz psikolojik etkilenmenin önlenmesine de yardımcı olmaktadır.

Son yıllarda yayınlanan bilimsel çalışmalarda, tedavi edilmeyen dil bağı olan çocuklarda, dilin ağız tabanında geride yerleşimine bağlı olarak uyku apnesine yatkınlık olması durumu ortaya çıkmaktadır. Dil bağı ameliyatının, dudak bağı ameliyatından farklı bir olumlu etkisi de; uyku apnesi sendromu riskinin azaltılmasıdır.

Ülkemizde son yıllarda, yetişen oldukça donanımlı emzirme danışmanları çalışmaya başlamıştır. Bu konuda hem emzirme danışmanı hem de konu ile ilgilenen bir kbb uzmanı ile iletişim halinde olmanız önemlidir.

Diğer kaynak linkler >> Aerophagia Induced Reflux in Breastfeeding Infants With ... / The influence of the maxillary frenum on the development and ... - NCBI






Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl