Ana içeriğe atla

Kulak Memesinden Kist Çıkarılması

Kulak Memesinde Epidermoid Kist

Epidermoid ve dermoid kistler, ektodermal skuamöz epitel ile kaplı iyi huylu kistik lezyonlardır. Kulak memesindeki epidermoid kistler veya epidermal inklüzyon kistleri olarak bilinen kulak memesi kistleri yavaş büyür. Bir doktor genellikle yalnızca ağrı, rahatsızlık, patlama veya enfeksiyon varsa çıkarılmasını önerecektir. Yetişkinlerde genellikle yüz, boyun veya gövde gibi saçlarla kaplanmamış alanlarda oluşur.

Epidermal kistler hakkında

Epidermoid kistler, vücutta herhangi bir yerde meydana gelebilecek en yaygın kutanöz kistleri temsil eder ancak daha çok yüz, kafa derisi, boyun ve gövde üzerinde görülür. Kulak kepçesi nadir yerlerden biridir. Epidermoid kistler, foliküler kistler, infundibular kistler ve epidermal inklüzyon kistleri dahil olmak üzere değişken bir adlandırmaya sahiptir. Epidermoid kistler, epidermal elementlerin dermal implantasyonundan kaynaklanır. Genellikle iyi huyludurlar ancak çok nadir durumlarda malignite ile ilişkilidirler. Erkeklerde 2: 1 oranında daha sık olarak görülür. Epidermoid kistler çoğunlukla asemptomatiktir, ancak enfekte olabilir veya iltihaplanabilir.

Kulak bölgesindeki epidermal kistler lipomlardan ve hemanjiyomlardan ayrılmalıdır. Lipomlar tümörleri içeren iyi huylu yağ dokusudur ve genellikle doğumda bulunan hemanjiyomlar vasküler endotelinin iyi huylu tümörleridir. Büyük epidermal kistlerle ilişkili sorunlardan biri, çirkin, estetik olmayan görünümleridir, bu yüzden çoğu hasta kozmetik nedenlerle cerrahi kist çıkarılması istemektedir.

Sebase kist, epidermal kist, epidermal inklüzyon kisti, epitelyal kist, steatom, sebase kist ve yağ kisti gibi isimler de kullanılır.

Hem epidermoid hem de dermoid kistler, ince bir ektodermal skuamöz epitel tabakası ile kaplanmış, ancak farklı karmaşıklığa sahip deri altı kistleridir. Epidermoid kistler sadece skuamöz epitelden yapılan sebum ve epitelyal enkazlardan oluşan peynirli bir materyale sahiptir, ancak dermoid kistler saç, sebasöz ve ter bezleri ve skuamöz epitel içerir. Her ikisinin de kazanılmış türleri, sıkışmış keselerden ya da normal olmayan ektoderm kıvrımlarından kaynaklanmaktadır; bunlar, skuamöz epitelinin travmatik olarak yerleştirilmesi veya bir yağ bezinin (pilosebasöz folikül) kanalının tıkanması ile indüklenebilir. Konjenital epidermoid ve dermoid kistler genellikle gelişir çünkü yüzey ektodermleri gelişimsel olarak nöral tüpten ayrılmaz

Kulak memesindeki kistin nedeni nedir?

Kulak memesi de dahil olmak üzere vücudun hemen hemen her bölgesinde kistler ve diğer çıkıntılar görülebilir. Çoğu zaman, bu kistler ağrıya neden olmaz, kanserli değildir ve ciddi sorunlara neden olmaz.

Burada, bir kişinin bir kulak memesi kisti, bunun yanı sıra semptomlar ve tedaviyi keşfettiğinde ne bekleyebileceğini tartışıyoruz.

Kist, sıvı, hava veya başka bir madde içeren kese benzeri bir doku cebidir.

Cilt hücreleri dökülmek yerine çoğaldığında veya büyüdüğünde, derinin en iç tabakasında kistler oluşturabilir. Bu epidermoid kistler, bir saç folikülünün en dıştaki tabakası tahriş olursa veya yaralanırsa da oluşabilir.

Kulak memesindeki kistin nedenleri ve risk faktörleri

Erkekler bu kistleri geliştirmek için daha yüksek risk altındadır, ancak herhangi bir yaşta olan herkes bu kişilerin yanında olabilir. Bir epidermoid kist geliştirme olasılığını artıran faktörler şunlardır:

Yaş: ergenlik çağını geçmiş olmak

Genetik: Tümörler ve poliplerin kolonda ve çevresinde geliştiği Gardner sendromu gibi belirli bir genetik hastalığa sahip olmak

Yaralanma: Cildin yaralanmasının sürdürülmesi veya sivilce öyküsü olması

Epidermoid kistler içerisinde kanserli hücreler nadiren gelişir. Bununla birlikte, bazı kanserlerin bu kistlerle diğerlerinden daha güçlü bir bağlantısı vardır. İçerirler:

- bazal hücreli karsinom
- Bowen hastalığı
- skuamöz hücreli karsinom
- mycosis fungoides
- melanom in situ

Kulak memesindeki kist belirtileri

Aşağıdakiler kulak memesi üzerinde epidermal bir kist ile ilişkili bazı belirtilerdir:
  • kulak memesinin derisinin altında küçük, ten rengi bir yumru olması
  • sağlam ve yuvarlak bir kist
  • siyah noktaya benzeyen merkezi olmayan bir kist
  • keratin drenajı
  • kötü kokuya sahip kalın, peynir benzeri bir madde
Bazen, bir kulak memesi kisti enfekte olabilir ve tıbbi yardım gerektirir. Bir enfeksiyonun belirtileri şunları içerebilir:
  • alanın kızarıklığı ve iltihabı
  • şişme ve hassasiyet veya ağrı
  • patlama kistinden yağ benzeri boşalan ilitihabi içerik olması

Tedavi

Epidermal kulak memesi kistleri muayene ile teşhis edilir ve çoğu durumda tedavi gerektirmez.

Bazen, doktor biyopsi olarak bilinen bir prosedürde bir kist örneğini alır ve numuneyi mikroskop altında inceler. Gerektiğinde veya arzu edildiğinde, tedavi genellikle kistin basit bir kesi ile ve lokal anestezik enjeksiyonu sonrası çıkarılmasını içerir. Cerrahi olarak kistin tam olarak çıkarılması bir tekrarlamasını da önleyebilir. Aksi takdirde, doktor kistte küçük bir kesim yapabilir ve içeriğini boşaltabilir. Bu seçenek hızlı ve basittir, ancak kistlerin yeniden ortaya çıkması daha olasıdır.

Bir doktor enfeksiyon durumunda antibiyotik önerebilir. Ayrıca, iltihabı azaltmak için kiste bir steroid enfekte edebilirler.

Kulak memesinden enfekte epidermal kist çıkarılması


Videoda birkaç aydır giderek büyüyen kulak memesindeki sebase kisti olan hastaya, lokal anestezi altında yapılan "kulak memesinden kist çıkarılması" işlemi görülmektedir. Lokal anestezik infiltrasyonu  sonrasında ofis şartlarında kistin üzerine elipsoid insizyon yapıldı. Deri parçası ile birlikte yaklaşık 1 cm çapındaki kist çıkarıldı. Eriyebilen dikiş materyali ile kesi alanı dikildi ve operasyon sonlandırıldı.

Evde yapılması ve yapılmaması gerekenler

Kulak memesi kistleri önlenemezken, enfeksiyon belirtisi yoksa evde yönetilebilirler.

Bir kisti sıkmayın, çünkü bu yaralanmaya ve enfeksiyona yol açabilir.

Bir kişi drenaj ve iyileşmeyi teşvik etmek için kist üzerine ılık bir kompres koymak isteyebilir.

Komplikasyonlar

Kulak memesi kistleri genellikle endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, bazı komplikasyonlar tıbbi müdahale gerektirebilir.

Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • inflamasyon ve enfeksiyon
  • kistin patlaması
  • cilt kanseri, bu nadir olmasına rağmen

Bir kist patlamış görünüyorsa veya enfekte olmuşsa, bir doktora görünün.

Yaklaşım

Kulak memesi kistleri genellikle iyi huyludur ve orta yaşlı yetişkinlerde oluşma eğilimindedir.

Kistler bazen genetik bir anormallik belirtisi olabilir. Özellikle Gardner sendromu öyküsü veya başka bir genetik rahatsızlığı olanlar, bir kistin görünümü hakkında bir doktorla konuşmak isteyebilirler.

Çoğu kulak memesi kistini tedavi etmek için tıbbi tedaviye gerek yoktur. Hatta bazıları kendi başlarına bile ortadan kalkabilir.

Bununla birlikte, bir kişi bir kistin patladığından veya enfekte olduğundan şüpheleniyorsa, kbb uzmanına başvurması uygundur.

Kaynak linkler >>





Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl