Emilmeyen Dikiş Materyallerinin Burun Estetiğinden Sonra Cilt Altından Görülmesi ya da Cilt Dışına Çıkması
Burun estetiği ameliyatlarından sonra, emilmeyen dikiş iplikleri cilt altından cilde doğru hareket edebiliyor. Gerçekten ilginç bir durum, ilk akla gelen cilde çok yakın dikiş atılması ve kalıcı yani emilmeyen dikiş ipliklerinin kullanılması gibi düşünülse de; sizlere Kore' den yapılan bir çalışmadan bilgileri aktarmak istedim.
"Spontaneous complete migration of suture material after subcuticular continuous suture in cesarean section: a case report" isimli makalede, cilt altına atılan emilmeyen dikiş materyallerinin iki yolla cilde doğru yönelerek ciltten dışarı atılabileceği ya da cilt altından kolayca görülebileceği bildirilmiş.
- Vücudun yabancı doku reaksiyonu göstermesi sonucu, dikiş materyalinin etrafında sürekli bir inflamasyon olması ve buna bağlı cilde doğru hareketi ve atılması (yani vücut yabancı bir materyal kabul edip dışarıya atmış oluyor)
- İyileşme süreci boyunca doku kontraksiyonu (gerilmesi) ya da tam olarak mekanizması anlaşılamamış yüzeyel cilt tabakalarına doğru dokuların hareketi sonucu dikiş materyalinin yüzeyelleşmesi.
Yanda, açık teknik kıkırdak eğriliği ameliyatı yapılan bir hastanın, burun ucundaki 5 köşeli kesi izi ve en çok kullanılan, estetikik dikiş materyallerinden biri olan, emilmeyen (non-absorbable) prolen dikiş iplikleri görülmektedir. Köşeli insizyona bağlı kesi izi daha az oluyor ve bu iplikler genelde 1. haftadan sonra alınabiliyor. Yani cilt altında bırakılmıyor. Genelde kesi üzerine enfeksiyonu engellemek için 3 haftaya yakın antibiyotikli pomat kullanılmasını öneriyorum.
Şimde size bu konu ile ilgili iki ayrı değişik bilgi:
- kepçe kulak ameliyatlarında, çok kısa süren ve iple kulak estetiği olarak savunulan yöntemde, atılan kalıcı iplikler, kıkırdağın dönderilmesini ve kulak kepçesinin kafatasına yaklaştırılmasını sağlıyor. Bu iplikler genelde cilde çok yakın ve bazen ciltten atılabiliyor. Sorun şu, bu dikiş alınırsa ne olacak? kulak yeniden eski pozisyonuna gelebiliyor. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatlarında, kalıcı dikiş materyali kullanmadan, kıkırdak şekillendirme işlemin içeren modifiye tekniği kullanıyorum.
İple Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası Dikişlerin Açılma Riski ya da Enfeksiyon Riski Olabilir!
- Mustarde tekniği (iple kepçe kulak ameliyatı http://www.kulakburunbogaz.info/service/kepce-kulak-ameliyati-mustarde-teknigi)
- Pitanguy tekniği (http://www.kulakburunbogaz.info/service/kepce-kulak-ameliyati-pitanguy-teknigi)
- Modifiye teknik (http://www.kulakburunbogaz.info/service/kepce-kulak-ameliyati-modifiye-teknik)
- Konka mastoid sutur tekniği (http://www.kulakburunbogaz.info/service/kepce-kulak-ameliyati-konka-mastoid-sutur-teknigi)
- burun askısı, ya da burun askılama yöntemi olarak söylenilen ve burun ucunun iple kaldırılması işleminden oluşan yöntemde, kalıcı dikiş materyalleri kullanılarak, burun ucu kıkırdakları yukarıya doğru asılarak burun ucu dikleştirilmektedir. Kalıcılığı tartışmalı olan bu yöntemde, dikiş materyallerinin deride renk değişimine de neden olarak cilt altından atılabileceği unutulmamalıdır.
Daha önceden yazdığım konu ile ilgili link >> Burun Askı Yöntemi: Geçici ve Gereksiz Bir Yöntem Olabilir!
Burun askı dikişinin riskleri |
Yukarıdaki fotoğrafta, 4 yıl önce burun askı yöntemi ile burun ucu kaldırılan hastanın, sarı noktalı dairesel alanla işaretlenmiş, burun sırtı bölgesinden dışarından gözle görülebilen dikiş materyalinin düğümlendiği alan ve burun ucunun sola doğru yöneldiği görülmektedir.
Yukarıdaki fotoğrafta, başka bir klinikte burun ucu operasyonu yapılan hastanın, burun ucundaki kalıcı dikiş materyallerine bağlı olarak ortaya çıkan doku reaksiyonu sonucu, ciltte çukurlaşma ve renk değişikliği alanı görülmektedir.
Bu konularla ilgili olmasa da; idrar kesesine önceki bir ameliyatta atılan katılıcı dikiş materyallerinin çevresinde taş oluştuğunu olgu sunumu olarak yayınlamışlar göz atmak isterseniz >> Vesical calculus formation on permanent sutures
Kalıcı dikiş materyalleri ne kadar az kullanılırsa o kadar iyi ... Bu fotoğraflardakiler nadir görülen durumlar. Bu ürünlerin mutlaka kullanılması gerekli olduğu alanlar da mevcut. Korkmayın ve doktorunuza güvenin.
Benzer makale ve video linki >> Burun Ucunda Emilmeyen Dikiş Materyallerine Bağlı Yabancı Cisim Reaksiyonu
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder