Ana içeriğe atla

Uyku Apnesi Hastalarda Genel Anestezinin Riskleri Artıyor!

Uyku Apnesi Sendromunun Genel Anestezi Riskleri Üzerine Etkisi


Obstrüktif uyku apnesi sendromu (OSA), uyku sırasında uykuda bozulma, hipoksemi ve arteriyel oksijen desatürasyonunun eşlik edebildiği, tekrarlayan üst solunum yolu tıkanıklığı atakları ile karakterize bir durumdur. Yukarıda, "Obstrüktif Uyku Apnesi Animasyonu" videosu görülmekdir. Tıkanma veya anatomik daralma, üst solunum yolunun bir veya daha fazla noktasında meydana gelebilir ve anormal nöromüsküler ton, yedekli yumuşak doku veya üst solunum yolu adipoz dokusunda bir artış gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.

Uyku, insan varlığının ayrılmaz bir parçasıdır

Uyku, insan varlığının ayrılmaz bir parçasıdır ve şimdi, her zamankinden daha fazla, klinik ve araştırma konusundaki konudur. Neden hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz? Uyku muhtemelen, özellikle beyin için, kurtarma işlevine sahiptir. Hızlı göz hareketi uykusu boyunca, katekolamin sistemindeki nöronal bağlantılar oluşur ve bu aktivite bilişsel işlevi korumak için esastır.

Uyku apnesi, belirtileri ve neden olabileceği sağlı sorunları

Uykuda solunum yolunun kapanması (kollaps) ya da daralması nedeniyle hastalarda horlama ve uyku apnesi ortaya çıkabilmektedir.  Uyku apnesi yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve iktidarsızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabilir ve ameliyat sırasında komplikasyonlara neden olabilir.

Obstrüktif uyku apnesi, boğazınızın arkasındaki yumuşak dokunun uyku sırasında daraldığı ve kapandığı anlamına gelir, böylece nefes alma durabilir. Vücudunuz sizi uyandırarak nefesinizi yeniden başlatır. Bu döngü gece boyunca birçok kez (muhtemelen yüzlerce) gerçekleşebilir.

Herkes uyku apnesinden muzdarip olabilir - hatta çocuklar bile - ancak kilolu olan 40 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Uyku apnesi olabileceğinizi düşünüyorsanız, işte dikkat etmeniz gereken uyku apnesi sendromunun belirtileri:
  • Yorgun hissetmek - Gündüzleri uykululuk hali
  • Derin uykuda kalmakta zorluk - Nefes almayı kesersiniz, böylece vücudunuz sizi tekrar tekrar uyandırır
  • Horlama - Size, sık sık horladığınız veya gece boyunca nefes almayı bıraktığınızı söyleyen birileri olabilir!
  • Geceleri uykuda çok hareketli olmak - Bacaklarınız veya kollarınız uykuda iken sarsılır veya gece boyunca çok fazla dönderip hareket ttiriyor olabilirsiniz!
  • Uyurken nefes durmasının ardından nefes tutma çabasına bağlı değişik sesler çıkarmak - Uykunuz sırasında aniden "snorting" sesleri çıkarıyorsunuz; bu, nefes almayı bıraktığınızı ve nefesini tutmaya çalıştığınızı göstermektedir
Obstrüktif uyku apnesine bağlı semptomları madde madde aşağıdaki gibi zöetlenilebilir:

Yetişkinlerde
  • Ağır kalıcı horlama
  • Gündüz aşırı uyku hali
  • Yatak partneri tarafından gözlemlenen apneler
  • Uyanırken boğulma hissi
  • Gastro-özofageal reflü
  • Konsantre yeteneği azaltılmış
  • Hafıza kaybı
  • Kişilik değişiklikleri
  • Ruh hali
  • Gece terleme
  • Noktüri (gece işemesi)
  • Sabahları kuru ağız
  • Huzursuz uyku
  • Sabah baş ağrısı
  • İktidarsızlık
Çocuklarda
  • Horlama
  • Huzursuz uyku
  • Uyuklama
  • Hiperaktivite
  • Saldırganlık ve davranışsal rahatsızlık
  • Sık soğuk algınlığı veya öksürük
  • Sabit uyku pozisyonları

Uyku apnesi anesteziyi nasıl etkiler?

Anestezi, özellikle genel anestezi, obstrüktif uyku apnesi olan insanlar için tehlikeli olabilir. Bu durum anesteziyi riskli yapar, çünkü nefesi yavaşlatır ve sizi etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebilir. Uyku apnesi ayrıca, bilincin tekrar kazanılmasını ve ameliyattan sonra nefes almayı zorlaştırabilir. Ciddi komplikasyonlar reintubasyonları ve kardiyak olayları içerir. 

Genel anestezi verilmesi için ilk olarak hastaya damar yolu ile verilen kas gevşetici ilaçların ilk uygulanması sonrasında, hastalarda uykuya benzer şekilde boğaz yollarında kapanma ortaya çıkabilir. Özellikle çene altı yağlı, kısa ve kalın boyunlu, şişman hastalarda bu daha belirgindir. Burada hastane şartları, malzemeler ve tecrübeli bir anestezi hekimin varlığı çok önemlidir.

Fleksibl fiberoptik laringoskop
Yandaki fotoğrafta gördüğünüz "Fleksibl fiberoptik laringoskop" sistemi özellikle hava yolu dar ve uyku apnesi sendromu olan hastalarda, anestezi entübasyon tüpünün kolay bir şekilde yerleştirilmesi için kullanılmaktadır. Uyku apnesi olan ve genel anestezi başlangıcında ciddi boğaz hava yolunda kapanma ortaya çıkan hastalarda, bu sistem yerine el laringoskopu ile ağız ve çene açılarak tüp yerleştirilmesi esnasında, ilave risk olarak çene ve diş yaralanmaları ortaya çıkabilmektedir.

Genel anestezi risklerinin azaltılması amacıyla, tıkayıcı uyku apnesi sendromu olan ve genel anestezi verilen hastaların, ameliyat sonrasında normalden biraz daha uzun süre ameliyathanede gözlem altında tutulması önemlidir.

Obstrüktif uyku apnesi hastalarının %80' tanı konulmamıştır!

Obstrüktif uyku apnesi olan hastalar, ameliyatın obstrüktif uyku apnesiyle ilişkili olup olmadığına bakılmaksızın, genel anestezi altında cerrahi müdahale veya diğer basit cerrahi müdahalelerde komplikasyon geliştirme riski altındadır. Biçok hasta sadece "ben yorgun uyanıyorum" ya da "alışkanlık hep uykuda terlerim" gibi açıklamaktadırlar.

Tüm uzmanlık alanlarındaki cerrahlar ve özellikle anestezistler, tanı konmamış obstrüktif uyku apnesinin yaygın olması nedeniyle, donanımlı ameliyathanelerde ve entübasyonu kolaylaştıracak teknolojik sistemlerin varlığında operasyonun başlatılmasını amaçlamaktadırlar.

Obstrüktif uyku apnesi riski taşıyan ve henüz tanı konulmamış olan hastalara anestezi verilirken dikkatli olunması gerekmektedir.

Perioperatif komplikasyon gelişme riski sadece obstrüktif uyku apnesinin varlığı ile değil aynı zamanda şaşırtıcı bir şekilde komorbidite ile de artmaktadır. Obstrüktif uyku apnesi olan hastalarda hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar diğer hastalardan daha sık görülür.

Obstrüktif uyku apnesi olduğu veya klinik belirtilerden şüphelenildiği (obezite, sınırlı ağız açıklığı veya geniş bir dil) olan herhangi bir hasta, aksi ispat edilinceye kadar zor bir hava yolu olarak değerlendirilmelidir. Orotrakeal entübasyon, özellikle obstrüktif uyku apneli obez hastalarda aşırı derecede zor olabilir ve postoperatif hava yolu tıkanıklığı nedeniyle şişme veya kanama beklenmelidir. Tüm hastalarda asıl amaç, hipoksemiye veya hiperkapni ile sonuçlanan yetersiz ventilasyon ve oksijenasyondan ve taşikardi, aritmi ve hipertansiyon gibi morbidite ve mortalitenin artmasına yol açan tüm ilişkili hemodinamik değişikliklerden kaçınmaktır.

Kaynak linkler >>



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl