Ana içeriğe atla

Burun İçi Kıkırdak ve Kemik Eğriliği

Nazal Septum Deviasyonu

Burun içi kıkırdak eğriliği

Burun içi kıkırdak eğriliği en genel şekliyle, burun bölgesini temelde iki bölüme ayıran kıkırdak dokular ile burun kemiğinde bir eğrilik olması şikayetidir. Sadece estetik görünüm açısından değil, solunuma yönelik olarak da pek çok farklı sorunu beraberinde getirebilen bu problem, yapılan cerrahi bir müdahale ile kolaylıkla ortadan kaldırılabiliyor. Böylelikle bir yandan daha düzgün bir burun görünümü elde edilirken diğer yandan nefes almaya bağlı olarak yaşanan sorunların ortadan kaldırılması da mümkün hale geliyor.

Septoplasti olarak adlandırılan burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatı, burun fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi bakımından son derece önemli estetik ameliyatlardan biridir. Cerrahi operasyonun 18 yaşından sonra yapılması tavsiye edilir. Ancak bazı durumlarda hastanın söz konusu eğrilik nedeniyle yaşadığı solunum sıkıntıları çok ciddi boyutlarda olabiliyor. Bu durumda daha erken yaşlarda da operasyonun yapılması mümkün olabiliyor.

Burun İçi Kıkırdak Eğriliği Neden Olur?

Yapılan araştırmalar burun içi kıkırdak eğriliği sorununun pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıktığını ortaya koyuyor. Bunlar arasında genetik faktörler de bulunuyor. Genetik olarak burun kemiğinde ve kıkırdaklarda eğrilik olması durumunu sıklıkla gözlemliyoruz. Aynı zamanda zor doğumlar ve doğum esnasında burun bölgesinin zarar görmesi de bu şikayete sebebiyet verebiliyor.
Travmatik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen burun içi kıkırdak eğriliği burun bölgesine aşırı darbe alınması ve kırılan burun kemiğinin eğri şekilde kaynaması gibi nedenlerle de görülebiliyor.
Çocukluk döneminde burun septumunun farklı büyüme noktalarının tetiklenmesine bağlı olarak da böyle bir sonuç doğabiliyor. Hangi nedenle ortaya çıkmış olursa olsun nazal septum deviasyonu olarak da adlandırılan burun içi kıkırdak eğriliği yapılan cerrahi operasyon ile düzeltilebilen bir durumdur.

Burun Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

Genel anestezi ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilen burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatı kimi hastalarda sedasyon anestezi ile de gerçekleştirilebiliyor. Ameliyatta öncelikle burun içinden kesi uygulanması yoluyla ya da burun derisinin kaldırılması yoluyla septuma ulaşılıyor. Ardından burun kemiği çıkarılarak burun kıkırdaklarında mevcut olan eğrilikler düzeltilir. Kıkırdak eğriliğine daha düz bir görünüm kazandırmak için kimi zaman kıkırdak doku transferi yapılması da gerekebiliyor.
Sonrasında burun içi kıkırdak eğriliği düzeltiliyor ve vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanılarak ameliyat tamamlanıyor. Operasyonun süresi hastanın mevcut burun yapısı, eğrilik düzeyi, yapılacak müdahaleler ve tercih edilen ameliyat tekniğine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.
Ancak genel olarak 30 dakika ila 1,5 saat arasına bir süreçte operasyonun tamamlandığını belirtebiliriz. İyileşme süresi ise 1 hafta ila 4 hafta arasında değişiyor. Çünkü burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatının ardından her hastada iyileşme hızı aynı olmuyor. Bu süre zarfında istirahat edilmesine hiç gerek yok, hasta bazı hususlara dikkat etmek ve yasaklara uymak kaydıyla 1 gün sonrasında günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Burun İçi Kıkırdak Eğriliğinin Zararları 

Burun kemiği ya da burun içi kıkırdak eğriliği durumunda en sık yaşanan şikayet burun tıkanıklığı ve burundan rahat bir biçimde nefes alamamak oluyor. Burun tıkanıklığı septumun eğik olduğu tarafta olabildiği gibi her iki bölümde de olabiliyor. Çünkü konka olarak adlandırılan burun eti, eğriliğin karşı tarafından aşırı büyüyebiliyor ve burnun bir bölümünde eğrilikten, diğer bölümünde de burun eti büyüklüğünden kaynaklı olarak bir burun tıkanıklığı durumu ortaya çıkabiliyor. Tıkanıklık bazı hastalarda daimi olurken bazı hastalarda da düzensiz aralıklar ile ortaya çıkabiliyor.

Özellikle vücudun efor sarf ettiği dönemlerde ve istirahat esnasında burun içi kıkırdak eğriliği kaynaklı olan burun tıkanıklığı daha net hissediliyor. Hastalar geceleri burnundan rahat nefes alamadığından genellikle geceleri ağzı açık uyumaya başlıyor ve bu da boğaz ağrısı, ağızda kuruluk gibi pek çok farklı şikayete sebebiyet veriyor. Özellikle sürekli ağızdan solumak nedeniyle farenjit şikayetinin ortaya çıkmasına da sıklıkla tanıklık edebiliyoruz. Geniz akıntısı, yüz ve baş bölgesinde ağrı, sinüzit, burun kanaması burun içi kıkırdak eğriliği durumunun neden olabildiği zararlar listesinde yer alıyor.

En az bu şikayetler kadar önemli olan bir diğer zarar da akciğerlere yeterli oranda oksijen gitmemesidir. Burundan geçen hava ve dolayısıyla oksijen miktarı daha az olduğundan akciğerlerde ya da üst solunum yollarında çeşitli sağlık sorunları gelişebiliyor. İşte bu nedenle burun içi kıkırdak eğriliği estetik kaygılar dışında da üzerinde titizlikle durulması ve ciddiye alınması gereken bir sorundur. Zira problemin ortadan kaldırılması, tek bir cerrahi operasyon ile mümkün olabiliyor ve hastaların yaşam konforunda da belirgin bir yükselme meydana geliyor.

Burun Eti ve Kemik Eğriliği Ameliyatı Fiyatı

Öncelikle burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatının her hasta için farklı şekilde planlanması gerektiğini belirtmek gerekiyor. Burun kemiğine müdahale edilip edilmeyeceği, ne oranda müdahale gerektiği, kıkırdak doku transferinin ne oranda yapılacağı ya da burun etinin küçültülüp küçültülmediği gibi onlarca farklı faktöre bağlı olarak estetik operasyonun fiyatı da değişiyor. Her hastada söz konusu eğriliğin aynı düzeyde olmadığını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Ayrıca ameliyatta kullanılan anestezi yöntemi ve beraberinde doktorun deneyimi gibi çeşitli unsurların da fiyatta belirleyici olduğunun altını çizmek gerekir. Tüm bunlar burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatı fiyatını etkilediğinden net bir fiyat bilgisi almak için öncelikle randevunuzu oluşturmanız ve muayene olmanız gerekiyor. Sonrasında yapılan muayene sonuçlarına bağlı olarak ameliyat planlaması gerçekleştirilir ve tarafınıza net bir fiyat bilgisi aktarılır. Muayene öncesinde fiyattan söz etmek yanıltıcı olacaktır.

Burun İçi Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

Ameliyat sonrasında enfeksiyon gelişmemesi için doktorunuz tarafından size reçete edilen antibiyotik ilaçları kullanmalısınız. Bu arada burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatının klinik istirahat gerektirmediği ve aynı gün taburcu olarak evinize gidebildiğiniz bilgisini de aktaralım. Şayet çok ciddi bir vücut eforu gerektiren bir işte çalışmıyorsanız, ameliyattan bir sonraki gün işe de gidebilirsiniz. Elbette bu ameliyat kesi uygulanarak yapılıyor ve ameliyatın ardından dikiş uygulamasına da gereksinim oluyor. Ancak vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanıldığı için daha sonrasında dikiş alınmasına gerek olmaz.

Burun bölgesini her türlü darbeden korumanız burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatının ardından en çok dikkat etmeniz gereken unsurlar arasında yer alıyor. Darbe almanız burun şeklinin bozulmasına sebebiyet verebilir ve bu durumda ikinci bir ameliyat kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla iyileşme sürecinde burun bölgesini darbe riskine karşı korumalısınız. Birkaç gün boyunca vücudu zorlayan hareketlerden kaçınmanız, ağır spor aktivitelerine ara vermenizde fayda olacaktır. Bu arada burun içi kıkırdak eğriliği ameliyatı sonrasında havuz, deniz, sauna ve hamam yaklaşık bir hafta boyunca yasak oluyor.

En çok merak edilen unsurlardan biri de burun içi kıkırdak eğriliği sonrasında tampon kullanılıp kullanılmadığı oluyor. Bazı hastalarda operasyon sonrasında tampon kullanımına ihtiyaç olabiliyor. Uygun olan hastalarda, dikişlerle tamponsuz bir iyileşme süreci yaşanması sağlanabiliyor. Ayrıca günümüz teknolojisi ile üretilen tamponlarda artık bir delik bulunuyor ve bu nedenle tampon varken de rahatlıkla nefes alabiliyorsunuz. Bununla birlikte tamponlar kolaylıkla çıkarılabiliyor ve bu esnada yaşanan ağrı ya da kanama sorunları da ortadan kalkmış durumdadır.

Nazal Septum Deviasyonu Videolar


Benzer link >> Genetik Özellikler ve Burun Travmalarına Göre, Nazal Septum Deviasyonları Değişebiliyor!

Kaynak link >> Deviated septum - Symptoms and causes

Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​) ve genel özellikleri İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hü

Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl