Ana içeriğe atla

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Morluğu ve Şişliği Azaltmak İçin Öneriler

Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Morluk ve Şişlik İçin Öneriler

Burun estetiği ya da rinoplasti ameliyatları, burnun estetik ve fonksiyonel olarak daha iyi bir hale getirilmesi amacıyla yapılan cerrahi uygulamalardır. Açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere temel olarak iki farklı teknik kullanılmakla beraber; bunların arasında yer alan çeşitli modifiye teknikler mevcuttur. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte, deviasyon ameliyatı ve burun eti ameliyatı da yapılabilmektedir.

Günümüzde, estetik burun ameliyatı daha çok doğal bir görünüm elde etmek (doğal burun estetiği) ve bunun yanında nefes alabilen bir burun olmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Yukarıda görülen iki hastaya da, açık teknik rinoplasti ameliyatı yapılmıştır ve ameliyat sonrası 3 hafta sonraki burun fotoğrafları görülmektedir.

Burun Estetiği Sonrası Ödem ve Morluk Neden Ortaya Çıkar?

Burun estetiği ameliyatı esnasında, burun kemiği ve burnu oluşturan kıkırdaklara, her hastaya göre değişen miktarlarda çeşitli müdahalelerde (törpüleme, kırık oluşturma gibi ...) bulunulmaktadır. Burun kemiğinin üzerindeki kemik zarı (periost) ve cilt altı dokularda aynı şekilde bu müdahaleler esnasında az ya da çok etkilenmektedir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında, burun kemiği bölgesine yapılan törpüleme esnasında, burun kemiğinin üzerini saran tüm dokular da az ya da çok işlem sonrası ödem olmaktadır. Kemik üzerinde yapılan işlemin büyüklüğüne göre de aynı şekilde, burun kemiğinin her iki yanına ve göz altlarına doğru kan sızabileceğinden bu bölgelerde morarma görülebilmektedir.

Burun Estetiği Sonrasında Morarma ve Şişliği Arttırabilecek Durumlar Nelerdir?

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Morluğu ve Şişliği Azaltmak İçin Öneriler

Burun estetiği, burun üzerinde yapılan kozmetik ve fonksiyonel bir uygulamadır. Hastanın görünümüne ve yaşam kalitesine olumlu etkileri olabileceği için yapılsa da; vücudumuz bunu bir travma olarak algılamaktadır. Yani cerrahi tüm uygulamalardan sonra olduğu gibi vücudumuzdaki onarma işlemleri devreye girmesi kaçınılmazdır.

Burun kemiği ve daha aşağıdaki kıkırdaklara yönelik olarak yapılan tüm işlemlerde, burundaki toplar damarlar, kısmen atardamarlar ve lenf damarları zedelenmektedir. Bunun dışında törpüleme esnasında deri altı dokular zedelenebilmekte; kemik üzerinden törpüleme öncesi kemik zarı kaldırılması esnasında da kemik zarı zedelenmektedir. Yani az ya da çok birçok doku etkilenmektedir.
Burun estetiği ameliyatı öncesi kan sulandırıcı ilaçların kullanılması sakıncalıdır ve bu zedelenen dokulardan kan sızmasını arttırabilir. Bayanlarda regl döneminde kanama riski artabilir ve regl bitimi sonrasında ameliyatın planlanması uygun olabilir.

Sıcak mevsimlerde (Ağustos ayı özellikle), burun estetiği ameliyatı olmayı planlayan hastaların çok dikkat etmesi gerekir. Sıcak havada burun damarları genişler, kanama ve doku ödemi artabilir.  Bu nedenle bu mevsimler de ameliyat planlanan hastaların ameliyat sonrası özellikle ilk hafta serin oda ortamında olmaları ve öğlen 12:00 - 14:00 arasında dışarı çıkmamaları idealdir.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Morluğu ve Şişliği Azaltmak İçin Öneriler

Ameliyat sonrası özellikle ilk 3 gün yatay olarak yatmak, kafa bölgesinin kalp seviyesine hatta daha altına inmesine ve bu bölgedeki kan basıncının artmasına neden olabilir. Bu nedenle ödem ve kanama riski artabilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında başın kalp seviyesinden daha yukarıda olacak şekilde, sırt arkasına yastık konularak yatılması idealdir.

Sürekli yatar pozisyonda istirahat etmek, burun kenarlarında toplanan lenf sıvılarının yeniden dolaşıma katılmalarını azaltabileceği gibi, kan sirkülasyonu ve doku iyileşmesi açısından da olumsuz etki gösterebilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında hastalarıma özellikle akşam geç vakitlerde ve rüzgarlı havada yürüyüş yapmalarını önermekteyim.

Burun estetiği ameliyatından sonra, ilk günler aşırı sıcak gıdaların yenilmesi ve bu gıdaların buharının yüze doğru yaklaştırılması morluk ve şişliği arttırabilir. Aynı şekilde vücudun aşırı sıcak su ile yıkanması ve bu sıcak su buharının yüz bölgesine çarpması da morluk ve ödemi arttıracaktır.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Soğuk Uygulama Nasıl Yapılır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası soğuk uygulama özellikle ameliyat sonrası ilk 24 saat ve sonraki günün ilk 12 saati etkisi olabilir. Estetik burun ameliyatı sonrasında soğuk uygulama yapılması, cerrahi alanda ödemi ve kanamayı azaltabilir, ağrı reseptörlerini aktivitesinin azaltılmasını sağlar. Bunun dışında soğuk uygulama yanlış yapılırsa lenfatik dolaşım bozukluğu, yara iyileşmesinde olumsuz etkilenme ve iskemik hasara neden olabilir. Soğuk uygulama için ideali 15-20 derecede sabit uygulamadır. Özellikle 5 derecenin altında sürekli soğuk uygulamada bu olumsuz etkiler daha fazladır.

Buz Uygulaması İdeal Bir Soğuk Uygulama Yöntemi Değildir?

Burun estetiği sonrasında, ameliyattan hemen sonra hastanın başı yükseltilir ve soğuk uygulama yapılır. Buz uygulaması eldiven içerisine doldurularak ya da buzlukta tutulan soğutma jelleri kullanılarak yapılabilir. Bu durumda 45 dk soğuk uygulaması ve 15 dk ara verilmesi standart uygulamadır. Bu şekilde yüze değdirilen ve en az 0 derece sıcaklıktaki buz uygulamasında sıcaklık giderek artar ve sabit sıcaklıkta olmayan bir soğuk uygulaması sağlanmış olur. Burun bölgesine 15 derecenin altındaki soğukluklarda uygulama yapılmasının çeşitli olumsuz etkileri vardır.

Hiloterapi Sistemi: Burun Estetiği Sonrasında İdeal Soğuk Uygulama Yöntemi

Hiloterapi Sistemi, estetik burun ameliyatları sonrasında doku ödemi ve morarmayı azaltmak amacıyla geliştirilmiş, sabit sıcaklıkta soğuk uygulamasına olanak sağlayan bir sistemdir. Petek şeklindeki yüze oturan maskenin içerisinden sabit sıcaklıkta ve sürekli su geçmektedir.

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz linkler >> Hiloterapi Sistemi ve Avantajları / Hilotherapy - What is Hilotherapy?

Arnica Montana Çiçeği' nden Elde Edilen Bir Bitkisel Ürün: Arnica Jel / Arnica Krem

"MediTech Arnica Jel", Arnica Montana Çiçeği' nin özsuyundan elde edilmiş ve içerisinde kimyasal madde bulunmayan "homeaopatik" ilaç grubundan olan, ödem, morluk ve kas zedelenmesinde kullanılabilen bir üründür. Bu nedenle yüze kolayca uygulanabileceği savunulmaktadır.

İnternet ortamında çeşitli bloglarda ve kadın sayfalarında, bu ürünle ilgili yanlış ve tutarsız bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bu ürünün az dozda ve yüz bölgesinde sağlam derili bir alana uygulanması önerilmektedir.

Arnica bitkisi ile ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)' nın, "güvenilirliği kesin kanıtlanmamış bir bitki olarak" değerlendirme raporu mevcuttur. Ancak ağızdan, sistemik ve açık yaralar üzerine teması uyguna olmasa da, burun estetiği, spor yaralanmaları ve kazalara bağlı doku ezilmeleri sonrasında sağlam deri üzerine uygulanmasının, morluk, ödem ve ağrının giderilmesinde tedaviye yardımcı ürün olarak oldukça etkili olduğu gösterilmiştir. Yurtdışında farklı firmalar tarafından üretilen, farklı kutularda ve ürün paketlerinde Arnica Montana içerikli jel ve kremler mevcuttur.

Bu ürün dışında, Anasantan elde edilen "Bromelain" içeren ve "Bromelain + Arnica Montana Ekstratı" içeren ödem ve morluk gidermeye yardımcı ürünler de mevcuttur (inceleyebileceğiniz ürün >> Arnigen Sprey).


Allerjik bünyeli insanların, bu ürün benzeri jel ve kremleri kullanırken dikkatli olmaları önerilmektedir. Yurtdışında Arnica Montana içeren ürünlerin standart olarak ameliyat sonrası öneren klinikler mevcuttur. Ameliyat sonrası hastalarıma ilk hafta sadece atelin yanlarındaki yanak bölgesine; ikinci haftadan sonra buruna ve burnun her iki yanına günde 3 sefer Arnica Jel ile masaj önermekteyim.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Vitamin C ve Vitamin K Kullanılması

Burun estetiği ameliyatı öncesinde, doku iyileşmesi ve kanama pıhtılaşma ile ilgili faydaları bulunan C vitamini ve K vitamini kullanılması konusunda tartışmalar mevcuttur. Rutin bir uygulama değildir. Ameliyat öncesi bu vitaminlerin ağız yoluyla alınması standart bir uygulama değildir. Göz altı derisi çok incedir ve bu bölgelere vitamin benzeri içeriği olan ürünlerin sürülmesi aşırı emilme riski nedeniyle sorunlara neden olabilir. Konu ile ilgili benzer link >> Estetik Burun Ameliyatlarından Sonra Ödem ve Morluk Gidermede Yardımcı İki Bitkisel Ürün: Enfla-C Tablet ve Arnica Jel

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesinde Kullanıldığında Kanama Riskini Arttıran İlaçlar

Burun estetiği ameliyatı öncesinde bazı ilaç ve bitkisel destek ürünleri kanama pıhtılaşma üzerine olumsuz etki göstererek ameliyat esnasında ve ameliyat sonrasında kanama riskini arttırabilirler. Bu ilaçları kullanan hastalarda, ameliyat sonrası gözaltı morluğu ve burun kanaması riski daha fazla olabilir.

Burun estetiği ameliyatı öncesinde bazı ilaç ve bitkisel destek ürünleri kanama pıhtılaşma üzerine olumsuz etki göstererek ameliyat esnasında ve ameliyat sonrasında kanama riskini arttırabilirler. Bu ilaçları kullanan hastalarda, ameliyat sonrası gözaltı morluğu ve burun kanaması riski daha fazla olabilir.

Burun Estetiği Ameliyatı Öncesinde Kullanıldığında Kanama Riskini Arttıran ya da Anestezi İlaçlarının Metabolizmasını Değiştirerek Risk Oluşturan İlaçlar Listesi >>

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Masaj Nasıl Yapılır ve Masajın Faydaları Nelerdir?

Burun estetiği ameliyatlarında, burnu saran derinin hacminde azaltma yapılmaksızın, genellikle burun kemik ve kıkırdaklarının hacminde azalma olmaktadır. Örneğin, burun hörgücü törpülenen bir hastada, burnu saran deri artık burna göre daha fazladır ve aynı zamanda deri altı dokuları da operasyon travmasında bağlı olarak ödemlenir. Burun estetiği ameliyatları sonrasında yapılan burun masajları bu ödemlerin azaltılması, burun üzerinde oluşacak asimetrik iyileşme dokularının yayılması ve lenfatik dolaşımın arttırılması amacıyla yapılabilir.

Burun masajı hastaya göre planlanır ve hekim tarafından hastaya gösterilmesi, burnun yeniden yapılandırılan destek dokularına zarar verilmeden yapılması uygundur.

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Ödem ve Morluğu Azaltmak İçin Yapılması Gerekenlerin Özeti!

 Burun estetiği ameliyatlarından sonra ödem ve morarmayı en aza indirebilmek için özet olarak aşağıdakilere dikkat edilmesi gerekir:

- Ameliyat sonrası özellikle ilk gün yatarken başın yüksekte olması, odanın serin olması
- Ameliyat sonrası özellikle sabit sıcaklıkta soğuk uygulama yapılması (Hiloterapi Sistemi ile soğuk uygulama en ideal olanıdır)

- Ameliyat sonrası akşam geç vakitlerde, rüzgarlı havada yürüyüş yapılması. Sürekli yatar pozisyonda beklemek yara iyileşmesini olumsuz etkileyebileceği gibi; lenf sıvısının yüz bölgesinde birikmesine ve doku ödemine neden olabilir.

- Arnica jel kullanılması

- Ameliyat öncesi e az 2 hafta öncesinde, kanama pıhtılaşma üzerine olumsuz etkileri olabilecek yukarıda verilen ilaç listesindeki ilaçların ve bitkisel ürünlerin kullanımının sonlandırılması

-  Ameliyat sonrası ilk hafta öğlen sıcağında dışarıya çıkılmaması, sıcak su buharı ve sıcak besinlerin buharına temas edilmemesi

Daha ayrıntılı olarak hazırlanmış 50' den fazla soru ve cevap içeren "Burun Estetiği Ameliyatı Rehberi" linkine tıklayabilirsiniz.

Kaynak link >> Rhinoplasty | Nose Surgery Information




Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl