Dil Bağı (Ankiloglossi - Lingual Frenulum) ve Konuşma Bozukluğu
Ankiloglossi veya dil bağı, çeşitli fonksiyonel sınırlamalar ile sonuçlanan sınırlı dil hareketliliğine neden olabilen kısalmış bir dil frenulumuyla karakterize doğuştan bir anomalidir. Ankiloglossi tipik olarak, frenulumun yeninden yapılandırılması (frenuloplasti) ya da kesilmesi (frenotomi / frenulektomi) cerrahi işlemleri ile tedavi edilir. Bununla birlikte, ankiloglossi tedavisi yönetimi konusunda kabul edilmiş bir kural yoktur. Önceki, ankiloglossi ve konuşma bozukluğu arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar çelişkili sonuçlar bildirmektedir (dil bağlarının sınıflandırılması ve kısıtlanma miktarları günümüzde daha net ortaya konulmuş durumda ve hangi dil bağının konuşma bozukluğu yapacağı konusunda daha objektif yorumlar yapılabiliyor artık). Frenulektomi yapılan dil bağı olan hastalar üzerinde yapılan konuşma ve dil sonuçlarının incelendiği "Speech and Language Outcomes in Patients with Ankyloglossia Undergoing Frenulectomy: A Retrospective Pilot Study" isimli bilimsel çalışmada, dil bağı çıkarılması işlemi yapılan ve yara yeri karşılıklı dikişle kapatılan hastalarda, işlem sonrasındaki konuşma ve dil skorlarının daha yüksek olduğu vurgulandı. Bu çalışmada, frenulektominin başarısına katkıda bulunan faktörler net olarak vurgulanmış.Dil bağı çıkarılması (lingual frenulektomi) - Dil bağı konuşma bozukluğu yapar mı? - Dil bağı ameliyatı sonrası dikiş tekniği - Dil bağı uzatma dikişi - Dil bağı ameliyatı nasıl yapılır? - Dil bağı çıkarılması operasyonu öncesi ve sonrası |
Yukarıdaki fotoğrafta:
- dil bağı muayenesi ve kalın tip 3 ön dil bağı
- lokal anestezi altında yapılan dil bağı çıkarılması (lingual frenulektomi) sonrasında dil bağının çıkarılan parçası ve dil altındaki elmas şeklindeki yara yeri
- dikey düzlemde atılan dikişlerden sonra dil ucundaki incelme ve ağız tabanından daha fazla yukarıya doğru kalkabildiği görülmektedir.
Ülkemizde "dil bağı - ankiloglossia, konuşma bozukluğu yapar mı?" sorununa cevap olarak eski ve basit bir bilgi olarak "genelde dil bağı konuşma bozukluğu yapmaz" şeklinde cevaplanabiliyor. Bu konuda anatomik dil bağı sınıflandırılması ve fonksiyonel dil bağı sınıflandırılmasına göre konuşulması ve özellikle "serbest dil alanı 16 mm den daha az olan", Tip 1 ve Tip 2 ön dil bağlarında ve Ferrés-Amat Fonksiyonel Dil Bağı Sınıflandırılması' na göre özellikle Grade 3 ve 4 olan hastalarda, dil bağına bağlı olarak konuşma bozukluğu olma ihtimali yüksektir. Dil bağı dil ucuna ne kadar yakınsa ya da ağız tabanına ne kadar sıkı bağlıysa hastalarda konuşma esnasında netlik bozulması, bazı sert ünsüz harfleri söyleyememe ya da konuşurken tökezleme gibi belirtilerin ortaya çıkma ihtimali o kadar fazladır.
Ankiloglossi , dil hareketliliğini kısıtlayabilen ve beslenme ve konuşma zorlukları gibi çocuklar arasında kısıtlamalara neden olabilen yaygın bir doğumsal anomalidir. Birçok uzman operasyon kolaylığı ve düşük komplikasyon oranları nedeniyle cerrahi müdahale önermektedir. Bununla birlikte, ankiloglossi tedavisine ilişkin evrensel olarak kabul edilmiş bir kılavuz yoktur. Yakın zamanda yayınlanan bazı çalışmalarda çocuklarda frenulektomi sonrası emzirmenin geliştiği vurgulanmıştır. Lingual frenulumun cerrahi olarak serbestleştirilmesi, doğumdan erişkinliğe kadar giderek artan bir şekilde yaygın bir prosedür haline gelmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde, yerinde dil bağının ayrıntılı anatomisi hiç tanımlanmamıştır ve frenulum morfolojisindeki bireysel değişkenlik için anatomik bir temel önerilmemiştir. Lingual frenulum, sıklıkla bağ dokusu “kord” veya “submukozal band” olarak tanımlanmaktadır, ancak bu anatomik yapıyı destekleyecek yeterli kanıt yoktur.
Dil Bağı Çıkarılması (Lingual Frenektomi) Ameliyatı
Aslında bu çalışma sonucunu birçok hastada görmüştüm. Basit bir mantıkla dil ucu ile dil bağı başlama noktası arasındaki mesafe ne kadar fazlaysa, kullanılabilir dil alanı o kadar fazladır ve hastalarda dil kısıtlanması da o kadar az olmaktadır!". Burada hastalara eski kaynaklarda dil bağı uzatma dikişi" olarak yazılmış olan ve elmas şeklindeki dil bağı kesi alanında bulunan her iki yatay köşenin karşılıklı bir araya getirilerek dikilmesi, yara yerinin dikey düzlemde kapanması olasılığını arttırarak, dil ucunun sivrileşmesini, kullanılabilir serbest dil alanının artmasını ve fonksiyonel kısıtlılığın azalmasını sağlamaktadır. Bebeklerde önerilen dil bağı masajı ve erişkin hastalarda önerilen dil bağı egzersizlerinde de aynı mantıkla orta hat geriminin düzenli olarak yapılması yara yerinin dikey düzlemde iyileşmesi olasılığını arttırmaktadır.
Ülkemizde dil bağı tanısı, tedavisi ile ilgili bilinen ve vurgulanan bilgilerin çoğu maalesef güncel yayınlardakilerden biraz farklı.
Thermal Welding Cihazı İle Dil Bağı Çıkarılması (Lingual Frenektomi) Operasyonu
Dil Bağı Çıkarılması (Lingual Frenektomi) Öncesi, Hemen Sonrası, 1 Hafta ve 1 Ay Sonrası
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder