Ana içeriğe atla

Allerjik Rinit (Saman Nezlesi) - Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Allerjik Rinit (Saman Nezlesi) 

Allerjik Rinit Nedir?

Allerjik rinit (Saman Nezlesi), burunda kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı, göz yaşarması gibi belirtilerin görülebildiği, mevsimsel ya da yıl boyu sürebilen bir allerjik hastalıktır. Hastalarda burun içerisinde mukozal yüzeylerde allerjik raksiyonları başlatabilen "allerjen" lere temas ve sonrasında giderek artan belirtiler görülmektedir. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi muayene esnasında nomalden soluk renkte, ödemli burun etleri ve şeffaf burun akıntısı görülebilmektedir. Gribal enfeksiyon ya da sinüzitte olduğu gibi enfeksiyona ait halsizlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler görülmez. Toz, hayvan tüyü ya da polen gibi allerjenlerin solunum yoluna nefesle girmesi sonucu bu belirtiler ortaya çıkar. Polen, mevsimsel alerjik rinitte en yaygın alerjendir. Bunlar mevsim değişimlerinde ortaya çıkan alerji semptomlarına neden olurlar. Sıcak, kuru, rüzgarlı günlerde havada çok fazla polen bulunması daha olasıdır. Soğuk, nemli, yağmurlu günlerde çoğu polen toprağa yağmur damlaları ile düşer. Allerjik rinit ve alerji sıklıkla ailelerde görülür. Her iki ebeveyninizin de saman nezlesi veya başka alerjileri varsa, saman nezlesi ve alerjileri de vardır. Annenizin alerjisi varsa, şans daha yüksektir.

Saman nezlesine neden olan bitkiler; ağaçlar, çimler ve yabani otlardır. Polenleri rüzgar tarafından taşınır. (Çiçek poleni böcekler tarafından taşınır ve saman nezlesine neden olmaz.) Saman nezlesine neden olan bitki türleri kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye göre değişir.

Havadaki polen miktarı, saman nezlesi semptomlarının gelişip gelişmemesini etkileyebilir.

Alerjik rinite ne sebep olur?

Vücudunuz bir alerjenle temas ettiğinde, vücudunuzu alerjenden koruyan doğal bir kimyasal olan histamin salgılar. Bu kimyasal alerjik rinite ve burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntılı gözler dahil olmak üzere semptomlarına neden olabilir.

Ağaç polenine ek olarak, diğer yaygın alerjenler şunlardır:

- çim poleni
- toz akarları
- hayvanların dökülen deri parçaları
- kedi tükürüğü ve idrarı
- küf - mantar

Yılın belirli zamanlarında, polenler özellikle sorunlu olabilir. Ağaç ve çiçek polenleri ilkbaharda daha yaygındır. Otlar ve yabani otlar yaz ve sonbahar aylarında daha fazla polen üretir.

Allerjik rinit nasıl ortaya çıkar?


Bu animasyon videosunda, alerjenlerin nasıl temas ettiğini ve vücudun bu alerjenlere nasıl tepki verdiği ve anti histamin ilaçlarının bu alerjenler üzerindeki etkisinin ne olduğunu göstermektedir.

Allerjik rinit sıklığı ve tedavi maaliyeti hakkında

Alerjik rinit (AR), dünyadaki en yaygın altıncı kronik hastalıktır ve bu, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. AR'nin gerçek maliyeti şaşırtıcıdır, yılda yaklaşık 5,6 milyar dolar doğrudan tıbbi maliyetlerde ve diğer dolaylı maliyetlerde harcanmaktadır. Bu nedenle, değerlendirilmesi ve tedavisi üzerine ciddiye alınmalıdır. AR, semptomların artmış vasküler geçirgenliğe bağlı olması muhtemel olan IgE aracılı bir enflamasyondur. Alerjenden kaçınma, ilaç tedavisi ve immünoterapi gibi mevcut tedavi seçenekleri yetersizdir (kaynak >> Clinical effects of far-infrared therapy in patients with allergic rhinitis).

Alerjik rinit belirtileri

Alerjik rinitin sık görülen belirtileri şunlardır:

- hapşırma
- burun akıntısı
- burun tıkanıklığı
- burun kaşıntısı
- öksürme
- boğazda geniz akıntısına bağlı rahatsızlık hissi
- gözlerde kaşınma hissi
- sulu gözler
- gözlerin altındaki koyu halkaların ortaya çıkması
- sık sık baş ağrısı
- kabarcıklı ve ağlayabilen aşırı kuru, kaşıntılı cilde sahip olmak gibi egzama tipi semptomlar
kurdeşen
- aşırı yorgunluk

Genellikle bir alerjene temas ettikten hemen sonra bu semptomlardan birini veya birkaçını hissedeceksiniz. Tekrarlayan baş ağrıları ve yorgunluk gibi bazı semptomlar yalnızca alerjenlere uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Ateş, saman nezlesi belirtisi değildir.

Bazı insanlar nadiren semptomlar yaşarlar. Bu, büyük miktarlarda alerjenlere maruz kaldığınızda ortaya çıkar. Diğer insanlar yıl boyunca semptomlar yaşarlar. Belirtileriniz birkaç haftadan uzun sürerse ve iyileşmiyor gibi görünüyorsa doktorunuzla olası alerjiler hakkında konuşmanız uygundur.

Alerjik rinit türleri nelerdir

İki tip alerjik rinit mevsimsel (mevsimsel allerjik rinit) ve yıl boyu süren (perennial  allerjik rinit). Mevsimsel alerjiler genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsiminde ortaya çıkar ve genellikle polen gibi dış mekan alerjenlerine cevap olarak ortaya çıkar. Yıl boyunca süren allerjiler veya yıl boyunca herhangi bir zamanda toz akarları ve evcil hayvan tehlikesi gibi iç mekan maddelerine cevap olarak ortaya çıkabilir.

Allerjik rinit atağını kolaylaştıran faktörler

Allerjik rinit atağını, sadece buruna hava yoluyla gelen allerjenlerin ve yabancı partiküllerin tetikleyebileceğini ya da kolaylaştırabileceğini düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, bağışıklık sitemini uyaran tüm endüstriyel ya da diğer çevresel etkenler (burun yoluyla vücuda temas etmeseler de), tüm allerjik hastalık atağı riskini arttırabilir. Örneğin genetiği değiştirilmiş meyve ve sebzelerin yenilmesi, burun içerisine kaçabilen ve konfeksiyon ürünü tozların çıkmasına neden olabilen kıyafetlerin deriye teması, boyar maddeli yiyeceklerin yenilmesi ... yani yenilen ya da cilde temas eden allerjenler de hastalardaki tüm allerjik reaksiyon riskini arttırabilir.
Alerjik rinit için risk faktörleri
Alerjiler herkesi etkileyebilir, ancak ailenizde alerji öyküsü varsa alerjik rinit gelişme olasılığı daha yüksektir. Astım veya atopik egzama olması alerjik rinit riskinizi de artırabilir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı dış faktörler bu durumu tetikleyebilir veya kötüleştirebilir:

- sigara içmek
- kimyasallar
- soğuk sıcaklıklar
- nem
- rüzgar
- hava kirliliği
- saç spreyi
- parfümler
- kolonya
- odun dumanı
- diğer dumanlar

Alerjik rinit nasıl teşhis edilir?

Şiddetli olmayan allerjik rinit belirtilerinin varlığında, muhtemelen sadece fizik muayeneye ihtiyacınız olacaktır. Bununla birlikte, doktorunuz sizin için en iyi tedavi ve korunma planını bulmak için bazı testler yapabilir.

Bir cilt prick testi en yaygın testlerden biridir. Allerji uzmanı hekimler tarafından yapılan bu testte, vücudunuzun her birine nasıl tepki gösterdiğini görmek için cildinize birkaç madde yerleştirir. Genellikle, bir maddeye alerjiniz varsa küçük bir kırmızı yumru görünür.

Bir kan testi veya radyo-alerjik emici testi (RAST) de yaygındır. RAST, kanınızdaki belirli alerjenlere karşı immünoglobulin E antikorlarının miktarını ölçer.

Allejik rinit tedavisi

Allerjik rinitte kesin ve kalıcı tedavi bulunmadığından, ilaç kullanımın en aza indirilmesi amacıyla basamak şeklinde tedavi planlanabilmektedir.

Allerjik rinit tedavisi aşağıdaki şekilde özetlenilebilir:

- allerjen temasından kaçınma

Ev içerisinde ev tozu - akar temasından kaçınılması ile ilgili ev temizğiline yönelik önlemler, yatak odasından yünlü halı, kilim, battaniye benzeri ürünlerin çıkarılması, anti-allerjik ürünlerin kullanılması

- burun içerisindeki aljerjenlerin düzenli burun yıkama ile uzaklaştırılması

Özellikle allerji belirtilerinin arttığı dönemlerde, burun içerisinin doğal tuzlu sularla yıkanması işlemi hem yan etkisiz hemde ilaç gereksinimi azaltan bir uygulamadır. Bunun için 3 ayrı şekilde burun içi tuzlu su ile yıkama yapabilirsiniz:
  1. Eczaneden hazır satılan okyanus suyu ya da deniz suyu içeren basınçlı spreyleri alabilirsiniz
  2. Evde Sinüs Rinse ya da Neti Pot denilen yüksek volümlü plastik şişeleri kullanarak burun içi yıkama yapabilirsiniz
  3. Yine evde 1 su bardağı suyun içerisinde 1 çay kaşığı tuz (himelaya tuzu, deniz tuzu ya da normal sofra tuzu kullanılabilir)
- burun içi tuzlu su ile yıkama işlemine rağmen giderek artan şikayetler (hapşırma, geniz akıntısı, burunda kaşıntı, göz yaşarması, burun tıkanıklığı ...) olduğunda ağızdan allerji hapları ya da burun içine de kortizonlu spreyler kullanılabilir. Genelde bir tanesi ile başlayıp yetmezse diğerine başlanılmasını öneriyoruz.

Allerjik rinit atakları tedavi edilmezse ne olur?

Tekrarlayan allerjik rinit atakları olan ve herhangi bir tedavi - ilaç kullanmayan, doktor muayenesi yapılmayan ya da kontrol altında olmayan hastalarda, burun etlerinde gdierek artan büyüme (konka hipertrofisi) ortaya çıkabilir ve burun tıkanıklığı kalıcı hale gelebilir.

Burnunuz kaşınıyorsa ve hapşırıyorsanız, burun tıkanıklığı ortaya çıkmasını beklemeden tuzlu sularla burun içi yıkama işlemine başlayabilirsiniz. Makalenin başında VE yanda görülen burun içi endoskopik muayenede çekilen fotoğraflarda, uzun süredir allerjik rinit atağı alan ve zaman zaman dekonjstan burun spreyi kullanan hastanın, alt burun etlerindeki (alt konkalar) büyüme ve burun içerisindeki hava pasajının ciddi daraldığı görülmektedir.

Allerjik rinit atağı olan ve uygun tıbbi tedavi yerine sadece dekonjestan sprey kullanılırsa ne olur?

Zaman içerisinde tekrarlayan allerjik rinit atağına bağı oolarak burun etleri büyüyebilir. Bu durumda hastalarda yaşam kalitesi ciddi olumsuz etkilenebileceğinden "burun açıcı dekonjestan sprey" kullanılmasını tercih edebilirler. Bu durumda giderek artan burun açıcı sprey ihtiyacı olması ve burun etlerinde giderek büyüme ortaya çıkabilir. Rinitis Medikomentoza denilen ve uyuşturucu bağımlılığına benzer şekilde burun açıcı dekonjestan seprey bağımlılığımortaya çıkabilir.

Allejik rinit atağı olan hastalarda, allerjenlerden kaçınma ve uygun tedavi ile burun tıkanıklığı şikayeti ortadan kalkmazsa yapılması gerekenler!

Allejik rinit atağı olan hastalarda, uygun tedavi ile burun tıkanıklığı şikayeti ortadan kalkmazsa radyofrekans ile burun eti küçültülmesi işlemleri yapılabilmektedir. Buru etleri ile ilgili farklı bilgileri içeren link >> https://www.burun-estetigi-rinoplasti.com/2019/02/burun-eti-farkli-bilgiler.html

Burun etleri allerjiye bağlı olarak çok büyürse, kortizonlu burun spreylerinin kullanılması yeterli olmayabilir!

Burun etleri tekrarlayan allerjik rinit ataklarına bağlı ya da kontrolsüz dekonjestan burun spreylerinin kullanılmasına olarak büyüyen hastalarda, basit kortizonlu spreylerin etkisi yeterli olmayabilir. Bunun nedeni, burun giriş bölümünün zaten alt konkaların ön bölümü ile daralmış olması ve sprey pariküllerinin arka tarafa ulaşamaması ve kortizonlu spreyin etki süresinin dekonjestan burun açıcı spreyler gibi hemen başlamamasıdır. Özellikle cidi burun tıkanıklığı ve allerji atağı olan hastalrda nadiren de olsa ağızdan ya da kas içi kortizon ilacı verilmesi ya da burundan kortizonlu burun damlasının kullanılması uygun olabilir. Kortizonlu damlaların en etkili nasıl kullanılması konusunda size tarafımdan bilgi verilecektir.

İmmünoterapi

Aleri uzmanı hekiminiz, ciddi alerjileriniz varsa immünoterapi önerebilir. Belirtilerinizi kontrol etmek için bu tedavi planını ilaçlarla birlikte kullanabilirsiniz. Vücuda düzenli olarak artan dozlarda allerjen verilmesi, zaman içinde belirli alerjenlere karşı bağışıklık tepkinizi azaltabilir.

Bazı insanlar, atışlarında bir alerjene karşı ciddi alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Birçok alerji kliniği, sizden yoğun veya yaşamı tehdit edici bir yanıt almadığınızdan emin olmak için bir immünoterapi uygulaması sonrası ofiste 30 ila 45 dakika hastaların beklemesini istemektedir.

Sublingual immünoterapi (Dil altı immünoterapi - SLIT)

SLIT, dilinizin altına birkaç alerjen karışımı içeren bir tablet yerleştirmeyi içerir. Alerji çekimlerine benzer şekilde fakat enjeksiyon olmadan çalışır. Şu anda, çim, ağaç poleni, kedi tüyü, toz akarları ve bezelye kaynaklı rinit ve astım alerjilerinin tedavisinde etkilidir.

Olası yan etkiler ağızda veya kulakta kaşıntı ve boğaz tahrişini içerir. Nadir durumlarda, SLIT tedavileri anafilaksiye neden olabilir. Alerjilerinizin bu tedaviye cevap verip vermeyeceğini öğrenmek için doktorunuzla SLIT hakkında konuşun. Doktorunuzun tedavinizi bu yöntemle yönlendirmesi gerekecektir.

Evde yapılabilecek önlemler

Ev ilaçları alerjeninize bağlı olacaktır. Mevsimsel veya polen alerjiniz varsa, pencereleri açmak yerine klima kullanmayı deneyebilirsiniz. Mümkünse alerjiler için tasarlanmış bir filtre ekleyin.

Nem alma cihazı veya yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresi kullanmak, iç mekanlarda alerjilerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. Toz akarlarına alerjiniz varsa, çarşaflarınızı ve battaniyelerini 130 ° F (54,4 ° C) üzerindeki sıcak suyla yıkayın. Vakumunuza bir HEPA filtresi eklemek ve haftalık olarak vakumlamak da yardımcı olabilir. Evinizde halıyı sınırlamak da yararlı olabilir.

Alternatif ve tamamlayıcı tıp

Olası yan etkiler konusundaki endişeler nedeniyle, alerjisi olan daha fazla sayıda kişi “doğal olarak” saman nezlesi semptomlarını ele almanın yollarını aramaktadır. Ancak, doğal olarak kabul edilse bile, herhangi bir ilacın yan etkileri olabileceğini unutmamak önemlidir. Ev ilaçlarının yanı sıra, seçenekler arasında alternatif ve ücretsiz ilaçlar da bulunabilir. Bu tedavilerin dezavantajı, güvenli ya da etkili olduklarını kanıtlayacak çok az destekleyici kanıt olabilir. Doğru dozajı belirlemek veya elde etmek zor olabilir.

Diğer kaynak linkler >>


Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl