3 Yaşın Altında Tonsillektomi Operasyonu
Bademcikler Alınmalı mıdır?
Genel olarak bademcik ameliyatı (tonsillektomi operasyonu) eski kaynaklarda 3 yaşın altında yapılmaması gerektiği yazdığından belki halk arasında küçük çocuklarda çok riskli bir işlem olduğu kanısı ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bademcik ameliyatı da sonuçta bir cerrahi işlemdir ve her cerrah işleme bağlı riskler olduğu gibi; bademcik operasyonuna ait riskler de mevcuttur. Bademcik ameliyatına karar verilirken hastanın bir dokusu çıkarılır ve bunun eksikliğinin enden olabileceği riskler ve alınmasına bağlı olumlu sağlık etkileri bir terazide tartılır gibi düşünülerek ameliyat kararı alınmaktadır. Bademcikler yararsız ve boşu boşuna boğazımızda bulunan dokular olmadığı gibi; çok büyük olup hava yolu tıkanıklığı, uyku apnesine neden olmaları ya da çok sık enfekte olmaları durumunda alınmaları sonucunda ortaya çıkacak kesinleşmiş faydalar göz ardı edilmemelidir.Örneğin bademcikleri iri olan insanlarda kan oksijen düzeyleri, bademcikleri iri olmayanlara göre daha düşük olması, kandaki stres hormonu ve insülin karşıtı hormonların uyu esnasında normal boyutta bademcikleri olan insanlara göre daha fazla salgılanması, bademcikleri iri olan insanlarda uyku apnesi belirtileri ve kalp damar hastalıkları sıklığında artış olması birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. Yani bademcikleri iri olan hastalarda, bademciklerin kitle etkisi ile neden oldukları zararlarının, kendi faydalarından daha çok olduğu kanıtlanmıştır.
Yine bademciklerinde sık enfeksiyon ortaya çıkması (yılda 7' den daha fazla tonsillit atağı geçirilmesi) durumunda kullanılan ilaçların yan etkileri, enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkabilecek farklı sorunlar (Akut Romatizmal Ateş gibi) düşünüldüğünde, bademciklerin alınmasının hastalarda ilaç kullanım sıklığını düşürmesi, enfeksiyon hastalarına bağlı farklı riskleri ortadan kaldırması, çocuklarda iştah ve büyüme gelişmede hızlanmayı sağlaması nedeniyle, tonsillektomi ameliytı kararı verilmesi uygundur.
Yine bademciklerle ilgili farklı bir durum olan "PFAPA Sendromu" (Periyodik ateş [periodic fever], Aftöz stomatit [aphthous stomatitis], Farenjit [pharyngitis], Adenit [adenitis]) sendromunda bademcik ve geniz eti ameliyatının yapılması bilinen en etkili tedavi yöntemidir. Bu sendromda, bademcik ve geniz eti dokusunda ateşin ve enfeksiyon belirtilerinin artmasına enden olan maddelerin salgılandığı düşünülmektedir.
Bademcik Ameliyatı 3 Yaş Altında da Yapılabilir!
Dr.Murat Enöz - ENT Doctor Istanbul |
üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği savunulmuştur. Günümüzde gelişen teknoloji ve anestezi şartları altında riskler oldukça düşmüştür. Bununla birlikte 3 yaş altındaki hastalarımda, bademcik ameliyatlarını özellikle anestezi şartları üst düzey donanımlı olan, yoğun bakım şartları ve ekipmanı yeterli olan hastanelerde yapmayı tercih ediyorum. Genel olarak konuşmak gerekirse (3 yaşın altındaki çocuklar da dahil olmak üzere) , tonsillektomi, farklı yaş gruplarına ait çocuklarda başarılı bir şekilde uygulanabilen ve tonsillektomi sonrası komplikasyon insidansı yetişkinlere göre daha düşük olan güvenli bir prosedürdür (kaynak:
3 yaşından küçük çocuklar ve ciddi obstrüktif uyku apne, koagülopati veya komorbid durumlarla (örn., nöromüsküler hastalıklar, prematürite, obezite, gelişmemiş kraniofasial anomaliler) olan hastaların hastane içi gözlem ve takibi önemlidir. 3 yaşın altındaki hastalarda tonsillektominin postoperatif morbidite ve mortaliteyi arttırdığını iddia eden birçok eski rapor olmasına rağmen;yeni bilimsel çalışmalarda tonsillektominin çok genç yaştaki çocuklar arasında güvenli bir şekilde yürütülebileceği onaylanmıştır (kaynak: Tonsillectomy under the age of 3 years: is it recommended or not?).
3 Yaş Altı Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları İle İlgili Farklı Öneriler
3 yaşın altında geniz eti ameliyatı ve bademcik ameliyatı tekniği ile ilgili özel bir teknik seçimi bulunmasa da aşağıdaki önerilere dikkat edilmesi uygun olabilmektedir (kaynak: Tonsillectomy under the age of 3 years: is it recommended or not?):
- 3 yaş altında olan ve özellikle solunum sıkıntısına neden olabilecek kadar büyük bademcik ve geniz eti büyümesi olan hastaların ameliyat sonrasında takibi ve hava yolu kontrolünün yapılması, tam donanımlı bir hastanede işlemin yapılması uygundur
- Küçük geniz eti parçasının hava yoluna kaçabilme riski için nasotrakeal entübasyondan kaçınılması gerekmektedir
- Endotrakeal entübasyon yeterli boyutlu manşonlu tüple yapılmalıdır
- Ameliyat sırasında, çocuğun baş pozisyonu gövdeden daha düşük seviyede olmalıdır; Böylece, tüm salgılar, kan veya doku parçaları, daha düşük hava yolu segmentlerine rağmen nazofaringeal boşluğa gelecektir (genelde bademik ameliyatlarını kansız bademcik ameliyat yöntemi olan Thermal Welding cihazı ile yapmayı tercih ediyorum).
- Tonsiller disseksiyon işleminin gerçekleştirilmesi sırasında, alanın daima temiz ve kuru kalması için sık sık orofarengeal aspirasyon gereklidir
- İşlemin sonunda, tehlikeli pıhtı aspirasyonunu önlemek için nazofaringeal aspirasyon ve yıkama yapılması uygundur
"Boğaz Ağrısı" Terimi "Farenjit" ve "Bademcik İltihabı" Olarak Netleştirilmelidir
Çocuğunuzun boğazının ağrıması ve ateşinin olması bademcik iltihabı dışında akut farenjitte de görüldüğünden, bu enfeksiyon durumunu bir bademcik iltihabı gibi kabul edilerek ameliyat konusunda yanlış bir karar verilmemesi için, hastanın sadece bir kbb uzmanı tarafından takip edilmesi uygundur.Bademcik Ameliyatı İle İlgili Kanıtlanmış Farklı Bilgiler:
Uzun Süredir Kanıtlanmış Olan Bilgiler
- Tonsillektomi uyku bozukluğu olan solunum ve adenotonsiller hipertrofi semptomlarını iyileştirir. Doğru seçilmiş çocuklarda yaşam kalitesini artırır.
- Bademcik ameliyatı sık tekrarlayan bademcik iltihabı olan hastalarda, ameliyat sonrasında boğaz enfeksiyonu sıklığında azalmayı ve ilaç kullanım sıklığında azalmayı sağlar
- Uyku solunum bozukluğu olan obez çocuklar cerrahi ile iyileştirilemeyebilir. Tekrarlayan polisomnografi ve ilave önlemleri (özellikle sürekli pozitif hava yolu basıncı) gerekebilir.
- İntraoperatif deksametazon tek bir doz tonsillektomiden sonra bulantı ve kusmayı azaltır.
- Antibiyotikler, rutin posttonsillektomi bakımında çok faydalı değildir
Tartışmalı ve Net Olarak Bilinmeyen Bilgiler:
- Kısmi (parsiyel) tonsillektominin, boğaz ağrısı ve üst solunum yolu tıkanıklığının uzun vadeli kontrolü için toplam tonsillektomi ile eş değer olup olmadığını ve eğer öyleyse, bademciklerden ödün vermeksizin ne kadar bademcik dokusunun yerinde bırakılabileceği
- Bazı topikal veya enjekte edilen ajanlar ameliyat sonrası ağrıyı azaltabilir mi? ()ameliyat sonrasında rutin bir uygulama değildir, ben genelde tonsillektomi alanına lokal anestezik enjekte etmeyi ter cih ediyorum)
- En az ağrı ve en az kanama komplikasyonuna neden olan yöntem (en iyi yöntem) hangisidir? (mukoza hasarına en az neden olan, ameliyat esnasında kan kaybına en az neden olan ve ameliyat sonrası geç dönem kanama riskini arttırmayan Thermal Welding Yöntemi ile ilgili yayınlar oldukça fazla) (kaynak: Tonsillectomy Care for the Pediatrician)
Bademcik ameliyatı ile ilgili ayrıntılı linkler >>
- http://www.muratenoz.com/2017/02/kansiz-bademcik-ameliyati.html
- http://www.kulakburunbogaz.info/service/bademcik-ameliyati-tonsillektomi-ve-ameliyat-sonrasi-hasta-bakimi-ile-ilgili-onemli-noktalar/
- http://www.kulakburunbogaz.info/cocuklarda-bademcik-ve-geniz-eti-buyumesine-bagli-olarak-gorulebilecek-saglik-sorunlari/
- http://www.kulakburunbogaz.info/thermal-welding-yontemi-kansiz-bicaksiz-bademcik-ameliyati/
Konu ile ilgili videolar (kansız bademcik ameliyatı, kansız bademcik ameliyatı video, kansız bademcik ameliyatı izle, thermal welding bademcik, thermal welding yöntemi, thermal welding cihazı, kansız bıçaksız bademcik ameliyatı, thermal welding tonsillektomi, Thermal welding tonsillectomy, Thermal welding tonsillectomy istanbul) >>
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder