Bademcikler Neden Alınır?
Bademcikler ve geniz eti boğaz bölgesindeki lenfoid yapıda ve mikroplara karşı savunma sisteminin üyeleridir. Bademcikler, belirli hastalıklara karşı savaşan beyaz kan hücreleri türlerini üretir. Bu nedenle, bademciklerin bağışıklık sisteminin ağzına giren bakterilere ve virüslere karşı ilk savunma hattı rolünde olduğu düşünülür. Bu fonksiyon onları enfeksiyona ve inflamasyona özellikle savunmasız bırakabilir. Problem çocuklarda daha yaygındır çünkü bademciklerin bağışıklık sistemi fonksiyonları ergenlik çağından önce en aktiftir. Ayrıca, bir yetişkinin bağışıklık sisteminin aksine, bir çocuğun sistemi bakteri ve virüslere daha az maruz kalmış ve henüz bağışıklık gelişmemiştir. Mikroplara abartılı yanıt olabilir ve çocuklarda geniz eti ve bademcikler, yetişkinlerden çok daha kolay bir şekilde büyüyebilirler.
Bademcik ameliyatı (tonsillektomi) endikasyonları
Bademcik ameliyatı (tonsillektomi) kabaca aşağıdaki nedenlerden dolayı gerekebilmektedir:- Tekrarlayan, kronik veya ağır tonsillit
- Büyümüş bademciklerin komplikasyonları
- Bademciklerin kanaması
- Bademciklerin diğer nadir hastalıkları (bademcik kanseri)
• Yılda yediden fazla bademcik iltihabı atağı olması
• Her iki yılda bir yılda beşten fazla bademcik iltihabı atağı olması
• Önceki üç yılın her bir yılında yılda üçten fazla bademcik iltihabı atağı olması
Prosedür aşağıdaki durumlarda da önerilebilir:
• Tonsillit oluşturan bakteriyel bir enfeksiyon antibiyotik tedavisi ile düzelmemesi
• Bademcik absesi olması (peritonsiller abse - bademciğin arkasında bir iltihap dolması ile sonuçlanan bir enfeksiyon, ilaç tedavisi veya drenaj prosedürüyle düzelmeyen ya da tekrarlayan).
Büyümüş bademciklere bağlı sağlık sorunları:
Sık sık veya devam eden enfeksiyonlardan sonra bademcikler büyüyebilir veya doğal olarak büyük olabilirler. Bademcikler büyüdükçe; bademcik ameliyatı aşağıdaki problemleri tedavi etmek için kullanılabilmektedir:
• Solunum güçlüğü
• Uyku sırasında solunum bozukluğu
• Yutma güçlüğü
Bademciklerin diğer nadir hastalıklarını veya durumlarını tedavi etmek için tonsillektomi de kullanılabilir:
• Bir veya her iki adet bademcikte kanserli doku
• Bademciklerin yüzeyindeki kan damarlarında tekrarlayan kanamalar
Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) endikasyonları
Adenoidektomi (geniz eti ameliyatı), adenoidlerin çıkarıldığı cerrahi prosedürdür. Adenoidler (geniz eti) burun arkasında lenfoid dokudur. Bunlar, genel olarak ya da kulak burun boğazı uzmanı olmayan hekimler tarafından anlaşılmamaktadır, çünkü yerlerinden dolayı rutin fiziksel muayene sırasında gözlenmezler. Adenoidlerin doku bileşimi bademciklerinkiyle aynı olmasına rağmen, enfekte adenoidlerle ilişkili hastalıklar, bademciklerle ilgili olan hastalıklardan konumlarına göre farklılık gösterir (burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, tekrarlayan sinüzit atakları ve orta kulak iltihabı atakları ...).
Adenoidektomi genellikle diğer cerrahi prosedürlerle (örn., Tonsillektomi, timpanostomi tüplerinin yerleştirilmesi) birlikte yapılmaktadır. Aslında, 20. yüzyılın çoğunda, bademcik ameliyatları genellikle adenoidektomiler ile birlikte gerçekleştirilmiştir. 50 yıldan fazla araştırmaya rağmen, bazı tartışmalar halen adenoidektomi endikasyonları ile ilişkilidir. Tonsillektomi ve adenoidektomi, 1900' lü yılların başlarında başta olmak üzere randevu ile gerçekleştirildi, bademcikler ve adenoidler çok çeşitli hastalıklara neden olan enfeksiyon rezervuarları olarak değerlendirilmektedir.
Yukarıdaki görüntüde, sağdaki ufak doku parçası olarak görülen adenoidler, aşağıda gösterilen burun boşluğunun arkasındaki posterior nazofaringeal duvardadır (Adenoid burun boşluğunun arkasında yatan nazofarenks posterior duvarı üzerindedir). Gestasyonun 16. haftasında subepitelyal lenfosit infiltrasyonundan gelişirler.
Bunlar orofarenks ve nazofarenksteki lenfoid doku halkası olan ve özellikle adenoidlerden, palatine bademcikleri ve lingual bademciklerden oluşan Waldeyer halka lenfoid dokusunun bir bileşenidir.
Adenoidler doğumda görülür ve daha sonra büyümeye başlarlar. Bademciklerle birlikte bireyler 5-7 yaşına gelene kadar büyümeye devam ediyorlar. Adenoidler, genellikle 18-24 aylık çocuklar geçirildiğinde horlama, burun hava yolu tıkanıklığı ve uyku esnasında nefes darlığı ile semptomatik hale gelir. Çocukların okul yaşına gelene kadar adenoidler normalde küçülmeye başlar ve çocuklar öncesi veya ergenlik dönemlere geldiğinde, adenoidler genellikle çocuğun asemptomatik hale gelmesi için yeterince küçüktür.
Adenoidler enfekte olabilir ve kulak, burun ve sinüs hastalıklarına neden olabilecek patojen bakterileri barındırır.
Adenoidektomi endikasyonları aşağıdaki gibidir:
• Obstrüktif nefes alma, obstrüktif uyku apnesi semptomları ve kronik ağız solunumuna neden olabilen burundan hava yolu tıkanıklığına neden olan geniz eti büyümesi (palatal ve dişhekimliğini ilgilendiren diş yapısı bozukluklarına neden olabilir)
• Çocuklarda tekrarlayan veya kalıcı otitis media
• Tekrarlayan ve / veya kronik sinüzit
Tonsillektomi ve adenoidektomi için kısaca endikasyonların özetlenildiği bir kaynaktaki paragrafı size aktarmak isterim:
"Tonsillektomi ve adenoidektomi için mutlak endikasyonlar, obstrüktif uyku apneli adenotonsiller hiperplazi (bademcik ve geniz eti büyümesi), gelişme başarısızlığı veya anormal dentofasiyal büyüme; Malign hastalık şüphesi (kanser şüphesi); Ve (tonsillektomi için) hemorajik bademcik iltihabı. Her iki prosedür için görecelili endikasyonlar, üst hava yolu obstrüksiyonu, disfaji (yutma zorluğu) veya konuşma bozukluğu olan adenotonsiller hiperplazi ve halitozdur. Otitis media ve rekürren veya kronik rinosinüzit veya adenoidit, adenoidektomi için göreceli endikasyonlardır, ancak tonsillektomi için endikasyon değildir. Tekrarlayan veya kronik farengotonsillit, peritonsiller apseler ve streptokok taşıyıcılığı bademcik ameliyatı için rölatif (göreceli) endikasyonlardır ancak adenoidektomi için endikasyon değildir."
Bademcik ameliyatı, Thermal welding kansız ve bıçaksız bademcik ameliyatı tekniği, geniz eti büyümesi, geniz eti ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz:
Kaynak ve önerilen linkler:
Dr. Murat Enöz
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Kaynak ve önerilen linkler:
- Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu
- Thermal Welding Yöntemi: Kansız – Bıçaksız Bademcik Ameliyatı
- Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar
- Bir Tane Daha Kansız, Bıçaksız Bademcik Ameliyatı Videomuz (Thermal Welding İle Bademcik Ameliyatı Videosu) Yayınlandı!
- Kansız, Bıçaksız ve Çok Daha Ağrısız Bademcik Ameliyatı Tekniği: Thermal Welding Yöntemi
- Tonsillectomy - Mayo Clinic
- Tonsillectomy Procedure: Tonsil Removal & Recovery Time
- Adenoidectomy: Background, History of the Procedure, Epidemiology
- Indications for tonsillectomy and adenoidectomy. - NCBI
- Adenoidectomy; a good operation with clear indications. | The BMJ
KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)
Muayenehane (Private Office):
Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
E-mail: muratenoz@gmail.com
Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
Fax: (+90) 212 542 74 47
Yorumlar
Yorum Gönder