Ana içeriğe atla

Mastoidit Tanımı, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Mastoidit

Mastoidit nedir? - Mastoidit neden olur? - Mastoidit nasıl anlaşılır? - Mastoidit belirtileri - Mastoidit nasıl tedavi edilir? - Mastoidit tedavisi ve önlenmesi


Mastoidit nedir?

Mastoidit, kulak arkasındaki ve altındaki sert, belirgin kemik olan mastoid prosesinde ciddi bir enfeksiyondur. İnsanların tedavi edemediği kulak enfeksiyonları çoğu mastoidit vakasına neden olur. Bu durum nadirdir ancak tedavi olmadan hayatı tehdit edebilir.

Mastoidit semptomları arasında kulak arkası şişmesi, kulaktan irin çıkarması, zonklama ağrısı ve duyma zorluğu vardır.

Tedavi görmeyen kulak enfeksiyonları ve antibiyotiğe dirençli kulak enfeksiyonları bazen yayılır. Bu olduğunda, bakteriler, mastoid işlemi gibi kemikler de dahil olmak üzere çevre yapılara gider.

Antibiyotik tedavisi olmadan bakteriler kafatasının kemiklerine yayılmaya devam edebilir. Ayrıca beyin de dahil olmak üzere kan ve organlara seyahat edebilirler.

Doktorların akut otitis media dediği akut orta kulak enfeksiyonları ve mastoidit, 2 yaşından küçük çocuklarda daha yaygındır.
Mastoidit nedir? - Mastoidit neden olur? - Mastoidit nasıl anlaşılır? - Mastoidit belirtileri - Mastoidit nasıl tedavi edilir? - Mastoidit tedavisi ve önlenmesi

Mastoidit belirtileri

Mastoidit, bir kulak enfeksiyonu belirtileri düzelmiş göründükten sonra başlayabilir. Ayrıca giderek kötüleşen kulak enfeksiyonu olarak görünebilir.

Bir kişi kulak enfeksiyonundan birkaç hafta sonra yeni semptomlar geliştirdiğinde, doktor mastoiditi olup olmadığını görmek için bunları değerlendirebilir.

Belirtiler şunları içerir:

  • kulak içinde veya çevresinde yoğun zonklama ağrısı
  • irin veya kulaktan çıkan diğer sıvılar
  • ateş veya titreme
  • arkasında veya kulağın altında şişlik
  • kulağın arkasındaki kızarıklık
  • kulaktan gelen kötü bir koku
  • dışarı çıkmış veya ileri doğru itilmiş gibi görünen bir kulak
  • işitme problemleri veya kulakların çınlaması

İnsanlar, belirtilerini tanımlayamayabilecek çok küçük çocuklarda aşağıdaki belirtilere dikkat etmelidir:

  • ruh hali değişiklikleri
  • sık ağlama
  • kafanın yanına vurmak
  • kulakları çekiştirme

Bazı insanlarda mastoiditinin neden olduğu şişme aralıklı veya daha iyi ve daha sonra daha da kötüleşiyor. Sadece bir belirtinin iyileşmesi nedeniyle bir enfeksiyonun iyileşmekte olduğunu varsaymamak önemlidir.

Tedavi olmadan, mastoidit kafatasında, kanda veya organlarda enfeksiyonlara neden olabilir. İnsanlar sepsis adı verilen yaşamı tehdit edici kan enfeksiyonu da geliştirebilirler.

Mastoiditi veya kafa travması, yüksek ateşi olan, çok zayıf olan veya başının etrafında şişlik olan bir kulak hastası acil servise gitmelidir.

Mastoidit nedenleri

Kulak enfeksiyonları en yaygın mastoidit nedenidir.

Bir kişi mastoidit için antibiyotik almadığında, bakteriler yayılabilir. İnsanlar çok kısa sürede antibiyotik almayı bırakırlarsa, bu da enfeksiyonun yayılmasına izin verebilir.

Bazı insanlar antibiyotik tedavisi ile bile yayılan antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar geliştirebilirler.

Bir kişi daha az yaygın olarak, orta kulakta kolesteatom adı verilen anormal cilt hücrelerinin büyümesine sahip olabilir.

Bu cilt büyümesi, kulakta bakterilerin çoğalmasına ve mastoiditise neden olmasını sağlayan tıkanmaya neden olabilir. Kolesteatomlar ayrıca tıkanmaya neden olabilecek kulak poliplerine de neden olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Mastoidit belirtileri için hemen bir doktora başvurun.

Mastoiditis, potansiyel olarak hayati tehlike oluşturabilecek ciddi bir durumdur. İnsanlar tedaviyi geciktirmemelidir. Hafta sonu veya mesai saatleriyse acil bakım kliniğine veya acil servise gitmeleri gerekir.

Kulaktaki veya ateşteki basınç ve ağrı gibi kulak enfeksiyonu belirtileri olan bir kişi, doktorlarını 24 ile 48 saat içinde görmelidir.

Mastoidit komplikasyonları

Mastoiditis komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Yüz felci
  • Bulantı, kusma, baş dönmesi (labirentit)
  • İşitme kaybı
  • Beyin apsesi veya menenjit
  • Görme değişiklikleri veya baş ağrıları (beyindeki kan pıhtıları)

Mastoidit tanısı

Ateş veya arka kulak hassasiyetinde kızarıklık, kızarıklık veya şişlik olan herhangi bir kulak ağrısı doktor tarafından değerlendirilmelidir. Doktor önce kulak içindeki enfeksiyonu bir aletle (otoskop adı verilen) arayacaktır. Mastoidit, çakışan bir kulak enfeksiyonu olmadan nadirdir. Kültür için enfekte kulak sıvısının bir örneği toplanmalıdır.

Komplike, ciddi veya kronik mastoiditlerden şüpheleniliyorsa, mastoid alanı görüntülemek için BT taraması için yönlendirileceksiniz. Herhangi bir yerde bir sıvının veya irin cebi bulunursa (kulağınızda, boynunuzda, mastoidinizde, omurganızda) boşaltılması ve kültürlenmesi gerekir, böylece antibiyotikler bulunan etken mikroorganizmaya göre uyarlanabilir.

Mastoidit tedavisi ve önlenmesi

Bir doktor genellikle belirtilere bağlı olarak ve şişliğe bakarak mastoiditleri teşhis edebilir. Bazen kan çalışması veya kulağın görüntü taraması diğer nedenleri ekarte etmenize yardımcı olabilir.

Antibiyotikler genellikle mastoiditleri tedavi edebilir. Çoğu durumda, bir kişinin tipik olarak hastaneye yatırılması gereken intravenöz antibiyotiklere ihtiyacı vardır.

İlk antibiyotik tedavisi işe yaramazsa, doktor bakteri türünü belirlemek ve farklı bir antibiyotik kürü bulmak için enfeksiyon kültürünü alabilir.

Bazı durumlarda, doktorun mastoidektomi yapması gerekebilir. Bu işlem, enfeksiyonu olan mastoid işlemin bölümünün çıkarılmasını içerir.

Şişmiş bir enfekte sıvı kütlesi olan bir apse varsa, doktorun cerrahi olarak veya bir iğneyle boşaltması gerekebilir.

Mastoiditlerin önlenmesinde en etkili seçenek kulak enfeksiyonlarının derhal tedavi edilmesidir.

İyileşmeyen kulak enfeksiyonu belirtileri için doktora görünmek çok önemlidir. Bir kişi daha önce antibiyotik kullanmadan kulak enfeksiyonundan başarılı bir şekilde iyileşmiş olsa bile bu durum geçerlidir.

Bir doktor kulak enfeksiyonu için antibiyotik verdiğinde, semptomlar ortadan kalksa bile insanlar tüm antibiyotikleri almalıdır. Kısmi bir antibiyotik dozu alınması, enfeksiyonun geri dönüşünü kolaylaştırır.

İnsanlar evlerindeki ellerinde bulunan, önceki hastalıklardan kalma antibiyotikleri  almamalıdır. Enfeksiyon için uygun antibiyotiklerin alınması kritik öneme sahiptir.

Düzenli olarak elde yıkama ve hasta olmayan insanlardan kaçınmak, kulak enfeksiyonu geçirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

HIV veya AIDS, diyabet veya bazı ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ciddi komplikasyonlara daha açıktır. Bağışıklık sistemi zayıf bir kişide enfeksiyon belirtileri için derhal doktora görünmek çok önemlidir.

Hızlı, agresif tedavi ile, mastoidit için görünüm çoğu durumda iyidir.

Yoğun kulak ağrısı ve şişliği yaşayan kişiler bu semptomları ciddiye almalıdır. Ebeveynler, yakın zamanda kulak enfeksiyonu olan ve kulak çevresinde şişlikten şikayet eden çocuklarda mastoiditten şüphelenmelidir.

Her ne kadar kulak enfeksiyonları yaygın bir çocukluk hastalığı olsa da, mastoidit de dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Kaynak linkler >> What is mastoiditis? / Mastoiditis (Acute & Chronic): Symptoms, Causes, Treatment - WebMDMastoiditis



Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl