Ana içeriğe atla

Kulak Zarı Deliği Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Kulak Zarında Delik

Kulak zarı deliği belirtileri - Kulak zarı deliği ameliyatı - Kulak zarı delinmesi ameliyatı ne kadar sürer? - Kulak zarı delik olanlar damla kullanabilir mi? - Kulak zarı deliği bitkisel tedavi - Kulak zarının delik olması nelere yol açar? - Delik kulak zarı kendini yeniler mi? - Kulak zarı deliği tedavi edilmezse - Kulak zarı ameliyatı - Kulak zarı deliği kapatılması - Timpanoplasti ameliyatı - Miringoplasti ameliyatı - Kulak zarı ameliyatı tehlikeli mi? - Kulak zarı ameliyatı kaç saat sürer? - Kulak zarı ameliyatı zor mu? - Kulak zarı ameliyatı izle - Kulak zarı ameliyatında kaç gün hastanede yatılır? - Orta kulak ameliyatı kaç saat sürer? - Kulak zarı ameliyatı sonrası sigara
Kulak Zarı Deliği Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Kulak zarında delik - Önemli birkaç bilgi

  • Kulak zarı rüptürü (kulak zarı delinmesi ya da kulak zarı patlaması), kulak zarında veya küçük bir delik veya yırtık ortaya çıkması durumudur (kulak zarı perforasyonu ya da timpanik membran perforasyonu olarak da adlandırılır)
  • Kulak  infeksiyonları, basınç değişiklikleri ve yaralanma, kulak zarının delinmesinde sık görülen nedenlerdir
  • Delik kulak zarı kendini yeniler mi?: Rüptüre kulak zarının çoğu invaziv tedavi olmadan düzelir ve nadiren devamlı işitme kaybına neden olur (travmatik kulak zarı delinmelerinde su kaçırılmadığında zarın kendiliğinden kapanması olasılığı çok yüksektir. Bununla birlikte ateşli silah yaralanmaları ya da sıcak yanıklarına bağlı olarak ortaya çıkan kulak zarı delinmelerinde, delik kenarlarındaki hücreler de harap olduğundan kendiliğinden kapanma olasılığı düşüktür.)

Kulak zarı nedir ve ne işe yarar?

Kulak zarları orta kulak ve dış kulak kanalınızı bölen ince bir zar şeklinde dokudur. Ses dalgaları kulağınıza girdiğinde bu zar titreşir. Titreşim orta kulak kemiklerinden geçer. Bu titreşim duymanızı sağlar, çünkü kulak zarı zarar görürse, ses dalgalarının çarpacağı yüzey alanı azalacağından işitme duyunuz da etkilenebilir. Bunun dışında, kulak zarının bariyer rolü oynayarak orta kulağı dış ortamdan ayıran özelliği de zarar göreceğinden, kulak zarı deliği olanlarda kulağa su kaçması durumunda kolayca orta kulak enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir.

Kulak zarı delinmesi nedenleri

Enfeksiyon

Kulak enfeksiyonları, özellikle çocuklarda kulak zarının delinmesinin en sık nedenidir. Kulak enfeksiyonu sırasında, kulak zarının arkasında sıvılar birikir. Sıvı birikiminden gelen basınç, timpanik zarın yırtılmasına veya patlayarak delinmesine neden olabilir.

Basınç değişiklikleri

Bazı faaliyetler kulakta basınç değişikliklerine neden olabilir ve delinmiş bir kulak zarına neden olabilir. Bu barotravma olarak bilinir ve esas olarak kulak içindeki basınç, kulak dışındaki basınçtan önemli derecede farklı olduğunda ortaya çıkar. Barotravmatik kulak zarı delinmesine neden olabilecek aktiviteler şunlardır:
  • Tüplü dalış
  • Uçak yolculuğu
  • Yüksek rakımlarda araba ile seyahat
  • Şok dalgaları
  • Kulağa doğrudan, kuvvetli etki
Yaralanma veya travma

Travmatik yaralanmalar esnasında kulak zarı da delinebilir. Başın veya kulağın yanındaki herhangi bir travma rüptüre neden olabilir. Aşağıdakiler kulak zarı yırtılmalarının en sık travmatik nedenleridir:

• kulağa vurulması
• spor sırasında bir yaralanma olması
• kulağın üzerine düşülmesi
• araba kazaları

Kulak içine pamuklu çubuk, tırnak ya da kalem gibi herhangi bir nesne sokmak kulak zarınıza da zarar verebilir.

Akustik travma veya aşırı yüksek seslerden gelen enerji, kulak zarını patlatabilir. Bununla birlikte, bu vakalar o kadar yaygın değildir. Benzer bir makale linki >> Kulak Zarı Delinmesinin Nedenleri

Kulak zarı deliği belirtileri

Ağrı, kulak zarının akut delinmesinin başlıca semptomudur. Gün boyunca sabit kalabilir veya yoğunluğunu artırabilir veya azaltabilir. Bazıları için ağrı şiddetli olabilir. Travmatik kulak zarı delinmelerinde aynı anda kulakta çınlama ve işitme kaybı ortaya çıkabilir. Zamanla sulanan, kanlı veya püy dolu sıvılar etkilenen kulaktan akabilir. Orta kulak enfeksiyonundan kaynaklanan bir rüptür genellikle kanamaya neden olur. Bu kulak enfeksiyonlarının küçük çocuklarda, soğuk algınlığı veya grip hastalarında veya hava kalitesinin düşük olduğu bölgelerde olması daha muhtemeldir.
Etkilenen kulakta geçici işitme kaybı olabilir. Kulak çınlaması, kulaklarda sürekli zil veya uğultu veya baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Kulak zarı deliği eski ise, zardaki deliğin boyutları ve yerleşimine göre sabit işitme kaybı, zamAn zaman kulaktan akıntı gelmesi gibi belirtiler ön plandadır.

Kulak zarı delinmesinin teşhisi

Kulak zarındaki delik basit kulak burun boğaz muayenesinde saptanbilir. Endoskopik ya da mikroskopik kulak muayenesinde, kulak zarındaki deliğin boyutları ve yerleşimi değerlendirilir. İşitme testleri iç kulak fonksiyonlarını ve zardaki deliğe bağlı ortaya çıkan işitme kaybının değerlendirilmesi amacıyla istenilebilir.

Kulak zarı deliği belirtileri - Kulak zarı deliği ameliyatı - Kulak zarı delinmesi ameliyatı ne kadar sürer? - Kulak zarı delik olanlar damla kullanabilir mi? - Kulak zarı deliği bitkisel tedavi - Kulak zarının delik olması nelere yol açar? - Delik kulak zarı kendini yeniler mi? - Kulak zarı deliği tedavi edilmezse - Kulak zarı ameliyatı - Kulak zarı deliği kapatılması - Timpanoplasti ameliyatı - Miringoplasti ameliyatı - Kulak zarı ameliyatı tehlikeli mi? - Kulak zarı ameliyatı kaç saat sürer? - Kulak zarı ameliyatı zor mu? - Kulak zarı ameliyatı izle - Kulak zarı ameliyatında kaç gün hastanede yatılır? - Orta kulak ameliyatı kaç saat sürer? - Kulak zarı ameliyatı sonrası sigara
Kulak zarı deliği

Kulak zarının delik olması nelere yol açar?

Kulak zarının delik olması kulak zarının iki ana fonksiyonu olan işitmedeki öevleri ve orta kulak enfeksiyonlarına karşı bariyer görevi, deliğin çağına ve yerleşimine göre değişen mikytarlarda olumsuz etkilenir. Kulak zarı deliği tedavi edilmezse ve delik kulak zarının olduğu kulak su temasından korunmazsa, tekrarlayan orta kulak iltihapları, işitme sinirlerinde hasar olması, kulak kemikçiklerin harbiyet, kulak zarındaki deliğin büyümesi ve hapsolmuş kemiği eritebilen iltihap topu (kolesteatom) ortaya çıkabilir. Tekrarlayan kronik orta kulak iltihapları sonucunda yüz siniri, beyin zarı ve boyun damarlarını etkileyebilen enfeksiyon yayılması ve doku hasarı ortaya çıkabilir.

Kulak zarı deliği tedavisi

Kulak zarı deliği tedavisi, çoğunlukla enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve ileride ortaya çıkabilecek enfeksiyon risklerimi önlemek için tasarlanmaktadır.

Akut kulak zarı delinmesi tedavisi

Yeni ortaya çıkan kulak zarı delinmesi durumunda (travmatik kulak zarı delinmesi gibi ...) kulağın sadece su temasından korunması yeterlidir ve kendiliğinden iyileşme olasılığı yüksektir. Kulak zarı yırtılması sonrasında hastanın kulağa su kaçırması durumunda, yırtık kenarlarındaki hücrelerin enfeksiyonla ölmesi kulak zarı deliğini kalıcı hale getirebilir. Konu ile ilgili olarak önceden hazırladığım benze link >> Kulak Zarı Tamirinde Birkaç Pratik Yöntem: Sigara Kağıdı, Yağ Dokusu, Silikon Zar, Kollajen Membran ve Sığır Perikardı İle Onarım

Kulak zarı delinmesi - kağıt yama uygulaması

Yukarıdaki fotoğrafta, travmatik kulak zarı delinmesi olan ve ofis şartlarında kağıt yama yerleştirilmesi işlemi yapılan hastanın işlem öncesi ve sonrası kulak muayenesi fotoğrafları görülmektedir.

Eski kulak zarı deliklerinin tedavisi

Delik kulak zarı ve normal kulak zarı

Kulak zarı ameliyatı (kulak zarı deliği tamiri)

Kulak zarı tamiri
Önceden beri olan ve delik kenarlarında epitelizasyonun tamamlanarak, kalıcı kulak zarı deliği ortaya çıkan hastalarda kulak zarı onarımı işlemleri yapılmaktadır. Tek başına kulak zarı deliği bulunan ve orta kulakta gizi iltihap alanları ve kulak kemikçiklerinde harabiyet olmayan hastalarda, kulak kanalında ilave kesi yapılmadan mikroskopik ya da endoskopik yöntemle kulak zarı ameliyatları (transkanal miringoplasti - endoskopik transkanal miringoplasti - endoskopik kulak zarı tamiri - endoskopik kulak zarı ameliyatı - endoskopik timpanoplasti) da yapılabilmektedir. Kulak zarındaki deliğin kenarlarındaki ölü epiel alanı çıkarıldıktan sonra (dezepitelizasyon), kulak zarının üzerine serilmek için kıkırdak, kıkırdak zarı, kas zarı ya da suni dışarıdan getirtilen kollajen mebran, silikon zar, sığır perikardı kullanılabilir. Genelde hastanın kendi kulak kepçesindeki, kulak kanalının hemen önünde yer alan ve kulak zarı gibi düz bir yüzeyi olan tragal kıkırdaktan, kıkırdak ve kıkırdak zarı almayı tercih ediyorum. Bu greft alınması için yaklaşık 1 - 1,5 cm kesi gerekmekte ve dışarından görülmemektedir.


Kulak zarı ameliyatları ile birlikte orta kulaktaki kemikçik zincirin onarılması ameliyatı (ossikuloplasti) ve mastoid kemikteki iltihap alanlarının temizlenmesi (mastoidektomi ameliyatı) yapılabilmektedir.

Endoskopik Kulak Zarı Ameliyatı (Endoscopic Eardrum Repair) Videosu




kulak zarı ameliyatı
kulak zarı ameliyatı

Kulak zarı ameliyatları ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz linkler >> Kulak Zarı Ameliyatları / Kulak Zarı Ameliyatları (Miringoplasti ve Timpanoplasti Ameliyatı) / Kulak Zarı Ameliyatları ve Faydaları

İlaç tedavisi

Akut kulak zarı delinmesinde genellikle sadece kulağın sudan korunması ve basit antibiyotikli kulak damlası kullanılması önerilmektedir. "Kulak zarı delik olanlar damla kullanabilir mi?" sorusunun cevabı olarak "muayene eden doktorunuz verdiği steril kulak damlaları haricinde evde hazırlanan başka bir damla ya da ürünü kulağınıza damlatmayınız" şeklinde verilebilir. Akut kulak zarı yırtılması ya da kulak zarı patlaması durumunda sadece kulağın kuru ve su temasında korunarak beklenilmesi yeterlidir. "Kulak zarı deliği bitkisel tedavi" olarak internet ortamında satılan bir ürünü doktorunuza danışmadan damlatmayınız. Ani kulak zarı delinmelerinde steril olmayan zeytinyağı, sarımsak suyu (çok acı verir), gliserin, oksijen suyu içeren kulak kiri temizleyici ürün damlatılması kulak zarı enfeksiyonunu başlatarak, kulak zarındaki deliğin kalıcı hale gelmesine neden olabilir.



Eskiden beri kulak zarında delik bulunan hastalarda, hiçbir ilaç ya da evde hazırlanan ürün zardaki deliğin kapanması için yeterli olmayacaktır. Cerrahi basit işlemlerle kapatılabilecek basit kulak zarı deliklerine, steril olmayan damlaların damlatılması sonucu orta kulakta yapısal değişiklikler, kronik orta kulak enfeksiyonları ve yapılması gereken ameliyatın daha da zorlaşmasına neden olabilir. Yakın zamanda yaygınlaşan basit kulak zarı deliklerinin endoskopik yolla onarılması hastalar tarafından sık olarak tercih edilmektedir.

Kulak zarı deliği ameliyatı tekniği

Kulak zarı deliği ameliyatı, endoskopik ve mikroskopik yöntemle yapılabilmektedir. Kulak kepçesine arkadan yapılan ve boylu boyunca kesi sonrasında kepçesinin öne yatırılarak yapıldığı kulak zarı ameliyatları mümkün olduğunca sadece beraberinde mastoidektomi ameliyatı da yapılacak olan hastalara ve çok önde yerleşmiş kulak zarı deliği bulunan hastalara yapılmaktadır. Kulak kanalına kesi yapılmaksızın mikroskopik ya da endoskopik yolla yapılan kulak zarı ameliyatlarından sonra iyileşme çok daha hızlı ve hasta şikayetleri çok daha az olmaktadır.

Kulak zarı ameliyatı tehlikeli mi?

Basit kulak zarı ameliyatlarına bağlı yüz felci riski ve diğer riskler, orta kulak ve çevresinden iltihap temizlenmesi ve kemik kanalın genişletilmesi işlemlerini içeren mastoidektomi ameliyatlarınn risklerine göre çok daha azdır. Halk arasında tüm kulak zarı ameliyatlarının oldukça riskli olduğuna dair bir kanı bulunmaktadır. Bu yönde sorular oldukça sık geliyor ...

Kulak zarı ameliyatı kaç saat sürer? (Kulak zarı delinmesi ameliyatı ne kadar sürer?)

Kullanılan tekniğe, deliğin yerleşimi ve büyüklüğüne göre kulak zarı ameliyatları genelde 30 dk ile 2 saat arasında sürmektedir.

Kulak zarı ameliyatı zor mu?

Kulak zarında tek başına delik olan ve beraberinde orta kulakta ve çevresinde iltihap, kemikçik zincir hasarı bulunmayan hastalarda yapılan, minimal doku hasarı ile tamamlanan kulak zarı ameliyatları kolaydır ve riskleri azdır Bunun dışında yapılan ve kulak zarı ameliyatlarına ilave olarak kemikçik zincir ve iltihap temizleme ameliyatları işlemin daha zor ve karmaşık hale getirmektedir.

Kulak zarı ameliyatı izle

Yukarıdaki basit kulak zarı ameliyatı animasyonu haricinde aşağıdaki "timpanoplasti ameliyatı animasyonu" nu da izleyebilirsiniz:


Kulak zarı ameliyatı izle

Kulak zarı ameliyatında kaç gün hastanede yatılır?

Endoskopik kulak zarı tamiri  ya da trankanal miringoplasti gibi basit kulak zarı ameliyatlarından sonra, anestezi etkisinin geçmesinin beklenilmesi yani ameliyat sonrasında 4. saatten sonra hastanın taburcu olmasında sakınca yoktur. Daha büyük kulak zarı ameliyatlarından sonra genelde hastanın 1 gün hastanede yatması yeterlidir.


Kulak zarı ameliyatı sonrası sigara kullanımı

Kulak zarı ameliyatlarından sonra sigara farklı mekanizmalarla ameliyat başarısını ve orta kulak sağlığını olumsuz etkilemektedir. Sigaranın kulak ameliyatlarındaki olumsuz etkileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
  • nikotinin damar çapını azaltıcı ve kan akışını azaltarak doku beslenmesini azaltıcı etkisi
  • sigaradaki karbonmonoksitin yara iyileşmesi üzerine direk olumsuz etkisinin olması
  • sigaradaki partiküllerin genizde bulunan ve orta kulaa açıla, orta kulağın havalanmasından sorumlu ana yapı olan östaki tüpünün çalışmasını farklı mekanizmalarla olumsuz etkilemesi (östaki tüpü ağzındaki lenf düğümlerinin şişmesi, geniz bölgesi enfeksiyonu artması ve orta kulağa mikroorganizma kaçışının kolaylaşması ...).i Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> Kulak Zarı Ameliyatlarının Başarısını Etkileyen Önemli Ayrıntılar
Kaynak linkler:


  • Eardrum repair: MedlinePlus Medical Encyclopedia
  • Ruptured Eardrum: Symptoms, Treatments, and Recovery
  • Perforated eardrum - Surgery - NHS Choices
  • Overview - Ruptured eardrum (perforated eardrum) - Mayo Clinic
  • Perforated Eardrum | American Academy of Otolaryngology-Head and ...
  • Eardrum Rupture: Causes, Symptoms & Treatments - Healthline





  • Dr. Murat Enöz
    KBB & BBC Uzmanı (MD, Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgeon - ENT Doctor in Istanbul)

    Muayenehane (Private Office):
    Adres (Address): İncirli Cad., No:41, Kat:4, Dilek Pastanesi Üstü (Dilek Patisserie Building), Posta kodu: 34147, Bakırköy - İstanbul
    Randevu Tel (Appointment Phone): 0212 561 00 52
    Cep tel (Mobile phone): (+90) 533 6550199
    Fax: (+90) 212 542 74 47

      

    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

    HPV Virüsü ve Korunma Yolları İnsan papillomavirüsü (HPV - human papillomavirus​), en çok rahim ağzı kanseri açısından risk oluşturduğu bilinen virüstür. Son yıllarda yeni türleri saptanan bu virüsün ağız içi kanserler arasında bağlantısı gösterilmiştir. Ağız içerisinde görülen ve HPV ilişkili lezyonların çoğu iyi huyludur ve zaman zaman tekrarlama eğilimindedir. Papilloma virüsleri, memelilerde yaygın olarak bulunabilir ve kuşlarda nadiren görülürler. 300' den fazla türü izole edilen ve insanlarda enfeksiyona neden olan papilloma virüsleri, toplu olarak insan papilloma virüs ya da HPV (human papillomavirus​) olarak adlandırılır. HPV virüsleri, kanserojen özelliklerine göre yüksek riskli (HR) ve düşük riskli (LR) tip olmak üzere ikiye ayrılır. HPV virüsleri daha çok deriden deriye temas yolu ile bulaşır. İnsanlarda en sık düşük riskli HPV virüsü enfeksiyonları görülür ve çoğunlukla asemptomatiktir. Papillomavirüs genomu, konakçı hücrenin, histonları ile dekore edilmiş ve paketle

    Burun Eti Ameliyatı Fiyatı 2022 (Güncellendi!)

    Burun Eti Operasyonu Fiyatı 2022   Burun etleri ve eşsiz görevleri hakkında ... Burun etleri burnumuzun içerisinde dış ortam havasını arıtma, ısıtma, nemlendirme ve basınçlandırma görevlerini yapan eşsiz dokulardır. Her bir burun boşluğunda 3 adet burun eti bulunmaktadır. Belki aklınıza en çok gelen şey " burun etlerinden tamamen kurtulmak, burun etlerini aldırmak mümkün müdür? " sorusu olabilir. Burun etlerinin tamamen alınması eskiden yüzyıllar önce denenmiş ve burun etlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğu sonrasında anlaşılmıştır. Dış ortam havasından bulunan tüm mikroorganizmalar, allerjenler burun etleri tarafından burun içerisinde yakalanmaktadır. Yaklaşık sosis şeklinde olan alt burun etleri içerisinde birçok damar ağı bulunmaktadır ve sıcaktır. Dış kısmında mukus tabakası bulunur ve burnumuzu hava girdiğinde burun etine çarpan hava yuvarlanma hareketi yaparak burun etini çarpar, içerisinde bulunan bütün partikülleri, yabancı cisimleri, mikroorgan

    Rinoplasti Sonrası Buruna Kortizon Enjeksiyonu

    Burun Ucuna Kortizon Enjeksiyonu Buruna Kortizon Hangi Durumlarda ve Nasıl Enjekte Edilir? Buruna kortizon iğne, herhangi bir rinoplasti veya revizyon rinoplasti ameliyatı yapan bir cerrahi için önemli bir araç olarak düşünülmelidir. Yukarıdaki hastada, 3. (tersiyer) revizyon burun estetiği ameliyatı yapılan ve ameliyat sonrası ve 3 ay sonraki burun ucu görüntüsü mevcut olan hastada, yandan bakıldığında burun ucundaki "top şeklinde" görünüm ve kortizon enjeksiyonunun gerekli olduğu bölgeler işaretlenmiştir. Kortikosteroidleri, anabolik steroidler ile karıştırmayın! Burun estetiği ve burun ameliyatı dünyasında steroid terimini kullandığımızda, çok spesifik bir steroid türünden bahsediyoruz. “Steroid” kelimesi, vücut geliştiricilerinde artmış kas büyümesi  için kullanılan bir hormondur ve aslında bu vücut kitlesini oluşturmak için kullanılan, anabolik bir steroid adı verilen farklı bir steroid tipini ifade eder. Rinoplasti ve revizyon rinoplasti sonrasında " buru

    Geniz Eti Büyümesi, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi ve Geniz Eti Ameliyatı Videosu

    Geniz Eti Ameliyatı ve Geniz Eti Büyümesi Geniz eti ameliyatı genel bakış Geniz eti, burun deliklerinin en arkasındaki bölgede bulunan lenfoid dokudur. Hastalar tarafından ve kulak burun boğaz uzmanı olmayan hekimler tarafından muayene ile görülmesi mümkün değildir. Endoskopik burun içi muayenesi esnasında görülebilir. Yan grafi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gibi görüntüleme araçları ile de dolaylı olarak değerlendirilebilir. Çocuklarda yapılan bademcik ameliyatlarının tamamında ilave olarak geniz eti ameliyatı da yapılmaktadır. Bunun yanında, geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) tek başına ya da kulak tüpü takılması ameliyatları ile birlikte de yapılabilmektedir. Geniz eti ameliyatı tarihçesi 1800' lu yılların sonunda, geniz etinin burunla ilgili şikayetler ve işitme kaybından sorumlu olabileceği, Kopenhag, Danimarka' dan Willhelm Meyer tarafından belirtilmiş ve yine sonrasında geniz eti ameliyatlarına başlanmıştır. En sık yapılan ameliyatlardan

    Küçük Dilde Papillom ve İnsan Papilloma Virüsü (HPV) İle İlgili Çok Bilinmeyen Ayrıntılar!

    Küçük Dil Üzerinde Siğil  İnsan papilloma virüsü (HPV - human papillomavirus​), genelde cinsel yolla bulaşan ve son yıllarda giderek yayılan ve 300' den fazla farklı alt türü bulunan bir virüstür. Son 10 yıl içerisinde giderek görülme sıklığı artmıştır. Bu virüsün en yaygın görünen alt grupları "siğil" ya da "papillom" olarak adlandırılan lezyonları yaparken; bulunduğu dokuların kanserleşmesine neden olan alt grupları da mevcuttur. Kanserojen özellikteki HPV virüsleri de kendi arasında "yüksek riskli", "olası yüksek riskli" ve "düşük riskli" olarak üç alt gruba ayrılmaktadır (yüksek riskli tipler >> tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45), olası yüksek riskli tipler >> tip 26, 53, 66 ve düşük riskli tipler tip >> 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54).  Genelde fark edilen lezyonların çoğu iyi huyludur. Son yıllarda, bu virüsün sadece cinsel ilişki yolu ile değil; direk mukozal temas yoluyla da bulaşabildiğinin netlik kazanması

    Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Yatış Pozisyonu ve Uyku Öncesi Öneriler

    ​​Rinoplasti Operasyonu Sonrasında Uykuda Hangi Pozisyonda Uyunulmalıdır? ​​ Burun estetiği ameliyatı sonrasında birçok hekim  uyku esnasında genellikle başın yükseltilmesini önermektedir. Bunun dışında ameliyat sonrası özel yüz koruyucu ürünler ve yastıklar da satılmaktadır (yurtdışında satılan açılı uyku yastığı örneği >> Duro-Med Foam Bed Wedge ). Burun estetiği ameliyatı sonrasında vücudun üst kısmı açılı bir şekilde ve sırtüstü pozisyonda yatılırsa (yukarıdaki görselde görüldüğü gibi); yani yaklaşık olarak 30 ile 45 derece arası ve sırt üstü olacak şekilde açılı pozisyonda yatıldığında kafa, kalp hizasına göre daha yukarıda kalmaktadır. Bu şekilde Kafadaki kan basıncı vücudun diğer bölümlerine göre daha düşük hale gelir ve buna bağlı olarak da ameliyat sonrası ödem, morluk, burun kanaması riski azalmaktadır. Bunun dışında yine bu pozisyonda yatmanın diğer bir faydası da yan dönmenin zorlaşması ve buruna travma ve bası riskinin azalmasıdır. Burun estetiği am

    Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları 2022 (Güncellendi)

    Adenoidektomi Operasyonu ve Ücreti Geniz eti ameliyatı, geniz eti büyümesi olan ya da tekrarlayan orta kulak iltihabı, orta kulak sıvısı, sinüzit ataklarının tedavisi amacıyla çocuk hastalarda sık olarak yapılmaktadır. Geniz Eti Büyümesi Geniz Eti Büyümesi - Adenoid Hipertrofisi Geniz Eti Nasıl Büyür? Geniz eti burun boşluğunun en arka tarafında yer alan lenfoid yapıda bir dokudur. Normalde doğum esnasında mevcuttur ve çocuklarda 5-6 yaşına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemde genetik yatkınlık, kirli solunum havasının olduğu ortamlarda yaşamak, alerjik bünye, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarının olması, sigara dumanına maruziyet, kalabalık ortamda yaşamak gibi çok farklı nedenlere bağlı olarak geniz eti büyüyebilir ve geniz eti büyümesi sonucunda östaki tüpü ve burun fonksiyonları olumsuz olarak etkilenmektedir. Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Geniz eti büyümesi olan çocuklarda ağız açık uyuma, tekrarlayan orta kulak iltihapları ve kulak sıvısı olması, tekrarl