Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Mobil ve Web Tabanlı Bir Yazılım Uygulaması Olan "hearWHO" 'yu Geliştirdi!
hearWHO Uygulaması - 'İşitme Durumunuzu Kontrol Edin (Check Your Hearing!) - İşitme Kaybı Taraması |
Dünya İşitme Günü her yıl 3 Mart'ta düzenlenmektedir. 2019 teması 'İşitme Durumunuzu Kontrol Edin (Check Your Hearing!)' oldu. Bu yılki temayla devam etmek için, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) İşitme kontrollerini kolaylaştırmak amacıyla (işitme taraması için ), mobil ve web tabanlı bir yazılım uygulaması geliştirmiştir.. Uygulamanın amacı özellikle düşük kaynak ayarlarında işitme kontrollerini kolaylaştırmaktır. hearWHO, 18 yaş ve üstü insanlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış yani çocuklarda kullanılamaz.
Etkili rehabilitasyon için işitme kaybının erken tespiti çok önemlidir. İşitme kaybının mümkün olduğu kadar erken fark edilmesini sağlamak için, tüm insanlar, özellikle de işitme kaybı riski yüksek olan kişilerde işitmelerini zaman zaman kontrol etmelidir. Sık sık yüksek sesle müzik dinleyen, gürültülü yerlerde çalışan, işitmeye zararlı ilaçlar kullanan ya da 60 yaşın üzerindeki insanları içerir.
Bu kategoriye girenler:
- Sık sık yüksek sesli müzik dinleyen insanlar
- Gürültülü yerlerde çalışanlar
- İşitmeye zararlı ilaçlar kullananlar
- 60 yaş üstü olanlar
hearWHO Uygulaması' nın Geliştirilmesinin Amacı
"HearWHO uygulaması", onaylanmış gürültü seviyesi teknolojisine dayanmaktadır. Bu uygulama işitme durumunu kontrol etmek ve zaman içinde izlemek için genel bir işitme ekranına genel erişim sağlar. Kullanımı kolay uygulama, kullanıcıların sonuçlarını açıkça görüntüler ve zaman içindeki işitme durumlarının kişiselleştirilmiş bir kaydını tutar. Sınava düzenli olarak girmek için hatırlatmalar kullanıcılar tarafından ayarlanabilir. Bu uygulama, işitme taramasını kolaylaştırmak amacıyla sağlık çalışanları yanında bireyler tarafından da kullanılabilir. Uygulamaya, özellikle işitme kaybı riski yüksek olanlara tavsiye edilir. Düzenli işitme kontrolleri, işitme kaybının mümkün olduğunca erken tanımlanmasını ve giderilmesini sağlar.Daha fazla bilgi için Dünya Sağlık Örgütü' nün web sitesini inceleyebilirsiniz: https://www.who.int/deafness/hearWHO/en/
İşitme kontrolleri ve hearWHO uygulaması hakkında sıkça sorulan sorular
İşitme duyumu neden kontrol etmeliyim?
İşitme kaybı olan birçok kişi bunun farkında değildir. Düzenli işitme kontrolleri, işitme kaybının mümkün olduğunca erken tanımlanmasını sağlayabilir, böylece harekete geçebilir ve çevrenizdeki seslerin keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz.Kimler işitme kaybı riski altındadır?
Herhangi biri işitme kaybı riski altında olsa da, işitme kaybının şu kişilerde meydana gelmesi daha muhtemeldir: 60 yaşın üzerinde olanlar, sık sık yüksek sesle müzik dinleyenler, gürültülü ortamlarda çalışanlar, kulağa zarar verebilecek ilaçları (ototoksik ilaçlar) kullanmak zorunda olanlarTest bana profesyonel danışmanlık almamı söyledi, ama iyi duyabiliyorum. Bunun anlamı nedir?
İşitme kaybı, işitme yeteneğinde azalma anlamına gelir. Farklı işitme kaybı dereceleri vardır:Hafif: gürültülü yerlerde yumuşak konuşma veya konuşmayı anlamada bazı zorluklar
Orta: Düzenli konuşmalar duymakta zorluk
Şiddetli: yüksek sesler dışındaki herkesi duymakta zorluk
Derin (ileri dereceli): yüksek sesleri bile duyamama
İşitme kaybı hayatımı nasıl etkiler?
Eğer işitme kaybı ele alınmazsa, insanları farklı şekillerde etkileyebilir: çocuklar öğrenme güçlüğü çekebilir; Yetişkinler işte performansta zorluklar yaşayabilir ve yaşlı insanlar izolasyon ve tedirginlik yaşayabilir. Genel olarak, eğer ele alınmazsa, işitme kaybı konuşmaları anlamanızı ve sosyal olarak tam anlamıyla meşgul olmanızı zorlaştırabilir.Müzik dinlemek kulaklarımı etkileyebilir mi?
Uzun süre boyunca yüksek sesle müzik dinlemek kulaklarınızdaki duyu hücrelerine zarar vermektedir. İlk başta sesleri az duyma (boğuk ses) veya kulakta çınlama hissi (tinnitus) şeklinde görülen geçici bir işitme kaybı yaşayabilirsiniz. Zamanla, geri dönüşü olmayan işitme kaybı ve kulak çınlaması ile kalıcı hasara neden olur.Kulaklarım için nasıl bir bakım gerekir?
Kulağınıza kulak bakımı yapabilirsiniz:- Kulağınıza asla bir nesne sokmadığınızdan emin olmak (bir pamuklu çubuk bile değil)
- Ses seviyesini düşük tutmak ve dinlemek için harcanan zamanı sınırlamak (müzikçalar ciazlarda ses kadranının %60' ını geçmemesi gerektiği ve kulaklıkla dinlenildiğinde 60 dk' yı geçmemesi gerektiği vurgulanıyor)
- Kulaklıkların gürültülü yerlerde veya gürültülü faaliyetlerde kullanılması
- Kulakta herhangi bir ağrı veya akıntı olması durumunda doktora gitmek
- Eğer iyi işitmediğinizi veya kulak çınlaması olabileceğini düşünüyorsanız, bir sağlık uzmanından yardım istemek,
İşitme kaybı nasıl teşhis edilir?
İşitme kaybını teşhis etmek için profesyonel bir işitme değerlendirmesi gerekir. Çok yaygın bir test, odyometridir - farklı ses frekanslarını (ses seviyesi) duyabileceğiniz minimum ses seviyesini (desibel cinsinden) belirler. İşitme kaybının varlığını, türünü ve derecesini tanımlamak için kullanılır. HearWHO uygulaması işitme kaybını teşhis etmek için farklı bir test kullanır. Yani işitme kaybı şüphesi varsa bir kulak burun boğaz hekimine başvurmanız en doğrusudur.
İşitme kaybım olursa ne olur?
İşitme kaybının yönetimi nedenine, türüne ve derecesine bağlıdır. Size en uygun müdahaleler hakkında bilgi verebilecek bir kulak burun boğaz hekimine danışmalısınız.
Ayrıntılı işitme testleri nerede yapılır?
İşitme laboratuvarları bulunan ikinci veya üçüncü basamak hastanelerde ve özel işitme merkezlerinde ayrıntılı işitme taraması testleri yapılmaktadır. İşitme kaybı şüpheniz olduğunda, olası tedavi edilebilir işitme kaybı nedenlerinin de kontrol edilmesi (kulak kiri, orta kulak sıvısı, orta kulak iltihabı ...) ve gerekirse işitme testi istenilmesi amacıyla kulak burun boğaz hekimine başvurmanız en doğrusudur.
HearWHO nasıl yardımcı olur?
HearWHO uygulaması, gürültü seviyesi işitme tarama teknolojisine dayanmaktadır. Tarama, yanıt vermeniz istenen arka plan gürültüsünden üç basamak gösterir. Tarama, işitme kabiliyetinizin göstergesi olan sinyal / gürültü oranınızı belirler. Bu taramadan olumlu bir sonuç alamazsanız, bir sağlık uzmanından tıbbi yardım almalısınız.
HearWHO ne kadar doğru?
Bu “gürültü seviyesi” testi% 85'in üzerinde bir duyarlılığa ve özgüllüğe sahiptir. hearWHO, 18 yaş ve üstü insanlar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır. HearWHO uygulamasının bu sürümü, güvenilir sonuçlar sağlamayacağından, çocuklar için işitme kontrolleri için kullanılmaz.
Uygulama çalışırken şanslı tahminler yaparsam ne olur? Bu bana yanlış bir puan vermez mi?
Test, belirsiz olup olmadığınızı tahmin etmek için verilen talimatlara göre geliştirilmiştir. Kapalı 10 seçenek kümesinde birkaç basamağı doğru tahmin etme olasılığı çok düşüktür.
Test neden 23 hane grubunu içeriyor? Neden az ya da çok değil?
Bu, birkaç ülkede gürültü testi için standart test geliştirme yaklaşımlarından biri olmuştur. Güvenilir bir konuşma alımı eşiği için yeterli sayıda deneme sağlar.
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbulRandevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder