Genetik Özelliklere ve Travmaya Göre Burunda Kıkırdak Eğriliği Türleri
Nazal septum, burun boşluğu içerisinde, burun deliklerini ikiye ayıran yapıdır. Birçok insanda az ya da çok bir yana doğru eğrilik yani "nazal septum deviasyonu" bulunmaktadır. Burun içerinde orta hatta dikine burun boşluğunu ikiye ayıran bu yapının ön bölümünde kıkırdak arka ve alt bölümünde kemik yapı bulunmaktadır. Nazal septum deviasyonun bulunduğu alan ve eğriliğin miktarı, ortaya çıkan hava yolu tıkanıklığının miktarını ve dolayısı ile belirtileri etkilemektedir.
Nazal septum deviasyonu animasyonu:
Nazal septum deviasyonu çeşitleri:
Nazal septum deviasyonu türlerini özetlediğim İngilizce makaledeki görsel:
Nazal septum deviasyonu çeşitleri |
Burada kabaca septum deviasyonlarının özetlense de; burun deliğinin ön bölümüne yakaın ve burun kanatlarının altındaki valv bölgesine komşu alanlardaki az miktardaki septum deviasyonları ciddi burun tıkanıklığına neden olabilmektedir. Yukarıdaki görselde görülen, septal spur formasyonu yani nazal septumda dışarıya doğru uzanan kemiksi kalsiyum oturmuş dikensi çıkıntılar hava yolu darlığına ilave olarak, burun etine çıkıntının teması sonucunda baş ağrısına da neden olmaktadır.
Septal spur formasyonu:
Septal Spur Formasyonu - Nazal Septal Spur - Burunda Kemik Spur - Septal Spur Belirtileri - Septal Spur Tedavisi |
Nazal septal spur formasyonuna bağlı olarak yukarıdaki fotoğrafta burun eti ile keskin kenarlı dikensi çıkıntı olan "spur" un teması görülmektedir. Migren ve gerilim ağrıları ile karışan bş ağrılarına neden olabilen bu sepum deviasyonu türünde kabaca neden buna neden olduğunu anlamak için uzun süreli elinizde bir noktaya iğne battığını düşünün ve bu noktadaki ağrının zamanla kola ve etraf yayılabileceğini anlayabilirsiniz.
Kaudal septum deviasyonu
Kaudal Septum Deviasyonu - Anterior Septal Dislokasyon - Kaudal Septoplasti - Kaudal Septum Deviasyonu Tedavisi |
Nazal septumun en ön ve alt bölgesindeki, tabandan ayrılma ve burun deliğinden dışarıya doğru çıkacak şekilde septum eğriliğinin olması "Kaudal Septum Deviasyonu" ya da "Anterior Septal Dislokasyon" olarak adlandırılmaktadır. Bu tür deviasyonu olan hastalarda, sadece burun ucundaki eğri görünen septum bölümünün alınması, burun ucunda destek dokusu kaybına ve burun ucunda düşmeye neden olabilmektedir. "Kaudal Septoplasti" olarak bilinen açık ya da kapalı yöntemle kaudal septum deviasyonu tedavisi yapılmaktadır.
Ameliyat esnasında bazen birbiri üzerine katlanarak kaymış kıkırdak, oturduğu taban bölgesinden yana kaymış kıkırdak, dışa doğru keskin çıkıntı yapmış kıkırdak ve değişik şekillerde septum deviasyonlarını görebiliyoruz.
Özellikle önden burun ucu bölgesine gelen travmalara bağlı olarak Kaudal septum deviasyonu ya da anterior septal dislokasyonla ortaya çıkabilirken; burun ucunda destek kaybına bağlı olarak düşme de ortaya çıkabilmektedir.
Genetik Özellikler ve Burun Travmalarına Göre, Nazal Septum Deviasyonları Değişebiliyor! |
Yukarıdaki paranazal sinüs tomografisinde, sağa doğru geniş açılı nazal septum deviasyonu görülmektedir.
nazal septum deviasyonu |
Yukarıdaki tomografi kesitinde, sol alt burun eti ile temas halinde olan kemik spur formasyonu ve sol hava yolunda ciddi daralma görülmektedir.
nazal septum deviasyonu |
Yukarıdaki tomografi kesitinde yine sol alt burun eti ile temas halinde olan kemik spur formasyonu ve spurun olduğu bölgede eski septum kırığına bağlı koyu renkli boşluk çizgisi görülmektedir. Önceden nazal septum kırığı ortay çıkmış olan hastalarda, nazal septum deviasyonu düzeltilmesi için yapılan deviasyon ameliyatı ya da smr ameliyatı esnasında, kıkırdak zarı kaldırılarak diseke edilirken, (uç uca teması olmayan iki ayrı kıkırdak parçası olduğundan) kıkırdak zarı delinmesi ve nazal septum da tam kat delinmeler ortaya çıkabilmektedir.
Yukarıkdai tomografi kesitinde, sağ alt burun etine doğru keskin bir açılanma ile temas halinde olan, deviasyon alanı görülmektedir.
Nazal septum deviasyonu tedavisi
Nazal septum tedavisi için, kıkırdak eğriliğinin cerrahi olarak alınması işlemi yapılmaktadır. Bu burun kıkırdağı eğriliği ameliyatları, deviasyon ameliyatı, SMR ameliyatı septoplasti ameliyatı gibi adlandırılmaktadır ve kabaca birbirine çok yakın işlemlerdir. Ameliyat esnasında burun delikleri içerisinden, lokal anestezik uygulandıktan onra, septumun ön kısmına dikine bir kesi (Killian insizyonu) yapılır ve burun septumunun iki yanlı kıkırdak zarı kaldırılır (submuköz diseksiyon). Eğri kıkırdk alanları çıkarılır ve kıkırdak zarları ile kesi yeri emilebilen dikiş materyalleri ile dikilir. Burun içerisine eriyebilen tamponlar ya da saf silikon splintler konularak operasyon sonlandırılır.
Yukarıdki fotoğrafta, soldaki resimde burun eti büyümesi (konka hipertrofisi) ve septum deviasyonuna bğlı olrak burun içi hava yolundaki darlık görülmektedir. Sağdaki resimde, deviasyon ameliyatı ve burun eti ameliyatı sonrasında burun içi hava yolundaki açılma görülmektedir.
Deviasyon ameliyatı öncesi ve sonrası |
Bu konu ile ilgili olarak önceden hazırladığım birçok makale var. Bunlardan bazıları:
- www.muratenoz.com/2016/12/deviasyon-ameliyati-sonrasi-burun-ucunda-dusme.html
- www.muratenoz.com/2017/09/travmatik-septum-deviasyonu-ve-tedavisi.html
- https://www.burun-estetigi-rinoplasti.com/2019/03/septum-deviasyonu-hayatimizi-ne-kadar-etkileyebilir.html
- https://www.burun-estetigi-rinoplasti.com/2019/02/nazal-septum-deviasyonu.html
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder