Bademcik Taşı Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar, Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıldır?
Bademciklerimizin içerisinde kripta denilen boşluklar vardır. Bu boşluklara zaman içerisinde yemek artıkları, bademciklerin ölü hücreleri, hücre artıkları birikerek taşa benzer oluşumlar ortaya çıkabilir. Bademcik taşı (magma, tonsil stone, tonsilloliths, tonsillolit) denilen bu oluşumlar, sıcak, nemli ve havasız boşluk içerisinde kaldığından zamanla çok farklı bakterilerin üremesine bir ortam sağlarlar ve ağız içerisinde kötü koku ortaya çıkmasına neden olabilirler. Konu ile ilgili birçok önemli ve özet bilgiyi içeren makale >> "Bademcik Taşı Temizliği" ni Garantili Ağız Kokusu Tedavi Yöntemi Olarak Görmeyin!
Bademcik taşı olan hastalarda en büyük sorun genelde ağız kokusudur. Çok büyük taş olan hastalarda, tümörle karıştırılabilirler ve yutkunurken ağrı ya da kulağa vuran ağrıya neden olabilirler.
Bademcik taşı tedavisi
Bademcik taşı sonuçta mekanik olarak girintili ve çukur bademcik yüzeyi olan insanlarda ortaya çıkmaktadır. Bu şekilde bademcikleri olan hastalarda, taş oluşumunu engellemek ya da tedavi etmek için beslenme değişiklikleri ya da medikal tedavi yeterli etkiye enden olmamaktadır. Birkaç yayına göre sulu gıda ile beslenmek, ya da maden suyu, ılık tuz karbonatlı su ile gargara yapmak taş oluşumunu azaltabiliyor (1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat, 1 bardak ılık suyun içerisine atılarak karıştırıldıktan sonra gargara yapılabilir ya da doğal maden suları ile gargara yapılabilir).
Bademcik taşının cerrahi tedavisinde, lazerle bademcik kriptlerinin yüzeylerinin düzleştirilmesi (derin ve kekin çukurların daha az derin ve geniş ağızlı hale getirilmesi işlemi) "lazer kriptoliz" (İngilizcesi "Laser Cryptolysis") olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemde bademcikler alınmaz sadece bademcik yüzeyleri pürüzsüz hale getirilmeye çalışılır. İşlemin üç dezavantajı var:
- Lazerin pahalı olması, işlem ücretinin tüm bademcik alınması işleminden daha pahalı hale getirir
- Bu yapılan işlemin etkisi, tüm bademciğin alınması kadar etkili değildir.
- Lazerle ortaya çıkan mukoza hasarı, thermal welding ile yapılan bademcik ameliyatlarındakinden fazla olabilir ve işlem sonrası hastanın canı acıyabilir.
- Anatominin değiştirilmemesi
- Lazerin pratik kullanılması, kansız kısa süreli bir uygulama ile taşların en çok oluştuğu alanlardaki çukur bölgelerin derinliklerinin azaltılması
Bademcik taşı ile gelen ve iri bademcikleri olan hastalarıma genelde, kansız, bıçaksız ve ağrısız yöntem şeklinde söylenilen (ağrısız hiçbir işlem yok aslında "daha ağrısız" denilmesi daha doğru) Thermal Welding Yöntemi ile bademcik ameliyatı yapıyorum. Thermal welding ile bademcik ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Kansız, Bıçaksız ve Çok Daha Ağrısız Bademcik Ameliyatı Tekniği: Thermal Welding Yöntemi
Bademcik İltihabı ve Belirtileri
Bademcik iltihabı belirtileri kısaca aşağıdaki gibi özetlenilebilir:
- Boğaz ağrısı ve yutkunurken artar, giderek şiddeti artabilir
- Genel vücut kırgınlığı, halsizlik, kas ağrıları, ateş gibi enfeksiyonla ilişkili belirtiler mevcuttur
- Bademcik dokusu genel olarak daha kızarıktır. Bademcik taşında, bademciklerde kızarıklık görülmez
Bademcik iltihabı tedavisinde de yine ağızdan sulu gıda alınması, istirahat süresinin uzatılması, ateş düşürücü ağrı kesici ilaçların, antiseptik sprey ya da gargaraların kullanılması ve ateşin 38 derecenin üzerinde 2 günden daha uzun süreli olarak devam etmesi durumunda da antibiyotiklerin kullanılması gerekmektedir.
Bademcik taşları birden fazla olduğunda, görünüm olarak ilk bakıldığında bademcik iltihabına benzetilebilir ancak, bademcik taşı dışında kalan bademcik dokusu genelde normal pembe renktedir.
Aşağıda Uzman TV' de yayınlanan konu ile ilgili videolarımızı ekledim:
Bademcik taşı nedir?
Bademcik taşı neden olur?
Bademcik taşının belirtileri nelerdir?
Bademcik taşı kimlerde olur?
Bademcik taşı ne tür sorunlara neden olabilir?
Bademcik taşı tedavisi nasıl yapılır?
Bademcik taşı nasıl temizlenir?
Bademcik taşı ameliyatı nasıl yapılır?
Kaynaklar:
- Tonsil Stones: Symptoms, Treatment & More
- Tonsillolith
- Tonsil Stones (Tonsilloliths): Treatment and Prevention
- Tonsil Stones: Causes, Removal & Prevention
- Inside A Mouth Full Of Tonsilloliths: What Causes Tonsil Stones And ...
- Tonsillitis
Dr.Murat Enöz - Bademcik Taşının Belirtileri |
Dr.Murat Enöz - ENT Doctor Istanbul - KBB uzmanı |
Dr.Murat Enöz - Bademcik Taşı Nedir? |
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder