Prebiyotik kullanımı ve çocuk alerjisi
Probiyotiklerin Kullanımı Çocuklarda Alerji Ataklarını Azaltabiliyor! |
Bağışıklık sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynayan ve vücuda giren bakterilere ve toksinlere karşı önemli bir savunma hattı sağlayan bağırsakta yaşayan bakteriyel bir topluluk vardır. Aslında, bağışıklık sisteminin% 70'inden fazlası bağırsakta yaşar.
Araştırmalar, alerjisi olan çocukların bağırsak sağlığına ilişkin ortak yönleri olduğunu göstermektedir. Birincisi, daha düşük seviyelerde yararlı bakteri seviyelerine sahiptirler, ikincisi, daha fazla patojenik suşların bazılarının karşılaştırılmasıyla daha yüksek seviyelere sahiptirler ve son olarak, sağlıklı bir doğal bakteri florası düşük suş çeşitliliğine sahiptir. Diğer çalışmalar, daha sonra alerjisi olan çocukların, yaşamlarının ilk aylarındaki bağırsak mikrobiyotasının bileşimi ve çeşitliliğinde, yapmayanlara göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Alerjiler ve Hijyen Hipotezi
Çocuklarda alerji oranlarında neden bir artış olduğuna dair birçok teori vardır. Bu teorilerden biri hijyen hipotezidir. Hijyen hipotezi aslında kendi iyiliğimiz için fazla temiz olduğumuzu savunuyor. Dezenfektan ürünlerinin prevalansı bulaşıcı hastalık riskini azaltmıştır, ancak aynı zamanda vücudumuzdaki faydalı bakterilerin daha fazla ölmesine katkıda bulunabilirler. Daha fazla temizlik, insan bağışıklık sisteminin yeterli miktarda savunma görevini yapamaması ve zaman içerisinde patojen mikroorganizmalara daha savunmasız hale gelebileceğini savunmaktadır.Hem insanda hem de deney hayvanlarında alerjinin patogenezi üzerine yapılan birçok çalışma, bağışıklık sisteminin uyarılması ve yönlendirilmesinde gastrointestinal kanaldaki kommensal bakterilerin önemini göstermeye devam etmektedir.
İsveç'te doğan bebekler üzerinde geniş çaplı bir kohort çalışması da dahil olmak üzere yapılan birçok çalışma, sezeryan doğum ile çocuklarda alerjik bozukluklar ve astım riski arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Doğum kanalı boyunca yapılan yolculukta bebek, anneden çok sayıda yararlı bakteri alır, bu nedenle dünyaya sezeryan doğum ile getirilen bebekler, doğum kanalında kazanılan bakterilerden mahrum kalmış oluyor (birçok hastanenin artık adımlar attığını unutmayın). Bu teorilerin hepsinde ortak olan tek şey, bağırsaktaki bakteri çeşitliliği ve bakteri sayısı ile alerjiler arasında bir ilişki olduğudur.
Diğer farklı bir bilgi, çoğu Kanadalı çocuğun diyetlerinin şimdi sağlıklı ve çeşitli bir mikrobiyom (vücudumuzdaki trilyonlarca mikroorganizmaların bütünü) için elverişli olmadığı. Yapılan araştırmalara göre, Kanadalı çocuklar ve gençler yeterince meyve ve sebze yemiyor (özellikle sebzeler) ve tüketilen meyve ve sebzelerin yaklaşık% 40' ı iki ana kaynaktan geliyor: meyve suyu ve beyaz patates. Çocuklar, sağlıklı bir mikrobiyomayı beslemek ve sağlıklı bağırsak fonksiyonunu desteklemek için gerekli olan lif için günlük önerileri karşılamamaktadır. Çocuklar (ve hatta yetişkinler), genellikle fermente edilmiş yiyecekler gibi diğer sağlıklı probiyotik kaynaklarını da aramazlar. Bir çocuğun diyetinde en çok tüketilen probiyotik yiyecek yoğurttur. Mandıra tahammülsüzlüğü olmayan çocuklar için, yoğurt harika bir seçenektir.
Çocuklarda Allerjik Hastalık Sıklığı Artıyor!
Çocuklarda alerjik hastalıkların prevalansı son birkaç on yılda belirgin bir şekilde artmıştır. Finlandiya'da yayınlanan birçok çalışmaya göre, çocukluk döneminde alerjik semptomların toplam prevalansı 1950'den 1995'e kadar 8 kat artmıştır. 1950'de, çocukların% 5'inde bir tür alerjik semptom mevcut iken, son çalışmalar% 40'lık bir prevalans olduğunu bildirmiştir. Benzer şekilde, tüm gelişmiş hijyenik ülkelerde de bir artış yaşanmıştır.Alerji de Prebiyotik ve Probiyotiklerin Faydalı Etkileri
Alerjiler, bağışıklık ve bağırsak sağlığı hakkında bildiklerimizi bilmek, çocuklarda alerjileri ele almak,u besin bakımından zengin olan sağlıklı ve çeşitli bir mikrobiyom geliştirmeye odaklanmalıdır. Çocukların sindirim sağlığına uygun özel beslenme desteğine ek olarak, renkli beslenme.Eczanelerde, gelişmiş bağırsak sağlığı probiyotikleri çocukları, bir çocuğun mikrobiyomunu oluşturmak ve desteklemek için özellikle seçilmiş dengelenmiş farklı suşlardan birkaç milyar CFU içeren çiğnenebilir, suya karıştırabilir ya da içilebilir ürünler mevcuttur. bir probiyotiktir. Aslında fermente doğal ürünler, sebzeler en sağlıklı ve en doğal probiyotiklerdir.
Orta Avrupa çiftliklerinde bebeklik döneminde karşılaşılan çeşitli çevresel faktörler, çocuklarda alerjik hastalıkların prevalansının ve hassasiyetin azalmasına neden olmuştur
Vajinal Doğum, Anne Sütü, Doğal Ortam Allerji Sıklığını Azaltıyor!
Erken yaşamda bağırsakta bulunan dev ve aktif kommensiyel bakteriyel floranın uyarılması, düzenleyici T hücrelerinin gelişimini ve toleransı yönlendirmede önemlidir. T hücrelerinin eylemlerine muhtemelen doğuştan gelen bağışıklık sistemi aracılık eder. Yenidoğanın steril bağırsağı, çevresel bakteriler tarafından kademeli olarak kolonize edilir. Vajinal olarak doğmuş bebekler, annenin kolonu ile en güçlü ilişkiye sahip olan mikrobiyotayı elde eder. Sezaryen, Bifidobacteria, Lactobacilli ve Bacteroides tarafından kolonizasyonu geciktirir. Daha sonra, beslenme şekli ilk kolonizasyonu etkiler. İnsan sütü oligosakaritler, Bifidobacteria ve Lactobacilli 'nin büyümesini ve aktivitesini teşvik eder; bu, anne sütüyle beslenen formüllere göre daha bol miktarda kolonileşir. Hijyenik olmayan ortamlarda, ortak bağırsak florasının çeşitliliği ve devir hızı yüksektir. Alerji riskinin azalmasıyla ilgili bu tür koşullar, içme suyunda ve toprakta geniş bir bakteri dizisine sürekli maruz kalmayı sağlar ve bağışıklık sistemini sürekli olarak uyarırBağırsak mikrobiyotasını değiştirmek allerji tedavisinde faydalı olabilir!
Bir bireyin bağırsak mikrobiyotasını değiştirmek, alerjik semptomların yanı sıra alerji gelişiminin önlenmesi için potansiyel bir tedavi yöntemidir. Probiyotik bakteriler “konakçıda sağlık yararları sağlayan yeterli miktarda uygulanan canlı mikroorganizmalardır” [22]. Bunlar belirli biyolojik aktiviteleri olan heterojen bir bakteri grubudur. Lactobacilli, Bifidobacteria ve Streptococci suşları en çok insan mikrobiyotası veya süt ürünü başlatıcıları arasından seçilmektedir. Lactobacilli, Bifidobacteria ve Propionibacteria laktik asit bakteri grubuna aittir.Allerji tedavisinde sinbiyotiklerin kullanımı!
Probiyotikler, konağın bağışıklık sistemini doğrudan etkileyebilir veya konağın mikrobiyotasını değiştirebilir; ve bu şekilde alerjileri önleyebilir veya iyileştirebilir. Prebiyotikler, bağırsakta yerleşik sınırlı sayıda bakteri suşunun büyümesini ve / veya aktivitesini seçici olarak uyararak konakçıyı faydalı şekilde etkileyen sindirilemez maddelerdir; Böylece alerjileri etkileyebilir. Sinbiyotik terimi, bu pre ve probiyotiklerin bir kombinasyonu için kullanılabilir ve alerjik hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde kombinasyon preparatları kullanılmıştır.Sağlıklı bir bağırsak florası yetiştirmek için, çocuklarınız için bir doğal bitkisel lifli gıdalar, fermente gıdalar ve probiyotik kombinasyonu ile kontrol edebilirsiniz.
Alerjiyi tedavi etmek ve önlemek için probiyotik kullanan çalışmalar oldukça değişken sonuçlar doğsa da umut verici görünüyor. Açıkçası, çalışmalar arasındaki ana değişken, farklı bakteri suşlarının kullanılması olmuştur.
Yüksek riskli bebeklerde alerjiyi önleme girişimlerinde sonuçlar, annenin doğum kanalının probiyotikler tarafından kolonileştirildiğinden emin olmak için müdahalenin annelere doğumdan önce başlaması gerektiğini göstermektedir. Hem bebeklerin hem de annenin doğumdan sonra probiyotiklere devam edip etmemesi gerektiği açık bir sorudur, çünkü probiyotiklerin doğrudan bebeklere verilmesi kolonizasyona neden olduğu kanıtlanmıştır.
Benzer makale >> Allerjik Rinit (Saman Nezlesi) - Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi
Kaynak linkler >> Probiotics in the Treatment and Prevention of Allergies in Children / The Connection Between Allergies & Probiotics in Children / Prebiotics in infants for prevention of allergy / Prebiotics and probiotics for prevention of allergic disease
Dr. Murat Enöz, Kulak Burun Bogaz Hastalıkları & Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı
Muayenehane:
Adres: İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü, Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel: 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel: 0533 6550199
Fax: (0212) 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder